Samettikukat kylvetään huhtikuussa. Taimet koulitaan yksitellen pieniin potteihin tai ryppäinä suurempiin ruukkuihin.

Jos kylvös on tiheä, taimet koulitaan heti kun niissä on sirkkalehdet ja lehtipari. Harvan kylvöksen kanssa ei ole kiirettä. Taimet koulitaan entistä syvempään kurkkua ja kurpitsaa lukuunottamatta.

Kurpitsat, kurkut, rosmariini, maissi, tuoksuherne ja tsinnia eli oppineittenkukka kärsivät herkästi koulinnasta. Niiden siemenet on paras kylvää suoraan ruukkuihin. Hauraina kasveina niitä kohdellaan hellävaraisesti.

Ota ikkunatila tehokäyttöön

  • Nosta joka toinen taimi ylösalaisin käännetyn ruukun päälle, jos et halua ikkunalle hyllyjä. Kun lehdet ovat eri korkeudella, ne saavat enemmän valoa.
  • Korota kylvölaatikkoa tai ruukkua alustalla, jos pikkutaimet jäävät ikkunanpuitteiden varjoon.
  • Ota avuksi lisävalot hämärällä ikkunalla. Kokeile kasvilamppujen lisäksi päivänvalon sävyisiä loisteputkia, halogeeni- ja energiansäästölamppuja.
  • Aseta kylvösten alle styroksilevy tai solumuovinen alusta, jos ikkunalauta on viileä. Itävät siemenet pitävät alalämmöstä ja lämpimästä mullasta. Useimmille lajeille paras idätyslämpötila on +20-25 astetta. Kastele ja sumuta kylvökset ja taimet lämpimällä vedellä.
  • Hyödynnä idättämisessä kodin lämpimät tilat, kuten jääkaapin päällinen ja pannuhuone. Esimerkiksi kurpitsat, kurkut ja melonit itävät siellä vauhdikkaasti.
  • Jätä taimet yöksi verhojen taakse ikkunan puolelle. Pari astetta viileämpi yölämpötila on kasveille eduksi.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.