Ideapihat avataan Marketanpuiston markkinapäivänä lauantaina 6.6., jolloin yleisö pääsee myös seuraamaan työnäytöksiä – kiveyksen asentamista, kasvien istuttamista, katteiden oikeaoppista levitystä ja puutarhakalusteiden huoltoa. Lisäksi alueella päivystävät yhteistyössä mukana olevien yritysten asiantuntijat, joilta voi kysyä neuvoa pihan kunnostuspulmiin.

Ideapihat saivat alkunsa huomiosta, että lisääntynyt puutarhaharrastus ja kiinnostus pihan kunnostusta kohtaan ovat kasvattaneet myös tiedon ja tuoreiden ideoiden tarvetta. Pihan värien yhdistely ja muotojen suunnittelu voi olla hauskaa, mutta monesti se koetaan vaikeaksi. Tähän haasteeseen Ideapihat tuo vastauksen.

Alue tarjoaa konkreettisia malleja pihan pinnoitteiden ja kasvien yhdistelyyn sekä erilaisten värimaailmojen hallintaan ja antaa vinkkejä pihasuunnittelun perustana toimivilla muodoilla leikittelyyn. Alue muodostuu viidestä erilaisesta teemapuutarhasta. Keltaisessa nurkkauksessa voi tutkia, miten kiveys taipuu erilaisiin muotoihin ja millaisia tunnelmia syntyy keltakukkaisista kasveista yhdistettyinä kellansävyisiin lehti- ja havupensaslajikkeisiin. Punaisessa laaksossa huomio kiinnittyy upeisiin, pitkään kukkiviin pensasruusuihin ja niiden hehkuun punertavaa seinäpintaa vasten. Siniseen sisääntuloon on rakennettu maakivistä jännittävä kivipuro, ja sen taianomaista vaikutelmaa vahvistavat sinertävät katajat, kuunliljat, hortensiat ja kurjenpolvet. Vihreä-valkoinen puutarha on ilmeeltään romanttinen – siellä istutukset koostuvat erilaisista valkokukkaisista kasveista.

Ideapihojen hätkähdyttävä erikoisuus on goottipuutarha, jossa mustat betonikivet ja valkoinen hiekka korostavat punertavalehtisiä ja hopeansävyisiä kasveja.

Marketanpuistoon ja Ideapihoihin voi tutustua vapaasti ilman pääsymaksua päivittäin klo 7-21. Osaston kasviluettelot ovat tulostettavissa nettisivuilta www.ideapihat.fi.