Puidenhoitaja arvioi puun kunnon näkemänsä ja tutkimansa perusteella.
– Kuntotutkimuksessa puu tutkitaan 30 kohdasta aina juuristosta latvustoon ja sen tuloksena annetaan hoito-ohjeet sisältävä kirjallinen kuntoraportti. Puidenhoitaja toimii aina puun kannalta mahdollisimman luonnollisella tavalla ja taitaa monet puuystävälliset hoitotavat, kuten puuta ja maastoa vahingoittamattoman kiipeilytekniikan, Tapani Mäkelä Puidenhoitajien Oy:stä kertoo.
Rungon pilkkominen ja oksien hakettaminen saattavat työn loppuun ja jättävät tontin siistiksi.
Puidenhoitaja käyttää työssään käsisahaa, oksaleikkureita ja tankosahaa sekä lahonetsintälaitetta, joka mittaa puun kovuutta. Erityiset kiipeilyvaljaat eli kiipeilyvyö on suunniteltu erityisesti puunhoitoa varten ja sen avulla puussa pystytään liikkumaan työkalut mukana, mutta kädet vapaina työn tekemiseen.
– Kiipeilemällä suoritettu työ on hiljaista ja tapahtuu aluskasvillisuutta vahingoittamatta: köysien avulla puu voidaan kaataa jopa pudottamatta maahan mitään. Se on myös täsmällistä, sillä hoitokohteet sijaitsevat käden ulottuvilla, jolloin leikkuukulma on oikea ja vahingot puulle jäävät mahdollisimman pieniksi. Kiipeämällä päästään sijainniltaan hankalimpaankin puuhun.
Omakotiasukkaiden lisäksi arboristeja työllistävät kunnat ja kaupungit sekä erilaiset yhteisöt, kuten seurakunnat ja taloyhtiöt. Myös tonteilla ja työmailla puidenhoitajan ammattitaitoa kannattaa hyödyntää. Hän osaa laatia puidenhoitosuunnitelman ja valita sijainniltaan hyvät ja elinvoimaltaan parhaat yksilöt tonteille jätettäviksi.
Puidenhoitaja on erikoistunut suorittamaan työnsä turvallisesti itselleen, ympäristölleen ja puulle. Ammattitaitoisen arboristin vakuutukset ovat myös kunnossa eikä työn tilaajan tarvitse huolehtia niistä.