Mitä voimakkaammin taimia leikataan, sitä paksumpia versoja ne kasvattavat kesän aikana, mutta toisaalta kukat aukeavat vastaavasti myöhemmin. Jos osaan oksista jätetään useampia silmuja, niistä kasvaa hennompia oksia, joihin kukinnot tulevat aikaisemmin.

Ryhmäruusut leikataan joka vuosi keväällä. Leikkaaminen aloitetaan aina poistamalla paleltuneet, kuivuneet ja hennot oksat. Nämä voidaan leikata heti lumen sulamisen jälkeen, mutta elävien, vahvojen oksien lyhentämisellä ei ole kovaa kiirettä. Leikkaus tehdään vasta kun nähdään, kuinka ruusut ovat talvehtineet.

Jos leikkauksen jättää tekemättä ja oksat ovat talvehtineet hyvin, kasvaa ehkä latvasilmuista muutama verso, joihin tulee niukasti kukkia. Voimakkaasti leikattuihin oksiin kehittyy voimakkaita versoja, jotka kukkivat runsaasti. Oksia ei saa leikata samalta korkeudelta (ikään kuin pensasaitaa) vaan jokainen haara katsotaan erikseen. Heikot oksat leikataan maata myöten ja muut 4-5 silmun yläpuolelta. Vain kaikkein paksuimpiin oksiin voidaan jättää 6-7 silmua.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Suomalainen ruusukirja (© Pentti Alanko, Peter Joy, Pirkko Kahila, Satu Tegel ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 2009, ISBN 978-951-31-4793-8). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi