1. Keto kotipihalle

Villi ja vapaa suuntaus tuo puutarhaan luonnonniittymäisen tunnelman. Kasvit muodostavat laajoja ja yhtenäisiä, kuin itsestään kylväytyneitä alueita. Tyylin suosikkeja ovat laihassakin maaperässä viihtyvät kirkkaan väriset yksivuotiset kylvökukat, kuten hilppa, kellohunajakukka, kaliforniantuliunikko, sauramo ja punapellava. Kalifornialaisesta maisemasta ja sen viinitiloista innoituksensa saaneen villikukkapuutarhan suunnitteli Kate Frey.

2. Romantiikka kukkii

Ikisuositun salaisen puutarhan tyyliin kuuluvat kaikkein perinteisimmät ja nostalgisimmat perennat, kuten akileija, loistosalvia ja kellukka. Niihin yhdistetään ehdottomasti myös romanttiset puutarhakalusteet. Kuuluisan perennajalostajan, Karl Foersterin, Potsdam-Bornimista sijaitsevasta puutarhasta inspiraation saaneen suunnitelman olivat luoneet Isabelle van Groenigen ja Gabriella Pape.

3. Kestävä kehitys

Tulevaisuuden puutarhassa näkyvät ekologiset arvot. Harmaa vesi käytetään kasteluun, materiaaleja kierrätetään, koristepuutarhassa kasvavat myös vihannekset ja hedelmät, ja puutarhan paahteisiin kohtiin sijoitetaan energiaa keräämään aurinkokennoja, joita kätkeytyy myös näiden sirojen pyramidien sisään. Ekologisuutta ja kierrätystä korostavan puutarhan oli suunnitellut Scenic Blue Design Team.

4. Mausteita Aasiasta

Enää ei japanilaista puutarhaa tuoda sellaisenaan eurooppalaiseen pihaan. Nyt saatetaan yhdistää hiukan zen-puutarhan kuvioiksi haravoitua hiekkapintaa vaikkapa kaakkoisaasialaiseen vatiin, jossa tuoreet kukat kelluvat lempeästi veden pinnalla. Helppo toteuttaa minkä tahansa pihan varjoisaan nurkkaukseen! Etualalla kukkii japaninohdake (Cirsium japonicum) ja taustalla hiekan reunassa peittokurjenpolvi ’Biokovo’. Kattoterassillekin sopivan puutarhan oli suunnitellut Wayne Richards.

5. Pyöreät muodot

Säännöllinen pyöreys on nousukiidossa suosioon sekä yksittäisissä että ryhmiin istutetuissa pensaissa. Tiivis pyöreys syntyy parhaiten kuvassa olevasta puksipuusta, marjakuusesta tai pesäkuusesta. Pyöreys korostuu edelleen, jos pensaiden yhteydessä on muitakin muotoa toistavia elementtejä. Pyöreäksi hiotun istuinkiven aukkoon on istutettu vanamoa (Linnaea borealis), mutta siihen sopisivat myös esimerkiksi suikeroalpi tai vaikkapa kuukausimansikka. Linné-henkisen modernin puutarhan oli kasvitieteilijän juhlavuoden kunniaksi suunnitellut ruotsalainen maisema-arkkitehti Ulf Nordfjell.

6. Teema historiasta

Kiinnostava kokonaisuus syntyy, kun kaikki kasvit noudattavat tiettyä aihetta. Antiikin roomalaiseen puutarhaan oli kerätty 2000 vuotta sitten Rooman valtakunnassa suosittuja kasveja, kuten kreikanakanttia (Acanthus spinosus), hopeamarunaa (Artemisia ludoviciana subs. ludoviciana) ja koristelaukkaa (Allium ’Globemaster’). Puutarhan oli suunnitellut roomalaisajoilta peräisin olevan Leedsin kaupungin puisto-osasto.

7. Peilin heijastuksia

Pieniin puutarhoihin on kopioitu kotien sisustuksesta tuttu keino: peili tekee tilasta avaramman. Puutarhassa se myös monistaa pienetkin istutukset runsaammiksi. Kannattaa kokeilla erityisesti varjon puolella, sillä auringossa peilin heijastus voi kuumentaa kasveja liikaa. Huolellisesti sijoitettu peili tuo puutarhaan lisäksi liikkeen tuntua, sillä peilikuva muuttuu aina näkökulman vaihtuessa. Hiekkaan tehdyssä istutuksessa ovat ’Globe Master’ -koristelaukka ja palestiinanlaukka (Allium schubertii). Valon inspiroiman puutarhan oli suunnitellut Sue Goss.

8. Herkulliset kasvipinnat

Istutukset voivat hurmata ilman ainuttakaan kukkasta, jos vain kasvien muodostamat pinnat ovat tarpeeksi mielenkiintoisia. Pehmeät mättäät, erikokoiset ja -väriset lehdet sekä vaihtelevat, tiheät kasvutavat ovat tämän tyylin tunnuksia. Ilmastonmuutosta ilmentävään, Linda Bushin suunnittelemaan puutarhaan oli valittu kasveja, jotka kestävät ajoittaista kuivuutta. Hopeansävyistä ohotanmarunaa (Artemisia Schmidtiana ’Nana’), oli yhdistetty valkoiseen salviaan (Salvia x Sylvestris ’Schneehugel’) ja mättäinä kasvavaan neilikansukuiseen uusiseelantilaiseen Sclerantus uniflorus -kohokkikasviin.

9. Modernin geometrista

Puu, kivi, vesi ja kasvit yhdistyvät selkeästi ja kauniisti hillityn arkkitehtonisessa suuntauksessa, jossa kaikelle on oma tarkkaan mietitty ruutunsa. Tässä tyylissä luonto on kesytetty tiukkaan liekaan, mutta tulos on äärimmäisen levollinen ja selkeä. Edessä vasemmalla on suurilehtinen etelänruttojuuri (Petasites hybridus). Jokien ja virtojen inspiroiman puutarhan olivat suunnitelleet Marcus Barnett ja Philip Nixon.

10. Kukkien kuningattaret

Iirikset eli kurjenmiekat tekevät vahvaa paluutaan puutarhoihin. Yhtä lailla suunnittelijat rakastavat laukkojen pörröistä pyöreyttä. Romanttisten puutarhojen vahvoja valtteja taas ovat erityisesti akileijat ja sormustinkukat – mieluiten valkoisina tai vaalean lohenpunaisina. Nyt korkeita ja komeita kukkijoita ei kuitenkaan istuteta jäykän pönäköikiksi ryhmiksi, vaan ne saavat kohota yksittäisinä jalokivinä matalampien, pienikukkaisten perennojen joukosta, jolloin ne saavuttavat parhaiten kaiken ansaitsemansa huomion.

11. Sininen on suosituin

Tämän hetken ehdoton ykkösväri perennapenkissä on sininen. Heti sen perässä tulee liila. Tasapainottajina toimivat hento keltainen ja valkoinen sekä ripaus vahvaa oranssia. Pinkit juhlivat lähinnä perinnepuutarhoissa. Kirkkaanpunaisen kurssi sen sijaan on nyt alamaissa. Sitä näkyy lähinnä vain yksivuotisten kylvökukkien joukossa. Kuvan sinisten ja liilojen perennojen lumoavassa yhdistelmässä kukkivat laukat, kurjenpolvet ja akileijat.

12. Kaunotar kuohuissa

Huippusuunnittelijoiden puutarhoissa osa kasveista on selvästi solistitehtävissä, toisten tehtävänä taas on häipyä taustakuoroon. Yhdessä ne kuitenkin ovat enemmän kuin yksin. Hyvä esimerkki tästä oli kultamitalin voittanut, Jinny Blomin suunnittelema ja samppanjavalmistaja Laurent-Perrierin sponsoroima puutarha, jossa erikorkuisten höyhenheinien muodostamasta kuohusta nousivat huikeat, oranssinkeltaiset ja ruosteenruskeat kurjenmiekat kuin Afrodite meren vaahdosta.

13. Ruoste on ikuista

Ruostepintaa on puutarhoihin tarjottu jo hyvän aikaa, ja Chelsean puutarhanäyttelyn perusteella sen elinkaarelle ei näy loppua. Köynnöstukien kärjissä lentelevät nyt perhoset. Yhtä suosittuja ovat kukkaset tai yksinkertaiset nupit. Edelleenkään ei kannata siis tarttua pensseliin ja vetäistä rautaan maalipintaa, vaan sen voi jättää rauhassa säiden armoille. Puutarhakalusteissa ruostepinta oli sentään onneksi keinotekoista, joten vaaleat kesähousut jalassa ei sentään tarvitse jäädä seisomaan.

14. Vaihtoehtoja tontuille

Eläköön uusiokäyttö ja hauskat tontunkorvikkeet! Puutarhapatsaiden laajaan ja liian usein umpiromanttiseen valikoimaan on tullut myös hilpeämpiä vaihtoehtoja. Kierrätyspellistä hitsattuja kanoja ja kukkoja ei ainakaan voi syyttää ryppyotsaisuudesta. Mutta jos ruosteinen pelti tuntuu liian urbaanilta ajatukselta, on aivan yhtä muodikasta kerätä koristeet luonnosta. Suuret puunkarahkat ja kuivuneet kannonjuurakot täydensivät kauniisti istutuksia monessakin Chelsean puutarhassa.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.