Ryhmäruusut on istutettava niin syvään, että jokaisen taimen varttamiskohta tulee 10-15 cm maanpinnan alle.

Tämä ehkä otetaan huomioon istutusvaiheessa, mutta aina ei tulla ajatelleeksi, että maanpinta laskee saman verran parin vuoden aikana, jolloin juurenniskat ovat liian korkealla ja taimet paleltuvat helposti. Tämän ilmiön joutuu valitettavasti toteamaan miltei jokaisessa ruusuistutuksessa, joten ei ole ihme, että ruusut talvehtivat huonosti. Jos maa painuu niin paljon, että taimien varttamiskohdat (”jalostuskohdat”) alkavat tulla näkyviin, ruusupenkkiin on yksinkertaisesti lisättävä runsaasti multaa.

On eduksi, kun koko ruusupenkki on noin 10 cm korkeampi kuin sitä ympäröivä maa. Näin talviset sulamisvedet valuvat pois istutuksesta ja maa lämpenee nopeasti keväällä. Tämäkin parantaa ruusujen talvehtimista.

Ryhmäruusut istutetaan mieluiten keväällä, kuten yleensäkin talvenarat kasvit. Jos mahdollista, maanparannustyöt on hyvä tehdä valmiiksi jo syksyllä, jolloin kevääksi jää vain taimien istuttaminen. Ennen istuttamista taimien pitkiä juuria lyhennetään noin kolmanneksella ja juuriosa upotetaan vielä muutamaksi tunniksi veteen, mikä edistää kasvuun lähtöä.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Suomalainen ruusukirja (© Pentti Alanko, Peter Joy, Pirkko Kahila, Satu Tegel ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 2009, ISBN 978-951-31-4793-8). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi