Mandariiniruusu

Tämä lisäysmenetelmä on kätevä sellaisille ruusuille, joiden versopistokkaat eivät juurru helposti, mm. tarhaharisoninruusuille.

Syksyllä ennen maan jäätymistä kaivetaan pensaan ympäriltä esiin vähintään kynänpaksuisia maarönsyjä tai juuria. Ne katkotaan oksasaksilla 5-10 cm:n pituisiksi pätkiksi, jotka laitetaan vaakasuoraan asentoon turve-hiekkaseoksella täytettyihin laatikoihin. Pistokkaat saavat olla seoksessa parin senttimetrin syvyydessä ja muutaman sentin välein. Laatikoita pidetään kylmävarastossa tai kellarissa 1-4 asteessa kevääseen saakka. Säilytyksen aikana turveseosta kostutetaan tarvittaessa.

Maalis-huhtikuussa laatikot siirretään kasvihuoneeseen (ikkunalaudalle, kuistille). Turveseos kastellaan. Kevään ja alkukesän kuluessa moniin rönsyn- ja juurenpätkiin kehittyy versoja ja juuristo. Ne on parasta jättää rauhaan ainakin juhannukseen saakka, jolloin yksittäiset taimet voidaan ruukuttaa. Siirron jälkeen taimia on suojattava auringonpaisteelta parin viikon ajan peittämällä ne kaksinkertaisella harsolla.Artikkelin sisältö on ote kirjasta Suomalainen ruusukirja (© Pentti Alanko, Peter Joy, Pirkko Kahila, Satu Tegel ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 2009, ISBN 978-951-31-4793-8). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi