Kasviverkko, -laatikko tai -säkki on hyvä hankinta. Kun kasveja pitää jakaa tai haluat raivata vanhoja kasveja keväisin pois altaasta, nostat kasvin laatikossa tms. juuripaketteineen pois vedestä.
Metalliverkko suojaa myös kasvien juuria, joita kalat mielellään nyppivät. Taimi sopii suojaverkkoineen irtotiilistä pinotulle korokkeelle. Varren saatua lisää pituutta kivet voi poistaa.
Kasvit torjuvat levää
Pihalammen kasvit voi jakaa kolmeen ryhmään. Niitä ovat suokasvit, pintakasvit ja vesikasvit. Vesikasveilla on taipumus rehevöityä nopeasti ja täyttää lampi, minkä vuoksi niitä pitää jakaa ja poistaa. Lammessa tarvitaan kaikkia sanottuja kasvityyppejä.

Pinnalla kelluvat kasvit käyttävät vedestä ravinteita ja varjostavat pohjaa. Näin ne pitävät veden viileämpänä. Kaikki vesikasvitkin on istutettava multaan. Osa lammen pintakasvillisuudesta vain lasketaan veden pinnalle kellumaan.

Vesikasvit tuottavat happea ja käyttävät ravinteita. Niiden vedenalaiset osat tarjoavat mahdollisille kaloille ja hyönteisille piilopaikkoja.
Suokasvit käyttävät paljon ravinteita, joten ne torjuvat levien kasvua. Mitä enemmän suokasveja sen parempi.