Kuva: Etelä-Suomessa menestyvän kasvin kukat nuokkuvat hentojen versojen päässä. Aili on jakanut tätä voimakkaasti juurivesoja tekevää ruusua tiuhaan ystävilleen.

Toissa kesänä ruusuharrastaja Aili Myllylä päätti hillitä tahtia huomatessaan saapuneensa kotiin 30 uuden ruusun kanssa. Ei muuten, mutta puutarhasta uhkaa loppua tila.

– Seuraavaksi täytyy pyytää pala naapurin peltoa vuokralle, Aili vitsailee.

Ruusutarha Piikkiössä on aikamoinen yllätys, sillä pihapiiriin tullessa ei äkkiseltään arvaa, mikä hekuma talon takana odottaa. Noin tuhannen neliön aidattu kukkatarha on oma kokonaisuutensa, jossa pensasruusut kukkivat valtoimenaan perennojen piirittäminä. Lisäväriä antavat monenlaiset kärhöt, jotka kohoavat kukkapylväitä ja -kaaria pitkin perennojen ja ruusujen yli.

Tunnelma täällä on villi ja vapaa – ja samalla täydellinen puutarhaelämys!

Aili Myllylä
Aili Myllylän ruusuharrastukselle Piikkiön seutu on otollista I -vyöhykettä.

Rakkaus ruusuihin syttyi ensi silmäyksellä

Palataan vuoteen 1999, jolloin koko ruusuhullutus, kuten Aili harrastustaan kutsuu, sai alkunsa. Aili oli voittanut paikallislehden ystävänpäiväarvonnassa lahjakortin puutarhamyymälään, missä hän puolestaan osallistui ”Äänestä paras kimppu” -kilpailuun ja voitti jälleen, tällä kertaa kolmen ryhmäruusun lajitelman.

Näin jälkikäteen hän arvelee, että ilman voittoa hän ei olisi luultavasti koskaan istuttanut ruusuja puutarhaansa.

– Pidin niitä liian piikkisinä.

Yksi pakkauksen ruusuista oli ’Rokoko’, joka jätti Ailiin lähtemättömän vaikutuksen upean kermankeltaisen värinsä takia. Ruusujen lumoa ei sammuttanut edes se, että kaksi muuta menehtyivät melko pian.

Ennen ruusuja Aili oli keskittynyt kasvattamaan puutarhassaan kärhöjä ja perennoja, mutta ruusujen löytyminen muutti kaiken. Ensi alkuun hän istutti ryhmäruusuja, mutta muutaman vuoden kuluttua tuttu puutarhuri suositteli pensasruusuja.

– Nykyään ostan omajuurisia pensasruusuja, jotka ovat yhtä kauniita, mutta paljon varmempia kuin ryhmäruusut.

Tällä hetkellä Ailin pihapiirissä kasvaa noin 250 ruusulajia ja -lajiketta. Niistä ryhmäruusuja on enää muutama kymmenen talon seinustalla. Hoidettavaa täällä riittää, mutta onneksi puutarhainnostus on tarttunut myös Ailin lapsiin. Tytär auttaa puutarhatöissä ja päivittää nettiruususivuja, poika kärrää multaa ja nikkaroi uusia köynnöstelineitä.

Lue lisää ruusutarhasta seuraavalta sivulta.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Sormustinkukkien takana kukkii Pavement-sarjaan kuuluva tarhakurtturuusu ’Rosa Zwerg’. Edessä apteekkarinruusu ’Officinalis’.
Sormustinkukkien takana kukkii Pavement-sarjaan kuuluva tarhakurtturuusu ’Rosa Zwerg’ (’Dwarf Pavement’). Edessä apteekkarinruusu ’Officinalis’.

Kukille vettä hanasta, multaa kompostista

Hellekesät ovat olleet sadevesien varassa sinnittelevälle ruusutarhurille stressaavia. Syvälle juurtuneet pensaat pärjäävät poutajaksojen yli, mutta nuoret taimet kaipaavat kosteutta. Onneksi ongelma on tänä kesänä poistunut, sillä vesi on alkanut virrata myös kunnan vesijohtoa pitkin. Enimmäkseen Aili käyttää yhä kaivojensa vettä kasteluun, mutta hänestä on helpottavaa tietää, että apu on tarvittaessa lähellä.

– Voi sitä onnea, kun saan hanasta päästellä vettä kukkasille.

Ruusut ja perennat kukoistavat täällä viiden kompostorin voimalla. Kompostimulta on myös erinomainen parannusaine savipitoiselle maalle. Kompostia Aili kertoo levittävänsä aikaisin keväällä.

– Kerran kokeilin kärhöille kastelulannoitetta, mutta kolme tainta nuukahti liialliseen puhtiin.

Eräänä keväänä taas laikkutauti iski yllättäen lähes kaikkiin ruusuihin, ja tarha muuttui ankean näköiseksi, kun pensasruusut piti leikata alas. Saastuneet oksat Aili poltti roviolla. Tautiepisodin jälkeen ruusutarhaa ympäröinyt huonokuntoinen kuusiaita kaadettiin kahdelta sivulta. Nyt ilma kiertää tarhassa paremmin, eivätkä kasvitaudit pääse iskemään niin helposti.

