1. Mitä nurmikonseoksen valinnassa pitää ottaa huomioon?

Tärkeintä on miettiä mitä haluaa. Lyhyelle, tuuhealle puttausnurmelle sopii eri siemenseos kuin kesämökin harvoin leikattavalle, osin kukkaniittymäiselle nurmikolle. Kaikkiin käyttötarkoituksiin löytyy sopiva seos.

Ankarissa oloissamme nurmikkolajikkeiden on kestettävä esimerkiksi talven kylmyyttä, lunta ja lumettomuutta sekä kesän kuumuutta ja kuivuutta. On tärkeää, että seos koostuu meillä tutkituista ja menestyvistä lajikkeista.

Valitettavasti heinäkasveilla yleensä tiheät, hillittykasvuiset lajikkeet ovat huonoja siementuottajia, mistä johtuu niiden korkeampi hinta. Siemenseosta valitessa ei kuitenkaan kannata tuijottaa hintaa, sillä siementen osuus nurmikon kokonaiskustannuksista jää lopulta hyvin pieneksi.

2. Siemenliikkeet antavat nurmikkoseoksilleen aika kummallisia nimiä. Millä niistä saa tolkkua?

Yleensä seokselle annetaan nimi, joka kuvaa sen käyttötarkoitusta tai ominaisuuksia. Pakkauksissa on usein myös tietoa seoksen sisällöstä, kylvömäärästä ja hoidosta.

Punanatainen seos sopii yleensä paremmin kuivalle paikalle, niittynurmikka kostealle. Kulutuksen kestävyydessä erot seosten välillä ovat huomattavat. Jos nurmella liikutaan paljon, kannattaa valita paljon niittynurmikkaa sisältävä seos.

Siemenkauppiaitten Yhdistys on kehittänyt Nurmikkosiementen käyttöluokitusjärjestelmän, joka perustuu Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tekemiin Suomen virallisten lajikekokeiden viherpeittävyyslukuihin. Viherpeittävyys kertoo parhaiten lajikkeen talvenkestävyyden, uusiutumiskyvyn ja tiheyden. Yhtenäinen käyttöluokitus antaa tietoa siemenseosten soveltuvuudesta ja helpottaa valintaa.

3. Onko eri sekoituksista kasvavien nurmikoiden ulkonäöllä eroja?

Jos eri lajien annettaisiin kasvaa leikkaamatta, ne olisivat hyvin erinäköisiä. Lyhyeksi leikattuina nurmikot voivat näyttää lähes samalta. Seoksissa on vähintään kahta lajia, jotta nurmi menestyy eri olosuhteissa. Yleisimpiä ovat puna- ja puistonata sekä niittynurmikka. Usein lisätään myös monivuotista raiheinää nopeuttamaan alkukehitystä.

Hyvälaatuisesta seoksesta kylvetty nurmi on tuuhea, eikä siinä ole tilaa rikkakasveille. Se on matalaksi leikattuna samettisen tasainen ja kauniin vihreä keväästä syksyyn. Myös heikompilaatuisesta seoksesta kylvetty nurmi näyttää kaukaa tasavihreältä, mutta siihen saattaa syntyä aukkopaikkoja, koska halvemmissa seoksissa käytetään paljon rönsyileviä lajikkeita. Harvahkoksi jäävän nurmikon sekaan kasvaa usein rikkaruohoja. Jos valitaan kukkia tai valkoapilaa sisältävä seos, nurmikko saa ollakin aika harvakasvuinen, jotta kukille jää kasvutilaa. Kuivalle ja varjoisalle paikalle on omat erityisseoksensa. Niissä on mukana tummaa, kapealehtistä lampaannataa.

4. Mitä haittaa väärästä valinnasta voi koitua?

Haitallisinta on käyttää liikaa raiheinää sisältävää seosta. Ensimmäisenä vuonna nurmikko näyttää hyvältä ja vihertyy nopeasti, mutta raiheinä talvehtii huonosti. Voimakkaasti leviävänä se valtaa nurmikosta valtaosan, eikä sen kuoltua jäljelle jää juuri mitään. Raiheinää saa olla seoksessa enintään viidestä kymmeneen prosenttia.

Aukkopaikkoihin ilmestyy rikkaruohoja. Yleisin niistä on kylänurmikka, joka pystyy tekemään siementä ja leviämään jo alle sentin korkuisena. Aukkoihin voi kasvaa myös sammalta tai voikukkaa, josta on vaikea päästä ilman myrkkyjä eroon.

5. Hoidetaanko eri siemenistä kylvettyjä nurmikkoja eri tavoin?

Eri seoksilla on erilaiset hoitotarpeet. Perustaminen kannattaa aina tehdä huolella. Riittävä kasvualustakerros on hyvin tärkeä hoidettaville nurmikoille, samoin maaperän laatu ja pinnan tasaisuus. Kukkanurmen maaperän tulee olla hyvin laihaa, eikä sitä lannoiteta juuri lainkaan. Monivuotiset rikkakasvit on aina poistettava nurmialueilta.

Edulliset seokset sisältävät usein lajikkeita, jotka kasvavat pituutta nopeasti. Nurmikkoa on leikattava usein, jos se halutaan pitää lyhyenä. Lannoituksesta ja kastelustakin on huolehdittava. Kukkanurmen annetaan alkukesästä kasvaa leikkaamatta tai siitä leikataan vain tiettyjä alueita.

Jos käytetään hyvälaatuista seosta, nurmikko hoituu säännöllisellä lannoituksella ja leikkuulla. Niittynurmikka vaatii paljon lannoitusta, nadat pärjäävät vähemmällä. Parhaat lajikkeet ovat melko hidaskasvuisia, joten hyvälaatuiset siemensekoitukset tarvitsevat harvemmin leikkuuta. Kastelua hyvin perustettu nurmi tarvitsee harvoin. Jos halutaan, että se pysyy pitkänä poutakautenakin kirkkaanvihreänä, sitä kastellaan reilusti kerrallaan. Nurmi kestää tosin yllättävän paljon kuivuutta syvälle yltävien juurtensa ansiosta.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.