Neuvoksenruusu

Hyvin viihtyvät ruusut ovat vastustuskykyisempiä tuholaisille kuin huonosti voivat, ravinteiden tai veden puutteesta kärsivät taimet. Tuholaisia on syytä pitää jatkuvasti silmällä ja torjuntaan pitää ryhtyä jo vioituksen alkuvaiheessa. Torjuntatoimet saavat kuitenkin aluksi olla mahdollisimman luonnonmukaisia. Pienistä taimista ja ryhmäruusuista esimerkiksi toukat voidaan poimia pois eikä sen kummempaa torjuntaa tarvitakaan. Pelkällä vedelläkin ruiskuttaminen (letkusta suoraan kovalla paineella) irrottaa ja karkottaa tuholaisia pensaista.

Alan liikkeistä on saatavana monia hyönteisten ja punkkien torjuntaan tarkoitettuja yleis-ja erikoisaineita. Pihapuutarhurin tarvitsee kuitenkin vain harvoin turvautua kaikkein järeimpiin aineisiin, sillä tavalliset tuhoeläinpulmat ratkeavat muutaman myrkyttömän tai vain lievästi myrkyllisen aineen avulla.

Mäntysaippualiuos (2-4 dl mäntysaippuaa / 10 l vettä) on ajoissa ja huolellisesti käytettynä varsin tehokas tuholaisten yleistorjunta-aine. Se tehoaa pehmeäihoisiin hyönteisiin kuten kirvoihin, kaskaisiin sekä perhos-ja pistiäistoukkiin, sekä jossain määrin myös punkkeihin. Ruiskutus on tehtävä huolellisesti, sillä kasvin ja nimenomaan tuholaisten on kastuttava perusteellisesti, jotta aine tehoaisi. Koska saippualiuoksella ei ole pitkäaikaisvaikutusta, ruiskutus täytyy tehdä uudestaan aina kun pensaaseen ilmestyy uusia tuholaisia.

Pyretriinivalmisteet tehoavat lähes kaikkiin tuhohyönteisiin sekä punkkeihin. Ne ovat saippuantapaan kosketusmyrkkyjä, joten ruiskutus on tehtävä tarkasti ja muistettava käsitellä myös lehtien alapinnat. Pyretriinit hajoavat noin vuorokaudessa, ja ruiskutus on uusittava aina tarvittaessa. Pyretriinivalmisteita on kaupan sekä ruiskutteina että aerosoleina suihkepulloissa. Jälkimmäiset riittävät pien-ten taimien ruiskuttamiseen, mutta suurten taimimäärien ja isojen ruusupensaiden käsittelyssä tarvitaan ruiskua. Kemiallisia torjunta-aineita levittäessään ruiskuttajan on käytettävä suojahaalaria, kumisaappaita, hansikkaita ja kasvosuojusta.

Torjunta-aineiden käyttöohjeita on noudatettava niin annostelun, käytön rajoitusten kuin suojautumisenkin osalta. Yliannoksella ei saada suinkaan parempaa tehoa aikaan vaan pahimmassa tapauksessa vain vahingoitetaan kasveja.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Suomalainen ruusukirja (© Pentti Alanko, Peter Joy, Pirkko Kahila, Satu Tegel ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 2009, ISBN 978-951-31-4793-8). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi