Kivetty piha säilyy kauniina pitkään
Kivipiha on kaunis, kestävä ja helppohoitoinen. Oikein asennettu kiveys kestää vuodesta toiseen jopa Suomen vaihtelevissa säissä.
Teksti Anne Kytölä
Piirrokset Pirjo Liponen
Kuvat valmistajien ja maahantuojien

Pihakiviä ja -laattoja käytetään tavallisimmin autotallien edustoilla, oleskelupatioilla ja pihakäytävillä. Kiveys on hyvä alusta myös matonpiiskaus- ja pyykinkuivaustelineille sekä jätesäiliöille. Jos pihallasi on alue, jossa kasvit eivät viihdy, kokeile kituliaiden kasvien korvaamista japanilaistyylisellä kivipuutarhalla.
Kiveys on helppo pitää puhtaana: lehdet ja roskat vain harjataan pois. Tarvittaessa kivet pestään varovasti painepesurilla.

Puutarhan kesäkausi pitenee, kun oleskelualueet päällystetään kivillä, sillä keväällä lumi sulaa kiveykseltä nopeasti ja syksyllä pinta tuntuu pitkään lämpimältä. Sateen jälkeen kivet kuivuvat nopeasti. Kiveys on aina tyylikäs ja oikein asennettuna pitkäikäinen. Sen voi purkaa ja asentaa uudelleen, jos piha pitää kaivaa auki vaikka putki- tai johtotöitä varten.

Pihakiviä ja laattoja löytyy paljon erilaisia
Kivivalmistajien valikoimat ovat monipuoliset: kiviä ja laattoja löytyy jokaiseen makuun. Työn suunnittelu kannattaa aloittaa pohtimalla mieltymyksiään. Luonnonkiviä vai betonilaattoja? Kulmikkaita muotoja? Liuskekiveä? Mieti myös käyttötarkoitusta. Pitääkö kiveyksen kestää auton painoa?

Pihaa ei tarvitse laatoittaa kauttaaltaan samalla lajilla, vaan voit yhdistää materiaaleja ja ladontamalleja. Vaihtelua saat käyttämällä eri kokoja ja muotoja. Käytä myös värejä elävöittämään pintaa. Värien avulla voit rajata erilaisia alueita toisistaan ja viitoittaa reittejä. Älä kuitenkaan innostu liikaa, sillä liika värikkyys luo levottomuutta. Värien pitää sointua talon väritykseen. Pienessä pihassa on viisainta pysyä yksinkertaisissa ratkaisuissa.

Kysy neuvoja ja ideoita valmistajilta ja pihakivimyyjiltä tai pihasuunnittelijalta. Muista, että kivet sopivat moneen muuhunkin kuin pihan päällysteeksi. Niistä voi rakentaa muureja ja aitoja, portinpylväitä, portaita, vesialtaita, istutusaltaita kasveille, penkkejä ja muita kalusteita, grillin ja patsaiden jalustoja ja jopa veistoksia.