Syyskylvöllä taimia kevääksi

Piha

Syyskylvöt sopivat useimmille perennoille. Hoitokaan ei ole vaivalloista viileän kosteassa säässä. Hyötykasviyhdistyksen puutarhuri Susu Lagström jakaa kätevät kylvöniksinsä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Voiko kaikkia perennoja kylvää näin syksyllä?

Periaatteessa kyllä, mutta syyskylvöt sopivat erityisesti lajeille, jotka vaativat viileää itääkseen. Jos kasvi ei tarvitse kylmäkäsittelyä, se itää nopeasti myös keväällä kylvettäessä. On myös lajeja, jotka itävät ilman kylmäkäsittelyä, mutta joiden itämistä viileä jakso nopeuttaa ja tasoittaa.

Mikä on paras aika kylvöille?

Syys–lokakuu. Liian aikaista kylvöä kannattaa välttää etenkin lajeilla, jotka eivät vaadi kylmää itääkseen. Ne saattavat ehtiä taimettua jo syksyllä, jolloin ne vain kuolevat talvella.

Kylmän kauden itääkseen vaativat perennat saa helpoiten alulle kylvämällä ne syksyllä. Toinen vaihtoehto on 6–8 viikon kylmäkäsittely keväällä.
Kylmän kauden itääkseen vaativat perennat saa helpoiten alulle kylvämällä ne syksyllä. Toinen vaihtoehto on 6–8 viikon kylmäkäsittely keväällä.

Susu käyttää kylvöalustana hiekan ja turpeen pussiseosta.  Keväällä koulinnan jälkeen taimet saavat ravinteikkaampaa multaa.
Susu käyttää kylvöalustana hiekan ja turpeen pussiseosta. Keväällä koulinnan jälkeen taimet saavat ravinteikkaampaa multaa.

Osa perennojen siemenistä itää valossa, osa pimeässä ja vaatii peittelyä.  Siemenpusseista voi tarkistaa lajikohtaiset kylvöohjeet.
Osa perennojen siemenistä itää valossa, osa pimeässä ja vaatii peittelyä. Siemenpusseista voi tarkistaa lajikohtaiset kylvöohjeet.

Millainen on hyvä kylvöpaikka ja -alusta?

Kylvää voi yhtä lailla purkkiin, laatikkoon, lavaan kuin suoraan maahan. Avomaan kylvökset tosin täytyy merkitä tarkkaan – muuten keväällä ei kaikista maasta nousevista sirkkalehdistä muista, mikä on kylvöstä ja mikä jotain muuta. Itse käytän purkkeja ja laatikoita, joista keväällä koulin taimet isompiin astioihin. Paras kylvöalusta on sellainen, jossa ei ole kasvuvoimaa, esimerkiksi lannoittamattoman turpeen ja hiekan seos.

Keväällä kylvökset taimettuvat nopeasti, etenkin lavassa.  Muista tuolloin huolehtia kastelusta, tuuletuksesta ja koulinnasta.
Keväällä kylvökset taimettuvat nopeasti, etenkin lavassa. Muista tuolloin huolehtia kastelusta, tuuletuksesta ja koulinnasta.

Nimilappu on syytä tökätä jokaiseen purkkiin ja laatikkoon.  Avomaalla sen unohtaminen voi olla hyvinkin kohtalokasta. 
Nimilappu on syytä tökätä jokaiseen purkkiin ja laatikkoon. Avomaalla sen unohtaminen voi olla hyvinkin kohtalokasta.

Entä kylvötapa?

Jos siemenet ovat isoja, saatan laittaa pari siementä purkkiin. Yleensä kuitenkin teen hajakylvöjä, sillä näin taimista on keväällä helppo valita hyvät jatkokasvatukseen.

Pitääkö kylvöksiä erityisesti hoitaa?

Syksyllä ei paljoakaan. Pidä vain huoli, että mullassa on riittävästi kosteutta. Tämä on erityisen tärkeää, jos syksy on kuiva. Ennen maan jäätymistä levitä kuivuneita syksyn lehtiä tai esimerkiksi harsoa kylvösten päälle, jos kasvatat niitä lavassa tai lumentulosta ei ole tietoa.

Voiko kylvöissä jokin mennä pieleen?

Syksyllä ei yleensä ole mitään ongelmia. Keväällä pitää muistaa kastella kylvöksiä ja ehtiä koulia itäneitä taimia, jotta ne eivät kasva pitkiksi ja honteloiksi. Jos käytössä on lava, sitä täytyy myös tuulettaa, kun aurinko alkaa porottaa.

Kylvä näitä nyt

Vaativat kylmäkäsittelyn

Akileijat (Aquilegia)
Esikot (Primula)
Konnanmarjat (Actaea)
Kullerot (Trollius)
Kurjenmiekat (Iris)
Kurjenpolvet (Geranium)
Leimut (Phlox)
Orvokit (Viola)
Poimulehdet (Alchemilla)
Päivänliljat (Hemerocallis)
Särkynytsydän (Lamprocapnos spectabilis)
Tähtiputket (Astrantia)
Ukonhatut (Aconitum)
Vuokot (Anemone)

Hyötyvät kylmäkäsittelystä

Hohdekukat (Helenium)
Kellot (Campanula)
Kuunliljat (Hosta)
Kärhöt (Clematis)
Malvat (Malva)
Malvikit (Lavatera)
Punalatvat (Eupatorium)
Päivänhatut (Rudbeckia)
Rantakukat (Lythrum)
Ritarinkannukset (Delphinium)
Tädykkeet (Veronica)

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.