Suomessa ostetaan joulukukkia sadalla miljoonalla eurolla

Piha

Joulu nostaa kukkien käytön moninkertaiseksi hiljaiseen syksyyn verrattuna. Kauppapuutarhaliiton arvion mukaan adventista jouluun yltävän jakson aikana Suomessa käytetään joulukukkiin noin sata miljoonaa euroa. Se on noin viidennes koko vuoden noin 500 miljoonan euron myynnistä. Kukkaostojen ennakoidaan pysyvän edellisvuoden tasolla.

Jaa sosiaalisessa mediassa

– Tämän on toukokuun ohella ehdottomasti vuoden tärkeintä aikaa suomalaisille kukkaviljelmille, tukkuliikkeille ja kukkakauppiaille. Sesonkiin valmistautuminen on käynnistynyt jo viime tammikuussa, jolloin on jo päätetty, mitä kasveja ja mitä värejä jouluksi viljellään. Suomalaisten joulu pohjautuu pitkälti perinteiden noudattamiseen, joten odotamme myös joulukukkien kysynnän painottuvan tuttuihin klassikoihin, arvioi toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Suomalaisten joulusuosikkeja ovat joulutähdet, hyasintit, ritarinkukat sekä leikkotulppaanit. Joulutähdistä noin 80 prosenttia on punaisia, mutta valkoisten osuus nousee tasaisesti ja on jo kohta viidennes. Erikoisvärejä ja kirjavia lajikkeita on kymmenittäin, mutta niiden määrät pysyttelevät pieninä.

 

Ritarinkukka. Joulutähti
Ritarinkukka. Kuva Kauppapuutarhaliitto ry Joulutähti. Kuva Kauppapuutarhaliitto ry

Ritarinkukkansa suomalaiset haluavat punaisina, oranssinpunaisina tai valkoisina. Hyasinteista noin puolet on vaaleanpunaisia, ja loppu jakautuu lähes tasan valkoisten ja sinisten kesken.

Pääosa suosikkikukista on lähituotantoa eli ne viljellään noin 150 puutarhalla eri puolilla maata. Kukat valmistuvat viimeistään joulukuun alussa, mutta vilkkaimmat ostospäivät ovat edessä vasta joulua edeltävällä viikolla ja viikonvaihteessa.

– Joulukukat voi kuitenkin hankkia jo aikaisemminkin. Valikoimat ovat vielä laajat, eikä tarvitse tehdä valintoja paniikkitunnelmissa, muistuttaa Jalkanen.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

hyasintti joulu joulukukat joulutähti ritarinkukka tulppaani


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: