1.Vaatiiko hillittykasvuisten puiden leikkaaminen erityistaitoja?

Ei vaadi. Nuorella puulla pääperiaatteet ovat aivan samat kuin perinteisillä voimakaskasvuisilla puilla. Puun tullessa satoikään leikkaamista tarvitaan vähemmän.

2.Mikä on paras leikkausajankohta?

Otollisin aika on huhtikuun alku Etelä-Suomessa, pohjoisempana kuun loppupuoli. Silloin kovat pakkaset ovat menneet, mutta silmut eivät ole vielä raottuneet. Pieniä leikkauksia voi tehdä myöhemminkin. Suurta haavaa ei kannata tehdä kesällä, jolloin sienitautien itiöitä on liikkeellä erityisen paljon. Kuivia oksia voi poistaa koska tahansa.

3.Onko leikkaaminen välttämätöntä?

Kyllä. Leikkaamalla puulle luodaan taimivaiheessa hyvä rakenne. Sille pyritään kasvattamaan vahva suora runko, josta kasvaa joka suuntaan sopivin välein avarakulmaisia oksia. Tätä tehdään paitsi leikaten, myös tukien ja taivuttaen oksia. Myöhemmin satoikäistä puuta on hyvä leikata kasvun ylläpitämiseksi, sillä leikkaus kiihdyttää kasvua.

4.Tarvitaanko istutusleikkausta?

Istutusleikkaus ja sitä seuraavan kevään leikkaus ovat oleellisen tärkeitä. Juuri ostetussa puussa on yleensä muutama oksa ja pitkä latvaverso. Usein puussa on myös kilpalatva, joka on voimakas ja teräväkulmainen. Istutusleikkaus ohjailee uusien versojen puhkeamista, jolloin runkoon ei jää pitkää tyhjää väliä. Uudet versot kun puhkeavat yleensä latvaverson ylimmistä silmuista.

Hillittykasvuinen puu saattaa kukkia jo seuraavana kesänä istutuksesta, mutta kukat kannattaa poistaa, jotta puu käyttää energiansa vahvistumiseen. Korkeintaan pari kolme omenaa voi antaa kasvaa malliksi.

5.Miten taivutan oksia?

Viime vuonna kasvaneita versoja kannattaa taivuttaa leikkauksen yhteydessä. Oksat on hyvä saada lähes vaakatasoon, mutta sen alemmas niitä ei saa taivuttaa. Taivutus onnistuu sekä painoilla että muovinarulla, kunhan huolehdit, etteivät sidokset kiristä puuta missään vaiheessa.

Lisäksi taimivaiheessa olevan puun latvaosaan puhkeavia versoja on eduksi taivuttaa kesällä. Kymmensenttiset ja ruohomaisen pehmeät versot voit kammeta esimerkiksi pyykkipojan avulla vaakasuoraan. Anna tuen olla paikallaan muutaman viikon, jotta oksakulma asettuu paikalleen. Taivuttamisen tarkoitus on saada oksakulmista avaria ja vahvoja.

Tukemisenkin merkitys on hyvä muistaa, sillä hillittykasvuiset puut ovat heikkojuurisia. Seipään on oltava niin pitkä, että voit tukea latvan pystyyn, kunnes puu on saavuttanut halutun korkeuden.

6.Miten leikkaan satoiässä olevaa puuta?

Leikkaa puusta lähinnä huonoon asentoon kasvavat, pystysuoraan ylöspäin tai sisäänpäin osoittavat oksat. Seuraa lisäksi puun kasvua. Jos vuosikasvu jää alle kymmeneen senttiin, poista jokin iso oksa. Samasta kohdasta puhkeaa yleensä useampikin uusi oksa, ja puu innostuu taas kasvamaan.

Sahaa oksa tappia jättämättä niin, että sen ympärillä oleva paksunnos, oksakaulus, jää puuhun. Tällöin kallussolukko suojaa haavapinnan nopeasti.

7.Leikkaanko vai jätänkö leikkaamatta oksan, jos olen epävarma? Voiko puun pilata?

Kehottaisin mieluummin leikkaamaan kuin jättämään leikkaamatta, sillä oksien poistaminen vahvistaa puun versokasvua. Myös hillittykasvuisessa puussa pitää pyrkiä siihen, että siinä on joka vuosi uutta kasvua.

Esimerkiksi teräväkulmainen ja hankalaan suuntaan kasvava oksa kannattaa poistaa mahdollisimman aikaisin. Pieni leikkaushaava paranee nopeasti. Kelvottomia oksia ei kannata surra, sillä puu kasvattaa uusia tilalle. Kerralla ei kuitenkaan kannata leikata suurta määrää.

Leikkaamatta jättämisellä voi pilata omenapuun jo varsin nuorena. Jos puuta jaksaa hoitaa ensimmäiset vuodet hyvin, myöhemmin riittää vain kasvuvoiman tarkkailu.

Tee istutusleikkaus keväällä

  • Poista kilpalatva ja lyhennä jäljelle jäänyt latvaverso 30 sentin mittaiseksi.
  • Typistä loppujen oksien pituudesta noin kolmannes. Tällöin ne vahvistuvat ja jaksavat kantaa runsaatkin sadot.
  • Jos taimessa on kaksi aivan päällekkäin kasvavaa, samansuuntaista sivuoksaa, poista niistä toinen.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.