Piha on kooltaan vain 200 neliötä, mutta sinne astuessaan tuntee tulleensa unelmien puutarhaan. Kuumana kesäpäivänä on ihanan varjoisaa ja viileää, ja mieto tuoksu täyttää puutarhan. Mikään ei tuoksu liian voimakkaasti, eikä mitään ole liikaa.

– Lapsena pidin puutarhaa maanvaivana, ja kiinnostukseni on kasvanut myöhemmin. Voin kyllä tunnustaa, että omat lapsenikin joutuivat aikoinaan toteamaan, että kun äiti on puutarhassa, ruokaa joutuu odottamaan.

Lailan pieni puutarha sijaitsee vuonna 1961 rakennetussa rivitalossa. Alkuperäisen puutarhan idea näkyy vielä köynnöshortensiassa, joka kiipeää ketterästi naapurin aitaa vasten sekä suurissa viljelyastioissa, joissa alun perin kasvoi kiiltotuhkapensasta. Betonilaatatkin ovat alkuperäiset.

– Puutarha on muuttunut valtavasti vuosien saatossa. Ensin halusin kokeilla kaikkea ja istutin kasveja minkä ehdin. Kauniin puutarhan saamiseksi täytyy kuitenkin hillitä intoaan ja karsia ylimääräistä, siistiä puutarhaa ja pelkistää sekä muotoja että värejä. Halusin yhtenäisen värimaailman. Puutarhassani on enimmäkseen liilaa, vähän valkoista ja sinistä. Keltaista en pihalleni halua. Tämä on kuin taulun maalaamista. Jotain otetaan pois, jotain lisätään. Niin minä teen koko ajan, Laila hymyilee.

 

Kiemurtelevat käytävät saivat korvata puutarhaa peittäneen nurmikon, kun perhe muutti rivitaloon.  Lailan suosikkeihin kuuluvaa kuunliljaa on istutettu ruukkuihin.
Kiemurtelevat käytävät saivat korvata puutarhaa peittäneen nurmikon, kun perhe muutti rivitaloon. Lailan suosikkeihin kuuluvaa kuunliljaa on istutettu ruukkuihin.

Ruukut ovat näppäriä, sillä niiden paikkaa vaihtelemalla saa muutettua puutarhan ilmettä. Kukkineiden kasvien tilalle voi tuoda uusia kasveja ja tilaa voi rajata eri tavoin ruukkujen avulla. Laila vaihtelee ruukkujen paikkaa jatkuvasti. Hän kokeilee niissä erilaisia kasveja ja on nyt erityisen ihastunut kärhöön. Kokeilut toimivat hyvin, mutta talvella kasvit otetaan sisälle autotalliin.

– Pidän myös kuunliljasta. Jos kuunliljat istuttaa lasitettuihin ruukkuihin, säästyy etanoilta, Laila vihjaisee.

– Haluan, että luonto ja puutarha sulautuvat toisiinsa niin, että vähitellen selkeät rajat istutettujen ja luonnonvaraisten kasvien väliltä katoavat. Ruukut ovat kätevä tapa siirtää rajoja tai pehmentää teräviä kulmia.

Hieman kauempana talon takana kohoava kallion reuna muodostaa luonnollisen rajan ja vaikuttaa osaltaan puutarhan omaleimaisuuteen. Lailan puutarhaan mahtuu muutakin kuin kasveja, esimerkiksi linnut ja sammakot ovat tervetulleita. Puutarhassa on seitsemän erilaista linnunpönttöä, joissa kesäkuussa käy kova vilske. Linnut sirkuttavat ja lentelevät edestakaisin.

 

Pikkulintu levähtää vanhalla kuun liljojen seassa olevalla tuolilla. Pieniä asetelmia löytyy eri puolilta puutarhaa. Kuvassa kaunis ruukku ja betoninen hedelmäkori.
Pikkulintu levähtää vanhalla kuun liljojen seassa olevalla tuolilla. Puutarhassa on seitsemän linnunpönttöä. Pieniä asetelmia löytyy eri puolilta puutarhaa. Kuvassa kaunis ruukku ja betoninen hedelmäkori.

Lailan suosikit

  • Ukkolaukka, ’Purple Sensation’. Rakastan niitä, sillä ne ovat todella upeita. Niillä on pitkä kukinta-aika ja kaunis siemenkota.
  • Kaikki erilaiset tulppaanit. Valitettavasti maaperään on tullut joku virus, enkä voi enää kasvattaa niitä.
  • Kaikenlaiset kärhöt niin säleiköissä kuin pensainakin.
  • Erilaiset heinät sekä kukkapenkeissä että ruukussa. Esimerkiksi hakoneheinä on hieno heinäkasvi, joka ei kasva kovin korkeaksi. Kuulaan vihreässä kasvissa on itse asiassa hieman limetin sävyä. Pieni tyylikäs kasvi sopii ruukkuun.
  • Idänunikko, esimerkiksi ’Pattys Plum’.
  • Syysvuokot. Ne kukkivat loppukesästä, jolloin moni muu kasvi on jo lopettanut kukintansa. Sitä paitsi ne näyttävät tosi kauniilta kalliota vasten!