Kesäkeittiö hopeapajun katveessa
Meren äärellä sijaitseva kesäkeittiö on rakennettu hopeapajun, pariovien ja pitsi-ikkunoiden ympärille. Tila toimii loistavasti juhlien ja illanistujaisten viettopaikkana ympäri vuoden.
TEKSTI ANNE KORHONEN
KUVAT PEKKA VAINONEN
Kun Uma Pihlaja ja Silvo Lehtonen ostivat talonsa syyskuun lopussa 2005, he halusivat ensimmäisenä remontoida ulkosaunan ja sen ympäristön toimivaksi kokonaisuudeksi. Koska pariskunnan tavoitteena oli aloittaa heti keväällä päätalon laajentaminen ja remontointi, haluttiin jo kesäksi saada paikka ruoanlaitolle ja ruokailulle. Uman ja Silvon keittiö esiteltiin Suomelassa 1/2007, ja siihen voi tutustua täällä.
Kesäkeittiön suunnittelu sai alkunsa siitä, kun Uma iski silmänsä käytöstä poistettuihin 1810-luvun pitsihuvilan ikkunoihin vieraillessaan talossa ensimmäistä kertaa. Ikkunat olivat erittäin huonossa kunnossa. Niistä puuttui sekä välipuitteita että laseja ja lisäksi ikkunoissa oli paljon lahoja osia. Kittauksetkin olivat rapisseet vuosikymmenien saatossa pois.
Kesällä on ihana aloittaa päivä nauttimalla kahvit ulkona. Takorautaiset pöytä ja tuolit ovat löytö menneiltä vuosilta.
Kesällä on ihana aloittaa päivä nauttimalla kahvit ulkona. Takorautaiset pöytä ja tuolit ovat löytö menneiltä vuosilta.

Esteetön näkymä ulos

Ensi töikseen Uma otti yhteyttä Porvoon Uusiokeskukseen, joka otti kaikki noin 20 ikkunaa entisöitäväksi. Ikkunoita oli paljon, joten niitä jäi ”varaosiksikin”. Yksi pitsi-ikkuna varattiin käytettäväksi päätalon keittiön kaapistossa.
Kesäkeittiön rakentamisessa Uma ja Silvo pitivät tärkeänä sitä, että näkymä keittiöstä ulos olisi esteetön. Tilan toimivuus ja muunneltavuus olivat myös tärkeitä seikkoja suunnitelmaa tehtäessä.
Kokemusta kesäkeittiöiden suunnittelusta ja tekemisestä pariskunnalla oli runsaasti. Ensimmäisen kesäkeittiön he tekivät jo kolme ja toisen puolitoista vuotta sitten kummankin edellisiin koteihin.
– Mutta ei kahta ilman kolmatta. Kokemuksen koulimina kaikki sujui meiltä kuin leikkiä vain. Tiesimme jo, mikä toimii ja mistä ei luovuta.
Suunnitellun keittiön kohdalla kasvoi jättimäinen hopeapaju. Se kaartui yhtenä runkona aivan meren päälle. Se oli niin iso ja upea, että Uma ja Silvo päättivät jättää sen paikalleen, mutta katkaisivat sen noin kahden metrin mittaiseksi.
– Näin se sai jatkaa omaa elämäänsä meidän palmunamme. Se on ilahduttanut ja kaunistanut kesäkeittiötämme. Se on automaattinen puheenaihe, kun vieras astuu sisään keittiöön.
Uma paistattelee päivää kesäkeittiönsä portailla.
Uma paistattelee päivää kesäkeittiönsä portailla.
Omistajan keräilyharrastus pääsee tässä ympäristössä hyvin oikeuksiinsa.
Omistajan keräilyharrastus pääsee tässä ympäristössä hyvin oikeuksiinsa.
Erinomaisena lämmönlähteenä toimii vanha Porin Maija
Erinomaisena lämmönlähteenä toimii vanha Porin Maija. Siinä paistuvat myös monet herkulliset paistokset ja piirakat. Puuhella on käsitelty tervamaalilla.
Peiliovet maalattiin sinisiksi
Uma ja Silvo halusivat kesäkeittiöönsä myös pariovet. Koska niitä ei löytynyt valmiina, he ostivat Porvoon Rakentajantorilta kaksi vanhaa, monikerroksisen lohkeilevan maalin peittämää peiliovea. Täysin umpinaiset peiliovet eivät kuitenkaan viehättäneet. Niinpä he asensivat puupeilien tilalle ikkunalasit. Vanhat maalit poistettiin ja ovet maalattiin sinisiksi.
– Sininen väri pitää pirut ulkopuolella.
Rakentamisen aikaan pariskunta osti Loviisasta myös vanhan hirsirunkoisen talon, josta he saivat lattialautoja ja hirsiparruja projektiinsa.
– Nämä laudat riittivät juuri ja juuri peittämään kesäkeittiön lattiapinnan. Lankkujen vanha maalipinta sai jäädä, sillä ne olivat patinoituneet mielestämme juuri oikealla tavalla. Kuin tilauksesta lankkuja oli kahta eri väriä. Tällä saatiin tehtyä lattiaan oma viehättävä kuvio.
Keittiön varustuksiin kuuluvat vanha Upo-kaasuhella 60-luvulta, kaasugrilli ja parila sekä Porin Maija -puuhella.
– Porin Maijan uunissa olen valmistanut ruokaa ja piiraita. 12 hengen ateriatkin ovat valmistuneet kesäkeittiössämme vaivatta. Siellä on myös oma jääkaappi, mikä lisää tilan toimivuutta. Kylmää säilytystä vaativia tuotteita ei ole tarvinnut kantaa edes takaisin sisältä ulos.
Ensi kesänä keittiöön asennetaan juokseva vesi ja lämminvesivaraaja. Sinne tulee myös pieni tiskiallas, jossa voi huuhtaista astiat sekä pestä vihannekset ja salaatit.
Kesäkeittiön edustalle Uma ja Silvo rakensivat ensin yhden terassin. Kun se tuntui ahtaalta, he rakensivat rantaan aivan vesirajaan toisen terassin, josta tulikin toimiva ulkoruokailupaikka. Ruokapöydiksi Uma löysi Uusiokeskuksesta kaksi vanhaa Ravintola Glükaufin ulkopöytää. Pöydän ympärille löytyi muutama tuoli, jotka sitten maalattiin voimakkaan turkoosinsinisiksi antamaan pikanttia ilmettä muutoin tummanruskeaksi tervatulle terassille.
– Kesäkeittiö on ollut meidän juhliemme – itsenäisyyspäivän, joulun, uudenvuoden, pääsiäisen, syntymäpäivien ja juhannuksen – viettopaikka. Kaikki vuodenajat ovat erilaisia, mutta kesäkeittiö on toiminut loistavasti. Lämpöä on riittänyt. Esimerkiksi jouluna ulkona oli 15 astetta pakkasta, mutta sisällä nautimme kesäisestä 22 asteen lämmöstä, vaikkei tilassa ole puuhellan lisäksi muita lämmönlähteitä.
Lue Uman remontin muista vaiheista osoitteessa www.suomela.fi/uma.