Seitsemän askeleen mullanvaihto

Piha

Hyvä aika mullanvaihdolle on maalis-huhtikuu. Huonekasvit kaipaavat mullanvaihtoa, jos entinen ruukku on jäänyt pieneksi tai kalkkia ja lannoitesuoloja on kertynyt ruukun pinnalle. Useimmat huonekasvit hyötyvät vuosittaisesta mullanvaihdosta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

1. Kastele ennen mullanvaihtoa.

Mullanvaihto aloitetaan kastelemalla juuripaakku perusteellisesti jo edellisenä päivänä. Näin paakku irtoaa helpommin ruukusta ja pysyy koossa.

2. Esikostuta uusi multa.

Uusi multa kostutetaan erillisessä astiassa ennen ruukutusta. Sopiva suhde on noin 1 dl vettä multalitraa kohti. Esikostutus on tärkeää mullan kestävän mururakenteen aikaansaamiseksi. Jos multaa ei esikostuteta, vaan kastellaan reilusti heti istutuksen jälkeen, saattaa multa kovettua yhtenäiseksi paakuksi. Oikein käsitelty multa ei kovetu.

3. Älä riko juuripaakkua turhaan.

Kasvin irrotus vanhasta ruukusta onnistuu parhaiten, kun toisella kädellä tartutaan ruukkuun ja toisella peitetään mullan pinta niin, että kasvi jää sormien väliin. Kasvi käännetään ylösalaisin, ja ruukku napautetaan varovasti irti. Juuripaakkua ei rikota, jos siihen ei ole erityistä syytä. Usein riittää pelkkä vioittuneiden juurenosien poistaminen.

4. Muista ruukun salaojitus.

Uuden ruukun tulee olla halkaisijaltaan pari senttiä juuripaakkua suurempi. Ruukun pohjalle rakennetaan salaoja kevytsorasta, joka estää liiallisen kosteuden kertymisen ruukun pohjalle. Salaojakerroksen päälle laitetaan multaa sen verran, että kasvi tulee entiseen syvyyteensä. Jos kasvi istutetaan altakasteluruukkuun, salaojakerrosta ruukun pohjalla ei tarvita.

5. Tiivistä multa hellävaraisesti.

Paakun reunoille valutetaan uutta multaa ja se tiivistetään hellävaraisesti sormin painelemalla. Ruukun pinnalle jätetään kunnollinen kasteluvara.

6. Kokeile kevytsorakatetta.

Mullan pinta säilyy siistinä eikä multa liety tai kovetu, kun mullan pinnalle laitetaan 2–3 sentin kevytsorakate. Erityisesti isoissa altakasteluruukuissa pintakate tasaa mullan kosteutta – vesi imeytyy säiliöstä paremmin pintamultaan asti. Kevytsorakate mullan pinnalla estää myös hyönteisten pääsyn kukkaruukun multaan.

7. Auta kasvia toipumaan.

Mullanvaihdon jälkeen kasvi siirretään pois suorasta auringonpaisteesta ja sen lehtiä suihkutetaan päivittäin Merileväuutteella. Uutta multaa kastellaan varovasti vähän kerrallaan. Erityisesti varotaan liettämästä mullan pintakerrosta liian runsaalla kertakastelulla.

Normaali kastelu aloitetaan vasta, kun kasvi on päässyt kasvunalkuun eli noin 2–3 viikon kuluttua ruukutuksesta. Samaan aikaan kasvin voi siirtää oikealle kasvupaikalleen. Hoitolannoitus aloitetaan noin kuukauden kuluttua istutuksesta.

 

Lähde: Biolan, www.biolan.fi

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

biolan huonekasvi kukkamulta mullanvaihto multa Viherkasvit


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: