Siisti piha kiveämällä – markkinakatsaus 2005
Kivipiha on kaunis, kestävä ja helppohoitoinen. Oikein asennettu kiveys kestää vuodesta toiseen jopa Suomen vaihtelevissa säissä.
Teksti Anne Kytölä
Kuvat valmistajien ja maahantuojienTerassissa on Lakan Betonin valmiita lohkomuurikiviä. Toinen puoli on sileä ja toinen lohkopintainen. Muurikivet sopivat myös aitoihin, rakennusten perustuksiin ja kaltevien pintojen suoristamiseen. Hinta harmaana noin 55 euroa / m2 ja värillisenä (mustanharmaa, Karelia), noin 65 euroa / m2. Polku on laatoitettu luonnonkiviä muistuttavilla kuviolaatoilla, hinta harmaana noin 17 euroa / m2.

Punainen kivimatto on tehty HB-Eurokivestä. Muut kivet ovat HB-torikiviä, väreinä musta ja harmaa. Talon seinissä on käytetty ruskeita HB-Juha-julkisivuharkkoja. HB-Betoniteollisuuden tuotteita myyvät rautakaupat, hinnat alkaen 15 euroa / m2.

Pihapolku on päällystetty Lujabetonin Vieremän tehtaalla valmistetuilla Herraskartano-pihakivillä. Kivet valmistetaan läpivärjätystä betonista, ja ne muotoillaan vanhahtavaan tyyliin. Kivien rosoinen reuna antaa luonnonkivimäisen vaikutelman. Herraskartanokivi sopii myös nurmikon reunakiveksi sekä portaiden, kukkapenkkien ja tukimuurien rakentamiseen. Kuvassa on käytetty ruskea-harmaata Herraskartanokiveä. Hinta 18-20 euroa / m2.

Kotimainen luonnonkivi tuo pihaan tyyliä. Arvokkaita luonnonkiviä voi käyttää myös koristeina edullisempien kivituotteiden rinnalla. Rantamuuri on rakennettu punaisesta graniitista, Loimaan Kiven Taivassalon punaisesta, jonka julkisivu on lohkottu ja päällys poltettu. Hinta noin 180 euroa / juoksumetri.

Norjalainen harmaanvihertävä Alta kestää kulutusta ja on helppo asentaa. Liuskekivilaattojen vahvuus on 2-3 cm ja hinta 32 euroa / m2, maahantuonti ja myynti Majakivi.

Muurikivellä voi verhota muureja, sokkeleita ja aitoja. Sitä voidaan käyttää myös pihojen pengerryksiin ja istutusaltaiden rakentamiseen. Tulikiven muurikiviä
myydään Tulikivi Centerissä Espoossa sekä Tulikivi-studioissa kautta maan.
Muurikivien neliöhinnat kivilaadusta riippuen 105-150 euroa.

Pihakivet voi tilata ja maksaa helposti Internetissä, Abetoni, www.kivikauppa.fi. Porraskiviä voi käyttää myös reunakivinä ja luiskissa. Vakiovärit ovat ruskea, punainen, musta ja harmaa. Hinnat 5,30 euroa / kpl. Luonnonkivet myydään säkeittäin. Yhdestä noin 950 kilon painoisesta säkistä syntyy valmista kiveystä 4-5 neliötä.

Betoninen harkkomuurikivi Paasikko on Lemminkäisen muurikiviuutuus. Se soveltuu niin tukimuuriksi kuin aidaksikin myös korkeampana rakenteena. Paasikkoa saa harmaana, ruskeana, hiekanruskeana ja mustana. Hinta 48 euroa / m2.