MAINOS

Puut ja ilmastonmuutos

Piha

Kuinka ilmastonmuutos vaikuttaan puukantaan? Jos nykyiset ennusteet pitävät paikkansa, puiden kasvukausi pitenee maassamme noin neljä viikkoa vuoteen 2050 mennessä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kesät kuivenevat, hieman lämpenevät ja pidentyvät, tosin mahdolliset voimakkaat sadejaksot nostavat kesätulvien todennäköisyyttä. Talvet muuttuvat sateisemmiksi. I–II-vyöhykkeet ovat usein lumettomia, muuallakin lumipeite vähenee 20–40 prosenttia. Etelä-Suomessa tehoisaa lämpösummaa kertyy 1 600–2 000 astetta, nyt lukema on noin 1 400 astetta.

Mitä tästä kaikesta seuraa puille? Odotettavissa on, että muun muassa jalot lehtipuut kestävät 100–200 kilometriä nykyistä pohjoisempana. Vastaavasti Etelä-Suomessa alkaa menestyä moni nykyään Virossa, Latviassa ja Ruotsissa viihtyvä laji, esimerkiksi pyökki (Fagus sylvatica).

Yleisesti lehtipuut hyötyvät havupuita enemmän lämpösumman noususta. Taimivaiheessa ne myös kestävät paremmin lumipeitteen vähenemisen aiheuttamia ongelmia: ahavan polttovaurioita ja pystyyn kuivumista. Puiden taudit ja tuholaiset, kuten punkit ja kirvat sekä bakteeri- ja sienitaudit, yleistyvät, kun ilma lämpenee.

Lähde: Professori P.M.A. Tigerstedt, Ilmastonmuutos ja sen vaikutukset kasvivalintaan puutarhassa, puistossa ja metsässä -esitelmä.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

havupuu ilmastonmuutos kasvuvyöhyke lehtipuu puut tuholaiset