Monien pensasruusujen kesäpistokkaita voidaan koettaa juurruttaa kotioloissakin

Tätä menetelmää voidaan käyttää vain omilla juurillaan kasvavien ruusujen lisäyksessä, sillä perusrungolle vartetut ruusut eivät tavallisesti tee juurivesoja (perusrungosta saattaa kyllä nousta ns. villiversoja). Vanhat maatiaisruusumme on saatu leviämään pihalta toiselle juurivesoja siirtämällä.

Juurivesoista lisääminen on helppoa ja onnistuu lähes aina. Paras juurivesojen irrottamisaika on keväällä ennen kasvun alkamista tai syksyllä lehtien karisemisen aikoihin. Kesälläkin voi juurivesoja ottaa ainakin hätätapauksessa. Voimakkaasti vesovat lajit, esimerkiksi valamon-ja kurtturuusu, kasvattavat pitkiä, paksuja, vaakasuoraan maan alla kulkevia maarönsyjä, joissa on niukasti juuria. Maarönsyissä on vararavintoa ja juurisilmuja ja ne lähtevät siksi helposti kasvuun irrotettuinakin. Kaikki ruusut (mm. neidonruusut) eivät tee pitkiä maarönsyjä, mutta niistäkin saadaan irrotettua juurilla varustettuja itsenäisiä vesoja.Juurivesat irrotetaan terävällä pistolapiolla. Lyhyetkin vesat lähtevät kasvuun hyvässä hoidossa. Irrotettu vesa istutetaan joko suoraan tulevalle kasvupaikalle tai ruukkuun juurtumaan. Maanpäällinen osa leikataan 10-15 cm:n pituiseksi tapiksi, sillä juurtuva vesa ei jaksa pitää yllä suurta, haihduttavaa lehdistöä.

Pistokaslisäys

Ruusujen pistokaslisäys voidaan tehdä kolmella tavalla: kesäversoista, talviversoista tai pensaan maanalaisista osista leikatuista pistokkaista. Kesäpistokkaat leikataan keskikesällä juuri ennen kukintaa tai kukinnan aikana, jolloin uusien versojen puutuminen on aluillaan. Talvipistokkaat taas otetaan talvikaudella ruusujen ollessa lepotilassa, jolloin versot ovat täysin puutuneita. Myös maarönsy -ja juuripistokkaat otetaan silloin, kun pensaat ovat lepotilassa.