Plantagen valitsee vuosittain ”Vuoden perennaksi” yhden monivuotisen kukkakasvin. Vuonna 2010 valinta kohdistui noin 800 lajia käsittävään kurjenpolviheimoon.

Kurjenpolvet ovat melko vähään tyytyväisiä ja ne viihtyvät erilaisilla kasvupaikoilla. Osa kurjenpolvista on erikoistuneita, esimerkiksi ojakurjenpolvi viihtyy nimensä mukaisesti kosteilla kasvupaikoilla. Kurjenpolvet ovat tyypillisiä lehtokasveja, jotka viihtyvät yleensä varjossa – mutta ei sääntöä ilman poikkeusta. Verikurjenpolvi paistattelee päivää mieluiten auringossa.

Kurjenpolvet kukkivat punaisen ja sinisen eri sävyissä. Kukinta-aika vaihtelee lajista riippuen keväästä syksyyn. Monet lajit kukkivat kahdesti, jos ne leikataan ensimmäisen kukinnan jälkeen. Viime vuosina on tullut uusia lajikkeita, jotka kukkivat pitempään kuin vanhat lajikkeet. Esimerkiksi Rozanna-lajike (kuvassa) kukkii jopa useita kuukausia yhtäjaksoisesti.

Kurjenpolvia on kaikenkokoisia, pienimmät ovat 5 cm:n ja suurimmat 70 cm:n korkuisia. Ne sopivat sekä perennapenkin edustalle että taustalle, ja monet sopivat maanpeitekasveiksi esimerkiksi ruusujen alle.

Kurjenpolvet ovat erittäin helppohoitoisia perennoja, jotka vaativat vain vähän lannoitusta, eikä niissä juuri esiinny kasvitauteja.

Metsäkurjenpolvi on alkuperäinen, luonnonvarainen kasvi, joka kukkii lähes koko Suomessa juhannuksen aikoihin. Tästä syystä metsäkurjenpolvea kutsutaan myös juhannuskukaksi.

Plantagenissa on saatavana 26 kurjenpolviheimon lajia.

Lisätietoja Plantagen, www.plantagen.fi.

Artikkelin lähde Plantagen.