Myös kirvat ovat täällä tuttu riesa, mutta torjunta-aineisiin Aili ei halua turvautua neljän pitkäkarvaisen, puutarhassa puuhastelevan mäyräkoiransa takia.

Aprikoosinkeltainen, voimakastuoksuinen tarhapimpinelliruusu ’Frühlingsduft’
Aprikoosinkeltainen, voimakastuoksuinen tarhapimpinelliruusu ’Frühlingsduft’ houkuttelee kukillaan myös kultakuoriaisia. Arka ruusu on talvehtinut Ailin ruusutarhassa vuosia, mutta lumeton talvi on sille koettelemus.

Puutarhassa on villi ja vapaa meininki

Cottage garden -tyyppisen ruusutarhan sävy-yhdistelmät ovat syntyneet luontevasti – taimet Aili on istuttanut aina sinne, missä kulloinkin on ollut tilaa. Punertavat ruusut ja eriväriset perennat muodostavat siitä huolimatta säväyttävän kauniita yhdistelmiä. Ja mikä mukavinta, aina on jokin kohta kukassa.

Aili viettää kaiken koirilta ja taloustöiltä liikenevän aikansa kukkien parissa. Luminietosten aikaan hän perehtyy alan kirjallisuuteen.

Mutta ei täällä vain uurasteta: suuri osa Ailin puutarhassaan viettämästä ajasta kuluu kukkien katseluun ja tuoksutteluun.

– Kun illalla täältä lähtiessäni nuuhkaisen ’Snow Pavement’ -ruusua, tuoksusta jää hyvä mieli yöpuulle asti.

Vieraile Ailin ruususivuilla www.kolumbus.fi/kanimus/ruusupuutarha.html

Aili Myllylän puutarha

Sijainti: Piikkiö
Kasvuvyöhyke:
I
Tontin pinta-ala:
2 000 m2
Maaperä:
tasainen, vanhaa savipitoista peltomaata.

6 Ailin tuoksuvaa suosikkia

Tarhakurtturuusu ’Agnes’
Tarhakurtturuusu ’Snow Pavement’
Tarhakurtturuusu ’Pierette Pavement’
Bourbonruusu ’Louise Odier’
Portlandruusu ’Duchesse de Rohan’
David Austin ruusu ’Mary Rose’

Lisää kuvia ruusutarhasta seuraavalla sivulla.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

 

Kerrannaiskukkainen teresanruusu ’Thérèse Bugnet’ on yksi kestävimmistä ja kauneimmista tarhakurtturuusuista. Harmaakäenkukan edessä kukkii ranskanruusu ’Cardinal de Richelieu’.
Kerrannaiskukkainen teresanruusu ’Thérèse Bugnet’ on yksi kestävimmistä ja kauneimmista tarhakurtturuusuista. Hento-oksainen, parimetriseksi kasvava ruusu ei muistuta lehdistöltään kurtturuusuja. Harmaakäenkukan edessä kukkii ranskanruusu ’Cardinal de Richelieu’.

 

Kaksivuotiset sormustinkukat ja aniliinit harmaakäenkukat saavat villiintyä ja värittää kukkapuutarhaa lähes mielensä mukaisesti.
Kaksivuotiset sormustinkukat (Digitalis purpurea) ja aniliinit harmaakäenkukat (Lychnis coronaria) saavat villiintyä ja värittää kukkapuutarhaa lähes mielensä mukaisesti. Jalokärhö ’Barbara Jackman’ ja valkoinen pensaskärhö (Clematis recta) ovat piristävä lisä ruusujen ja perennojen joukossa.

Ailin ruusutarhaa suojaa pohjoistuulilta tuuhea kuusiaita
Ailin ruusutarhaa suojaa pohjoistuulilta tuuhea kuusiaita. Kesäkuussa ruusujen joukossa kukkivat pionit, kärhöt ja lupiinit.

Tarhakurtturuusu ’Agnes’ on kurttu- ja persiankeltaruusun risteymä
Tarhakurtturuusu ’Agnes’ on kurttu- ja persiankeltaruusun risteymä, jonka kukat tuoksuvat Ailin mielestä taivaalliselta. Aprikoosin sävyiset kukat kukoistavat kolmisen viikkoa kesä–heinäkuussa.

Lisää ruusukuvia seuraavalla sivulla.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

’Pierette Pavement’ -tarhakurtturuusu
’Pierette Pavement’ on yksi Ailin lempiruusuista. Tarhakurtturuusuihin kuuluva lajike on noin metrin korkuinen pensas, joka kasvattaa teevadin kokoiset kukat. Kasvi on myös hyvin terve.

Tarhakurtturuusun ’Snow Pavement’ hennon vaaleanpunaiset kukat tuoksuvat hunajalta.
Tarhakurtturuusun ’Snow Pavement’ hennon vaaleanpunaiset kukat tuoksuvat hunajalta. Kasvi tunnetaan myös nimellä ’Schneekoppe’.

Bourbonruusu ’Great Western’ kukkii kerran kesässä muhkeilla, maljamaisilla kukillaan.
Bourbonruusu ’Great Western’ kukkii kerran kesässä muhkeilla, maljamaisilla kukillaan. Keväisin Aili leikkaa talven kuihduttamat oksat pois.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.