Syksyn kukat tulevat – nyt on hyvä aika istuttaa uusia kasveja kesäkukkien tilalle. Suomalaiset kotipuutarhurit istuttavat syksyn kausikasveja laiskasti pohjoismaisiin kotipuutarhureihin verrattuna. Suomessa siirrytään kesäkukista suoraan kello- ja aitokanerviin heti elokuussa, kun muissa Pohjoismaissa kanervakasvit istutetaan vasta syys–lokakuussa.

Lomakauden päätyttyä elokuun alussa on ränsistyneiden kesäkukkien tilalle aika vaihtaa raikkaat syyskukat.

Syksyn kukat

Asterit kukkivat useita viikkoja viileässä säässä – jopa pienessä pakkasessa. Kylmää sietävät monivuotiset asterit kukkivat elo–syyskuussa, ja tuoksu- ja pajuasterit aloittavat kukintansa vasta syyskuun lopussa. Asterit ovat monivuotisia kukkakasveja, jotka viihtyvät koko Suomessa. Asterit pitävät aurinkoisesta kasvupaikasta ja kasvukaudella tasakosteasta maasta. Kauniit kukat ovat siniset, violetit, punaiset tai valkoiset.

Syksyn kukat

Syklaami on kotoisin Välimeren maista, joissa se kukkii talvella. Välimeren talviolosuhteet vastaavat suunnilleen Suomen syksyä. Tämä vuoksi se on erinomainen kasvi ulkoistutuksiin, sitä paitsi kasvi kestää huonosti kuivaa ja lämmintä huoneilmaa. Syklaamia on saatavana koko syksyn punaisen ja valkoisen eri sävyissä.

Syksyn kukat

Skimmia on ikivihanta, matalakasvuinen pensas, jolla on paksut, koristeelliset lehdet ja punaruskea kukinto. Skimmia sopii sekä sisä- että ulkokasviksi, sillä se viihtyy viileässä ja varjoisassa paikassa.

Syksyn kukat

Pallokrysanteemit ovat jo tuttuja syyssuosikkeja. Pallokrysanteemeja on saatavana heinäkuun puolivälistä syyskuun alkuun saakka. Pallokrysanteemit kukkivat kirkkaissa väreissä tai pehmeissä, oranssin eri vivahteissa.

Muita syyskasveja ovat matalakasvuiset hebet, voimakkaan sähkönsinisinä kukkivat katkerot, koristeelliset huonekoisot ja koristepaprikat sekä riippuvakasvuiset hopeavitjat ja hopeakäpälät.

Loppusyksyä ja alkutalvea ilahduttavat havukasvit sekä kello- ja aitokanervat. Sypressit, tuijat, katajat ja pienikasvuiset männyt sopivat mainiosti yhteen kanervien kanssa. Havukasvit ovat erityisen kiitollisia, sillä ne kestävät hyvin kylmää ja saattavat jopa talvehtia parvekeruukuissa.

Syksyn kukat

Kellokanerva (Erika garcilis) on syksyn kestosuosikki, joka kukkii punaisena, valkoisena ja vaaleanpunaisena. Erilaisten aitokanervien (Calluna vulgaris) suosio kasvaa kuitenkin vuosi vuodelta, kun kasvinjalostajat tuovat markkinoille uusia värisävyjä ja kokoja. Aito- ja kellokanervat voi istuttaa suoraan maahan, ja sekoittamalla eri kokoja ja sävyjä kanervista saa näyttäviä kokonaisuuksia.

Artikkelin lähde Plantagen, www.plantagen.fi.

Lue myös: Satumainen puutarha, Puutarhatuotteita netistä, Pergolat, köynnöskaaret ja tilanjakajat jäsentävät puutarhaa, Viherpeukalon muistilista, Kasvit muokkaavat pihan tunnelman ja Mitä viljelisin kasvihuoneessa?