Puutarhan yrtit: yrttipallon salaisuus

Piha

Kun saksankirvelin tai ranskanrakuunan lehden murskaa sormien välissä, nenään kulkeutuu makea, anismainen tuoksu. Kyseiset yrtit kuuluvat samaan aromiperheeseen. Kaikki eri perheet löytyvät tuoksupallon kehiltä.

Yrttien sisältämät aromit ovat pääasiassa haihtuvia öljyjä, jotka ovat monimutkaisia, pääosin terpeeneistä koostuvia seoksia. Esimerkiksi ruusuöljystä on tähän mennessä löydetty yli 240 erilaista yhdistettä. Näille värittömille tai kellertäville öljyille on yhteistä intensiivinen tuoksu ja maku. Ainoastaan 2,5 desiä piparminttuöljyä riittää maustamaan miljoona litraa vettä.

Haihtuvien öljyjen lisäksi kasveissa on muitakin hajuaistimuksia tuottavia aineita, kuten hartseja, palsameita, karvasaineita, flavonoideja ja alkaloideja.

Ilmasto, kasvuolosuhteet ja kasvin kehitysvaihe vaikuttavat haihtuvien öljyjen määrään ja aromiaineiden koostumukseen.

Eri kasvinosat voivat sisältää koostumukseltaan erilaisia öljyjä. Esimerkiksi korianterin siemenöljy tuoksuu kukkaismaiselta ja siemenet yrttimäiseltä, mutta lehdet maistuvat luteelta.

Tuoksupallo auttaa ymmärtämään tuoksujen maailmaa. Pallon ydinosassa sijaitsevat parfyymiteollisuudelle kaikkein tärkeimmät tuoksut. Monet sisäkehän tuoksutkin ovat tärkeitä, mutta ulkokehän aromeille ei ole sijaa parfyymien maailmassa.
Tuoksupallo auttaa ymmärtämään tuoksujen maailmaa. Pallon ydinosassa sijaitsevat parfyymiteollisuudelle kaikkein tärkeimmät tuoksut. Monet sisäkehän tuoksutkin ovat tärkeitä, mutta ulkokehän aromeille ei ole sijaa parfyymien maailmassa.

 

Ruukuissa kasvavat viherminttu ja basilika tarjoavat iloa kaikille aisteille. Bertalan Galambosi
Ruukuissa kasvavat viherminttu ja basilika tarjoavat iloa kaikille aisteille. Yrttipallo on Bertalan Galambosille työkalu. Uusista yrteistä suvikynteli kuuluu tutkijan suosikkeihin.

Parfyymiluokittelu soveltuu yrteille

Hajujen yltäkylläinen runsaus on johtanut aikojen kuluessa useisiin luokitteluihin, joista vanhin on kasvitieteilijä Carl von Linnén vuodelta 1756. Muun muassa viineillä, viskeillä ja oluilla on omia hajuluokituksia ja sanastoja.

Karilan tutkimusaseman unkarilaissyntyinen yrttitutkija Bertalan Galambosi kertoo kaivanneensa vuosikymmeniä järjestelmällistä tapaa jaotella laajaa ja vaikeatajuista tuoksujen ja aromien maailmaa. Sitkeän etsinnän jälkeen hän löysi espanjalaisen parfyymiasiantuntijan Agusti Vidalin aromiluokittelun, joka soveltuu erinomaisesti yrteille.
– Jouduin hurmiotilaan. Luokittelu on toiminut kuin kompassi, joka auttaa ymmärtämään monimutkaista aromimaailmaa.

 

Anisiiso (Agastache foeniculum) korvaa sokerin teen makeuttajana. Salkoruusu kukkii harmaaminttujen (Mentha longifolia ) joukossa.
Anisiiso (Agastache foeniculum) korvaa sokerin teen makeuttajana. Yrtti kuuluukin makeiden aromien perheeseen. Kun kasvi kukkii, lehtien aromikkuus heikkenee. Salkoruusu kukkii harmaaminttujen (Mentha longifolia) joukossa.

