1. Saako varjoon kunnon nurmikon?

Varjossa nurmikko kasvaa heikosti, joten tiiviissä maassa sammalen kasvu on väistämätöntä. Harvakin nurmikko antaa suojan maanpinnan kulumista eli eroosiota vastaan. Varjossa erilaiset maanpinnan hoitotavat, kuten varjoperennat, sammal ja kovat pinnoitteet, ovat arvossaan.

2. Miten koivun alle saa tuuhean nurmikon?

Koivu on tehokas veden ja ravinteiden kerääjä, joten sen alle ei saa kaunista ruohikkoa. Puun alustan saa vihreäksi, mutta nurmikko jää harvaksi eikä kestä kulutusta. Heinäkasveista puisto-, lampaan- ja jäykkänata kestävät olosuhteita parhaiten.

3. Miten koirien virtsaläikät korjataan?

Virtsa nostaa maan johtoluvun nopeasti korkeaksi. Vauriot korjautuvat hitaasti, ja jotkut nurmiheinät saattavat kuolla korkean johtoluvun takia. Vedellä huuhtelu ja laikkujen paikkaaminen ovat ainoat keinot.

4. Voiko kuoppia korjata nurmikkoa möyhentämättä?

Epätasaisia kohtia voi tasoittaa, jos niissä kasvaa hyvä nurmikko. Kuopan kohtaan leikataan H:n muotoinen viilto, leikatut liepeet avataan ja alle lisätään multaa. Lopuksi kaistaleet painellaan kiinni ja kastellaan.

5. Miten vältetään jääpolte, sienitaudit ja noidankehä?

Maanpinnan muotoilu ja läpäisevyys ovat tärkeitä. Kaadon tulee olla 2-3 prosenttia eli 2-3 senttiä metrillä, jotta pintavedet valuvat pois. Myös nurmikolla liikkuminen lisää talvivaurioita. Sienitauteja torjutaan leikkaamalla nurmikko syksyllä lyhyeksi ja haravoimalla silppu pois. Suuria määriä lehtiä ei kannata jättää, sillä niiden alla sienillä on otolliset olosuhteet. Noidankehiä muodostavien sienten suhteen olennaisinta on huolehtia nurmikon hyvästä kunnosta.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.