Kylvä kesäkukkien siemenet

Sisälle kylvetyt siemenet istutetaan omiin ruukkuihin, kun ne ovat saaneet ensimmäiset oikeat lehdet sirkkalehtien jälkeen ja kun taimet ovat riittävän suuria käsiteltäviksi. Usein taimia jää yli oman tarpeen, mutta se on vain hyvä, sillä ne ovat mainioita lahjoja. Monia siemeniä voidaan pian kylvää myös suoraan ulos. Esikasvatus säästää kasvuaikaa, mutta kylväminen suoraan maahan on huomattavasti helpompaa.

Kevätkukkaistutus sisäänkäynnin vieressä kutsuu sisään.
 
Kevätkukkaistutus sisäänkäynnin vieressä kutsuu sisään.

Kevätkukat ulos

Kun valitset kasveja, jotka sietävät lämpötilan laskun lähelle nollaa, voit jo nyt pitää kevätkukkia ruukuissa tai laatikoissa ulkona. Tarkkaile kuitenkin lämpötilaa ja nosta ruukut sisään pakkasen uhatessa. Orvokit ovat kuin luotuja tähän vuodenaikaan, mutta vaihtoehtoja on monia. Yhdistele vaikkapa erilaisia orvokkeja, kevätsipuleita, lemmikkejä, kaunokaisia, leinikkejä, aikaisia perennoja ja maustekasveja.

Hallayön jäljiltä orvokit saattavat näyttää hieman nahistuneilta, mutta lämpötilan noustessa nollan yläpuolelle ne jatkavat kasvuaan normaaliin tapaan.

Lisää tekemistä puutarhaan:

  • Jaa kukkivat perennalajit myöhemmin kesällä. Keväällä kukkivat lajit on parasta jakaa syksyllä.
  • Istuta ruusut ja muut paljasjuuriset kasvit.
  • Uudista viinimarjapensaita leikkaamalla pois vanhimmat oksat.
  • Poista vadelmapensaista edellisvuotiset kuivat oksat, jos et tehnyt sitä jo syksyllä.
  • Aloita orastavien juuririkkaruohojen kitkeminen kukkapenkeistä jo nyt. Se käy helpommin nyt keväällä kun maa on ilmavampaa, eivätkä rikkaruohot ole vielä ehtineet kasvaa kovin vahvoiksi.

Perennat versovat kukkapenkissä
 

Siivoa kukkapenkit

Kun perennat alkavat keväällä versoa, on hyvä aika siivota kukkapenkit. Nypi pois edellisvuoden lakastuneet kasvinosat. Pilko ne pieniksi ja ripottele mullan päälle. Mukaan kannattaa sekoittaa lehmänlantaa ja/tai kompostimultaa. Näin kasvit saavan hyvän alun uuteen kasvukauteen. Vaikutelma voi olla hieman roskainen ennen kuin kukkapenkit alkavat kunnolla vihertää, mutta kasvijäte hajoaa nopeasti ja muuttuu mullaksi.

Kompostimullassa on runsaasti mikro-organismeja, ja se toimiikin varsinaisena puutarhan maanparannusaineena.
Kompostimullassa on runsaasti mikro-organismeja, ja se toimiikin varsinaisena puutarhan maanparannusaineena.

Tyhjennä komposti

Pian alkaa uusi kasvukausi ja multainen, elinvoimainen maa tekee ihmeitä. Kevät on mainio aika kaivaa kompostimultaa ja sirotella sitä istutuksiin. Tyhjennä myös lämpökompostori, jotta saat tilaa uusille keittiöjätteille.