 

Sitrusheinän (Cymbopogon) raikas maku säilyy kypsennetyssäkin ruoassa. Punaväriminttu (Monarda didyma) sopii teeyrtiksi.
Sitrusheinän (Cymbopogon) raikas maku säilyy kypsennetyssäkin ruoassa. Punaväriminttu (Monarda didyma) sopii teeyrtiksi.

 

Vidal jakoi kasvit niiden perusominaisuuksien ja aromiaineiden mukaisiin perheisiin. Aistinvaraisesti samankaltaisilta vaikuttavat aromit ovat samassa aromiperheessä. Koska ryhmittely sai alkunsa parfyymeistä, tuoksut on sijoitettu tuoksupallon kehille sen mukaan, kuinka tärkeitä ne ovat parfyymiteollisuudelle. Bertalan soveltaa palloa puutarhakasveihin ja yrtteihin.

Nykyään uusien yrttien luokittelu sujuu helposti koko elämänsä tuoksuvien kasvien parissa työskennelleeltä Bertalanilta. Yrttien ja hajuvesien haistelulla on paljon yhteistä. Yhdellä kertaa yrttitutkija haistelee 3-4 lajia. Käsien pesu haistelujen välissä on tärkeää, jotta kunkin kasvin ainutlaatuinen tuoksu tai haju tulee parhaiten esille.
– Kun haistelen murskattua lehtiä, ensimmäisenä tulvahtaa tärkein, öljyn tuoksu. Sen perusteella löydän oikean tuoksuryhmän.

Esimerkiksi rohtosamettikukalla (Tagetes lucida) makeaa aistimusta seuraa kirpeä tuoksu. Mutta mitä iloa tavalliselle yrttien kasvattajalle on tuoksupallosta?

– Se on työväline. Kotipuutarhurillekin kasvien tuoksut ovat tärkeitä, Bertalan Galambosi muistuttaa ja kehottaa istuttamaan samaan tuoksuperheeseen kuuluvia lajeja rinnakkain yrttitarhaan. Muserra lehtiä ja nuuhki niiden ainutlaatuista aromia. Halutessaan puutarhaansa voi kerätä esimerkiksi sitruunantuoksuisia tai aniksen makuisia yrttejä omaan penkkiinsä.

Ludemaiselta maistuva korianteri (Coriandrum sativum) on tullut suosituksi.
Ludemaiselta maistuva korianteri (Coriandrum sativum) on tullut suosituksi.

Synnyinmaan tuoksut eivät unohdu

Bertalan Galambosin oma lempituoksu on suosittu genovalainen basilika. Sen tuoksu on hänestä upea, kaunis, pyöreä ja niin täyteläinen. Myös havupuun tuoksu vaikuttaa yrttitutkijaan syvästi.
– Sen tuoksu on unkarilaiselle erikoinen, elegantti, kaukainen, pohjoismainen, viileä, ja siinä on lämmin rakkauden joulutunnelma, Bertalan innostuu kuvailemaan.

Ennen Suomeen muuttoaan vielä Unkarissa asuessaan yrttitutkija viljeli muun muassa laventelia, myskisalviaa ja viinirypäleitä Tokaiji-viiniä varten.

– Kun avaan Tokaijipullon, synnyinmaa tulee mieleeni. Suomessakin muistan korjuuajan tumman ja raskaan tunnelman, kun kuivatan kamomillan kukkia tai leivänpinta palaa.

 

Suvikynteli (Satureja biflora) ja sitruunamelissa (Melissa officinalis) kuuluvat sitruunantuoksuisten yrttien perheeseen. Maustekirvelin (Anthriscus cerefolium) makea tuoksu muistuttaa sen sukulaista koiranputkea.
Suvikynteli (Satureja biflora) ja sitruunamelissa (Melissa officinalis) kuuluvat sitruunantuoksuisten yrttien perheeseen. Maustekirvelin (Anthriscus cerefolium) makea tuoksu muistuttaa sen sukulaista koiranputkea. Kumppanina kasvaa veripeippi (Perilla frutescens).

Lisätietoja

New Comprehensive Training Method for Perfumery and Flavouring. Perfumer & Flavourist Vol. 14: 25-44.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

aromi parfyymi tuoksu yrtit yrtti


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: