ANNE KORKALA
LÄHDE ASKO
KUVAT SADOLIN
Alumiini
Pese tai pyyhi kalusteet miedolla pesuaineliuoksella. Vältä alumiinikalusteiden kolhiintumista. Naarmut kannattaa paikata välittömästi maalilla.
Kestopuu ja lämpökäsitelty puu
Kestopuu on yleensä kotimaista mäntyä, jota hoidetaan pesten ja öljyten kuten kovapuutakin. Kestopuuta voi maalata pari vuotta käyttöönoton jälkeen. Myös lämpökäsitelty puu kaipaa öljyämistä, koska puun pihka ja sidehartsit on poltettu pois.
Kivi- ja keramiikkapinnat
Puhdista pinta miedolla saippuavedellä. Laattaliikkeet myyvät puhdistus- ja hoitoaineita, joilla kivipinnat saa kosteutta ja likaa hylkiviksi.
Kovapuu ja tiikki
Perushoitona on puupintojen puhtaanapito. Kaikki orgaaninen lika toimii kasvualustana homeelle. Katetulla terassilla oleva ryhmä pitää öljytä 1–2 kertaa kesässä, sään armoilla olevat useammin. Pese ja puhdista kalusteet hyvin ennen öljyämistä. Käytä tarvittaessa homeenpoistoainetta. Anna kalusteen kuivua kunnolla ennen pintakäsittelyä. Hio pinta karheaksi hienolla hiomapaperilla – etenkin, jos pinta on kovin harmaantunut tai homeessa. Käsittele puu öljyllä tai suoja-aineella. Uusi käsittely tarvittaessa, ja lisää öljyä niin paljon kuin puu imee. Käsittele kalusteen jalat tarkasti, kosteus nousee jaloista. Huomioi että aine kuivuu hitaasti. Hyvä sää pintakäsittelyn tekemiseen on aurinkoinen ja tyyni aamupäivä.
Puhdista puukalusteet hyvin ennen öljyämistä.
Puhdista puukalusteet hyvin ennen öljyämistä.
Hio puupinta karheaksi hienolla hiomapaperilla.
Hio puupinta karheaksi hienolla hiomapaperilla.
Käsittele puu öljyllä tai suoja-aineella.
Käsittele puu öljyllä tai suoja-aineella.
Maalattu puu
Kasaa maalatut kalusteet ohjeiden mukaan, jotta pinta ei vahingoitu. Puhdista kalusteet nihkeällä liinalla ja miedolla pesuaineliuoksella. Suojaa kalusteet rankalta sateelta ja auringolta. Korjaa rikkoontunut maalipinta heti hiomalla ja ulkokäyttöön sopivalla maalilla, ettei pinta lähde hilseilemään. Yleensä kalusteiden mukana tulee pieni korjaussetti ja ohjeet.
Muovi
Muovikalusteet saa puhtaaksi emäksisellä puhdistusaineella. Suihkuta kaluste pesuaineliuoksella, anna vaikuttaa hetki ja puhdista. Huuhdo hyvin ja kuivaa liinoilla. Pinttynyt lika lähtee liuotinpohjaisella puhdistusaineella (pH alle 10). Kellastuneita kalusteita voi valkaista kloorilla. Jos käytät tahranpoistoaineita, testaa ennen käyttöä, etteivät ne sulata muovia. Vahaa sisältävät aineet kuten SC Johnson Muovipesu tai autovaha hidastavat likaantumista ja silottavat naarmuja.
Polyrottinki
Pese kalusteet sudilla ja miedolla saippuavedellä. Huuhtele ja kuivaa hyvin.
Rottinki
Huolehdi ettei rottinkikaluste joudu sateeseen tai paahtavaan aurinkoon, koska silloin rottingin pinta harmaantuu ja halkeilee. Puhdista rottinki imuroimalla kalustesuuttimella ja pyyhkimällä miedolla pesuaineliuoksella.
Ruostumaton teräs
Käytä asennuksessa ruostumattomasta teräksestä valmistettuja työkaluja. Normaalista teräksestä valmistetuista työkaluista jää kalusteen pinnalle teräspölyä. Jos teräspölyä ei pyyhitä pois, voi tuotteen pinnalle muodostua ruostetta. Ruoste saadaan poistettua hankaamalla pintaa sienellä lämmintä saippuavettä käyttäen. Pinta kuivataan huolellisesti. Vaikeaa ruostetta vastaan hyökätään rautakaupoista saatavalla ruostumattoman teräksen puhdistusaineella.
Pehmusteet ja päivänvarjot
Aineita tekstiilin suojaamiseen ja verhoilupesuun löytyy muun muassa Softcarelta. Kuivata kastunut päivänvarjo avoimena.
Textilene
Kiinteä muovin ja tekstiilin yhdistelmä textilene puhdistetaan pesemällä se varovasti sienellä ja miedolla saippualiuoksella.
Öljy- ja kuultovärikäsitelty puu
Kalusteet pyyhitään nihkeällä liinalla ja pesuaineliuoksella. Kesän mittaan kalusteet käsitellään kerran, pari öljyllä, kuultomaalilla tai puunsuoja-aineella. Käsittely tehdään myös aina ennen käyttöön ottoa ja kalusteiden varastointia.