Aikaisemmin puiden runkoja kalkittiin valkoisiksi runkovaurioiden välttämiseksi. Nyt käsittelyn korvaa pakkaspeite. Hyvin eristävä ja vettä imemätön materiaali tasaa lämpötilaeroja ja estää rungon kuumenemisen auringossa.

Nuoret hedelmäpuut ja esimerkiksi hevoskastanja ovat alttiita runkovaurioille. Erityisesti ulkomaista alkuperää olevat puut vioittuvat helposti. Erityistä hyötyä suojauksesta on, jos puuntaimi kasvaa savimaassa Keski- tai Pohjois-Suomessa. Pienilmastolla on suuri merkitys, sillä avoimella ja kostealla paikalla halkeamat ovat tavallisempia kuin suojaisassa.

Nuoruusvaiheessa puun kaarna on sileää ja sisältää runsaasti vettä. Vähitellen se paksuuntuu ja muuttuu kaarnaksi, joka suojelee puuainesta halkeamiselta.

Peite kiedotaan puun ympärille niin, ettei sen taskuihin kasaannu lunta. Jos vettä tai jäätä kertyy puun rungon lähelle, suojauksesta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Peite kääritään pois lumien sulettua, kun päivä- ja yölämpötilojen erot ovat pienentyneet.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.