Puu ja kivi kunniaan
Vanhat kiviaidat pitäisi nostaa kunniaan, säilyttää ja kunnostaa. Ne ovat upeaa kulttuuriperintöämme. Pihan kosteikkopaikalle voi rakentaa kulkutien.
TEKSTI ULLA KERVINEN
KUVAT VLADIMIR POHTOKARI
Kiviaidan päälle sopivat hyvin syksyn värittämät köynnökset, kuten iki-ihana villiviini. Villiviini onkin yksi parhaista ruskakasveistamme. Pihapiirissä kannattaa suosia myös pensasmaisia ruskakasveja. Hyviä tässä mielessä ovat esimerkiksi aroniat, kultaherukat, rusokirsikat, koivuangervot, useat ruusupensaat, euroopansorvaripensaat, kiiltotuhkapensaat, tuomipihlajat ja monet varpukasvit. Etelä-Suomessa menestyvät monet aratkin lajikkeet.
Pitkospuut tuovat ilmettä kosteikkopaikkoihin.
Pihan kosteikkopaikalle voi rakentaa kulkutien kuvan tapaan. Pitkospuuaskelmiin sopii yhtä hyvin uusi puuaines kuin ajan patinoima purkupuu, kunhan askelmat kestävät ihmisen painon. Iloisenväriset tukipuut ovat kuin piste i:n päälle. Rantakasvit ja kosteanpaikan heinäkasvit elävöittävät mukavasti puupolkua, ja jalat pysyvät kuivina, olipa kyse kevättulvista tai syyssateista. Pitkospuut kiehtovat erityisesti lapsia, lapsenmielisiä ja nelijalkaisia kävelykumppaneita, sillä niissä on tiettyä jännitettä ja yllätyksellisyyttä.