Kesän ryydikkäimmät yrtit ovat tuoksuneet ja antaneet satoa ruukuissaan parvekkeella tai patiolla. Monet niistä selviävät pitkään kauniina, jos ne siirretään ajoissa sisälle. Ne voi myös viedä kellariin talvehtimaan sitten, kun päivänvalo käy liian vähäiseksi.

Joitakin yrttejä voi syksyllä myös kaivaa ylös puutarhamaasta, istuttaa ruukkuun ja nostaa ikkunalle vihannoimaan. Ajuruohot, ranskanrakuuna, sitruunamelissa ja mäkimeirami jatkavat hyvissä oloissa kasvuaan syyskauden.

Persilja
Persilja

Ruukkuyrttejä ikkunalle

Vihanneskaupan ruukkuyrteistä saa ikkunalle ainakin hetkeksi iloa mihin vuodenaikaan hyvänsä. Tarjolla on kymmeniä eri yrttilajeja, ja varmimmin pikkukaupastakin löytyy basilikaa, sitruunamelissaa, timjamia ja persiljaa. Hyväkuntoiset taimet viihtyvät ja näyttävät hauskoilta valoisalla ikkunalaudalla.

Onnistumisen edellytyksenä on terhakka taimi, jonka juuret ovat elävät ja valkoiset. Elähtäneitä, pitkään hyllyssä seisoneita ei kannata edes kokeilla. Kotona muoviruukku poistetaan heti ja liian pitkiä juuria lyhennetään. Yrtti istutetaan hiekkamultaan isompaan ruukkuun. Yksinkertainen muoviruukku on tylsän näköinen, mutta sen voi laittaa kauniin suoja-astian sisään. Alkukastelun jälkeen on hyvä pitää niukkaa linjaa ja varoa jättämästä seisovaa vettä alusastiaan, sillä märkyys tappaa taimen nopeasti.

Yrtit maistuvat lemmikeillekin. Kissaperheissä tiedetään, että ikkunalle on ehkä turha kerätä houkuttelevaa ruukkukokoelmaa. Yrttitarhan voi silloin tehdä amppeleihin tai ikkunan eteen ripustettuun hyllykköön, johon mirri ei ylety.

Rosmariini
Kesän ulkona viettänyt rosmariini viihtyy syksyllä ikkunalla. Valon vähetessä sen täytyy kuitenkin päästä viileään ja valoisaan talvetuspaikkaan.

Arat yrtit selviävät sisällä

Arimmat ruukkuyrtit on parasta siirtää pihalta sisälle jo ennen yökylmiä ja sateita. Kaikkein herkin on basilika. Se ei viihdy taivasalla keskikesälläkään, jos säät ovat koleat ja sateiset, mutta voi sen sijaan hyvin sisäkasvina.

Basilika on monivuotinen yrtti, vaikka sitä meillä kasvatetaan yksivuotisena. Tuuheaa ja vantteraa ruukkubasilikaa ei kannata uhrata syksylle, vaan se nostetaan ajoissa katon alle, lasikuistille tai suoraan keittiön ikkunalaudalle. Niin kauan kuin luonnonvaloa on runsaasti, se selviää hyvin. Talven lähetessä kasvu hiipuu, lehtiä varisee ja kasvi näyttää kituvalta. Sen on parasta antaa vain levätä ja kastella sitä mahdollisimman niukasti. Uusi kasvu alkaa kevättalvella, ja silloin basilikan voi muotoilla leikkaamalla kauniiksi ja juurruttaa siitä runsaasti myös pistokkaita.

Chiliruukku nostetaan myös talveksi sisälle. Pienikokoinen, tuuhea pensas talvehtii valossa ja saattaa myös kukkia keskellä talvea. Syksyllä kypsyneet hedelmät säilyvät pitkään koristeellisina ja ovat kuivuneinakin hauskan näköisiä.

Ainavihanta rosmariini on puuvartinen pikkupensas, joka ei meidän oloissamme selviä talvea ulkona. Sen talvetus onnistuu vain sisällä viileässä ja valoisassa paikassa. Autotalli tai pakkaseton varaston voisi olla pelastus. Huoneenlämmössä rosmariini säilyy jotenkuten keskitalveen asti, mutta jatko onkin epävarmaa.

Viileässä ja valoisassa paikassa, kuten lasikuistilla rosmariinin tavoin, voivat onnellisesti talvehtia myös ryytisalvia ja laventeli. Hyvällä tuurilla ja suojattuina ne menestyvät suotuisina talvina ulkonakin.

Yrteistä voi tehdä tuoksuvia kimppuja

Monet yrtit säilyvät ulkona terveinä ja tuoreina pakkasiin asti. Niitä kannattaa nyt leikata kimpuiksi ja kantaa sisälle maljakkoon. Ne ovat kauniita ja helposti saatavilla, kun tarvitaan ryytiä keittoon tai salaattiin. Mäkimeirami, iisoppi, rohtosalvia, laventeli, sitruunamelissa, liperi ja rakuuna sopivat somisteeksi mihin tahansa kukkakimppuihin.

Persiljat säilyvät ulkona pitkään hyvinä, tuuhettuvat syksyn viileydessä ja nousevat pystyyn muutaman pakkasyön jälkeenkin. Niitäkin voi poimia pikkukimpuksi juomalasiin.