Talvipistokkaat pistetään syvään ruukkuun tai ulkona maahan

Tässä vaiheessa on pidettävä tarkasti silmällä, mikä on pistokkaan tyvi- ja latvapää ja niputettava kaikki pistokkaat samoin päin. Tyvipää merkitään vielä nippuihin vaikkapa värikkäällä narulla varmuuden vuoksi. Tällä estetään se, ettei myöhemmin vahingossa yritetä juurruttaa pistokkaita latva alaspäin!

Pistokasniput pakataan muovipussiin tai -laatikkoon ja peitetään kostealla rahkasammaleella tai turpeella. Niitä säilytetään kevääseen saakka riittävän kylmässä jääkaapissa, hyvässä maakellarissa tai vaikkapa ulkona lumen alla. Säilytyslämpötilan pitää olla nollan vaiheilla, sillä lämpimämmässä silmut alkavat kehittyä ennen aikojaan. Säilytyksen aikana pistokkaita pidetään silmällä turpeen kuivumisen (kostutetaan) ja toisaalta homevaaran (tuuletetaan ja annetaan kuivahtaa) takia.


Talvipistokkaat pistetään syvään ruukkuun tai ulkona maahan niin, että vain yksi tai kaksi silmua jää maanpinnan yläpuolelle.

Talvipistokkaita juurrutettaessa ei tarvita niin tehokkaita haihduntaa estäviä toimia kuin kesäpistokkaille. Talvipistokkaat voidaan juurruttaa ulkona maassa tai ehkä helpommin sisällä syvissä ruukuissa. Ruukussa juurrutettaessa sopiva pistämisaika on maalis-huhtikuu. Jos pistokkaat juurrutetaan ulkona, ne pistetään maahan toukokuussa, kun routa on sulanut ja maat kunnostettu.

 

 

Juurrutettaessa pistokkaita sisällä käytetään syviä ruukkuja tai vaikkapa maitopurkkeja

Juurrutusalustaksi käy samanlainen, kevyesti kostutettu turve-hiekkaseos kuin kesäpistokkaille. Pistokas painetaan ruukkuun niin, että vähintään puolet sen pituudesta on pinnan alla. Ruukku suojataan kuivumiselta muovipussilla ja viedään varjoisalle ikkunalle. Juurtuminen kestää vähintään kuukauden.

Jos pistokkaat juurrutetaan ulkona maassa, päästään töihin vasta toukokuun puolenvälin tienoilla. Jääkaapissa tai kellarissa säilytetyt pistokkaat pistetään hiekalla kevennettyyn multaan niin, että vain 3-5 cm pistokkaan kärjestä jää näkyville. Maanpinta on hyvä peittää valkoisella muovilla tai harsolla kuivumisen estämiseksi. Pistokkaita kastellaan tarvittaessa. Juurtuminen kestää kuukauden tai kaksikin.


Hyvä talvipistokas on suunnilleen lyijykynän paksuinen ja 12-15 cm pitkä.

 

 

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Suomalainen ruusukirja (© Pentti Alanko, Peter Joy, Pirkko Kahila, Satu Tegel ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 2009, ISBN 978-951-31-4793-8). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

 

Lisätietoja: www.tammi.fi