Siirtonurmea on käytetty Suomessa jo 30-40 vuotta julkisissa paikoissa ja messualueilla, mutta myös kotipihoilla. Siirtonurmi vaatii yhtä huolelliset pohjatyöt kuin kylvönurmi.

Kuntta on kotipihoissa vielä melko tuntematonta. Kuntta käsittää monipuolisen varpukasvillisuuskerroksen mustikoineen, puolukoineen ja kanervineen. Se voidaan asentaa suoraan tasoitettuun maahan, mikäli maa on luonnostaan hapanta.

Molempien parasta asennusaikaa on kevät tai syksy. Keväällä maa on vielä kosteaa ja syksyllä ilmassa on runsaasti kosteutta.

Metsätontin ”siirtonurmi”. Jos talo sijaitsee metsätontilla tai ranta-alueella ja maa on luonnostaan hapanta, upea piha rakennuksen ympärille saadaan helposti, kun tontille tilataan ja asennetaan rullalla tai paloina myytävä kuntta.

Kunttaa on onnistuneesti käytetty maisemointitöissä ja messualueilla, missä pihojen on oltava heti näyttäviä. Sitä on käytetty tervahautojen peittämisessä, mutta yhtä hyvin se sopii kotipihaankin. Kuntta-kerroksessa on jo valmiina kanervaa, puolukkaa, mustikkaa, juolukkaa ja variksenmarjaa. Tällaisen rikkaan varpukasvillisuuden ansiosta pihasta saadaan heti ympäröivään maisemaan sulautuva.

Kun kuntta on saatu kunnolla juurtumaan, pihan hoito on helppoa, sillä maata ei edes saa perusteellisesti haravoida. Kunttakerros pysyy hyvänä, kun maa on hapanta. Tämä ei liene ongelma suomalaisessa metsämaastossa.

Kunttaa on onnistuneesti käytetty maisemointitöissä
Kunttaa irrotetaan Kainuun korvesta 90 x 100 sentin paloina tai 2,2 x 5–15 metrin rullina tulevien hakkuualueiden alta.

Kunttaa hakkuualueelta. Kunttaa irrotetaan Kainuun korvesta 90 x 100 sentin paloina tai 2,2 x 5-15 metrin rullina tulevien hakkuualueiden alta. Sitä kuljetetaan tilauksesta aina Etelä-Suomeen asti. Turvepalat irrotetaan maasta käsisahalla ja rullat moottorisahalla. Asennus tehdään saman tien, kun rullat on tuotu pihaan. Yleensä tuottajat suorittavat tämän työn.

Kunttakerrokselle valitaan pihalta paikka, missä on jonkin verran varjoa. Paahtavassa auringossa se kuivuu helposti. Varjoa tuovat sopivasti ympärillä oleva kasvillisuus tai erilaiset rakenteet. Kunttaa käytetään myös maakellareiden ja savusaunojen turvekatoissa. Tällöin katon tukirakenteiden on oltava vankat ja suurta painoa kestävät. Tämä pitää huomioida jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa.

Siirtonurmelle paras kasvualusta on hiekansekainen multa. Savinen maa kaipaa hiekkaa ja turvetta sekä hiekkamaa vastaavasti savea ja turvetta. Nokkosista ja sammaleesta voi itsekin arvioida maan happamuuden. Jos niitä kasvaa tontilla, maa on kalkittava mielellään jo edellisenä syksynä tai viimeistään nurmikon perustamisvaiheessa. Tulevan nurmikon alueelta poistetaan monivuotiset rikkaruohot, juurenpalat ja kivet.

Siirtonurmi vaatii 10-15 sentin paksuisen, pohjaan asti kunnostetun, kalkitun ja lannoitetun multakerroksen. Hyvää ravinnetta on kalium- ja fosforipitoinen NPK-lannos, jota on erikseen kevät- ja syyslannoitukseen. Keväällä nurmi tarvitsee näet paljon typpeä heinäkasvien rehevöitymiseen.

Tasoitetun pohjamaan tulisi viettää rakennuksen seinästä pari kolme senttiä metrin matkalla alaspäin. Alue merkitään linjalangoilla tai kepeillä, samoin pihakasvien istutuspaikat ellei kuoppia kaiveta niille jo saman tien.

Asennuksessa tarvitaan maan rikkomiseen kevyt pystyleikkuri tai jyrsin, jolla myös maanparannusaineet sekoittuvat kätevästi. Maan tasoitukseen käy kaarevapiikkinen harava ja tiivistämiseen verkkojyrä. Pieni alue tiivistyy toki kevyesti polkemallakin. Rullat katkeavat helposti tasateräisellä lapiolla.

Lisätietoja kuntasta: Maisemointi ja kuljetus Juha Malinen Ky, 040 776 3068.