Kuva Stiga

Ruohonleikkureita on monenlaisia. Ne toimivat joko hartiavoimin, sähköllä tai polttoaineella. Niitä työnnetään tai ajetaan, mutta tarjolla on myös robotteja, jotka hoitelevat leikkuutyön aivan itsekseen. Ominaisuuksia on tarjolla runsain mitoin.

Leikkuutyön sujuvuuteen vaikuttavat myös muut ominaisuudet. Eräs näistä on leikkuutapa, joita on tarjolla kolme. Biosilppuava tapa pyörittää ruohoa teräkotelossa hieman pidempään ja tuottaa pientä leikkuujätettä, joka häviää siististi leikatulle nurmelle. Keräävässä leikkuutavassa leikkurissa on kiinni säiliö, johon nurmijäte puhaltuu. Kolmas leikkuutapa on ulospuhallus, jolloin leikkuri puhaltaa jätteen teräkotelon aukosta joko taakse tai sivulle. Ulospuhallus on paras ja tehokkain tapa lyhentää pitkäksi kasvanut nurmi, biosilppuava toiminto taas lannoittaa maata. Käsikäyttöistä leikkuria lukuun ottamatta niin työnnettävässä kuin ajettavassa leikkurissa on jokin näistä leikkuutavoista, mutta saatavilla on myös yhdistelmälaitteita, joissa kaikki leikkuutavat ovat mahdollisia ja helposti vaihdeltavissa.

Klikkaa tästä ja selaa ruohonleikkureita >

Työnnettävissä leikkureissa kannattaa kiinnittää huomiota erilaisiin säätöihin. Kätevimmissä malleissa leikkuukorkeus säädetään keskitetysti yhdestä vivusta ilman työkaluja, kun taas vaikeimmillaan työ vaatii jopa muttereiden aukomista. Myös aisan ergonomia ja säätömahdollisuudet kannattaa tutkia.

Ajettavissa leikkureissa ergonomia ja käyttöominaisuudet ovat sitä tärkeämpiä, mitä pidempiä aikoja puikoissa joutuu viettämään. Ajoasennon muokkaaminen voi olla tarpeen keskikokoista isommalle tai pienemmälle henkilölle. Työskentelyä jouduttaa, kun laitteen toiminnot ovat käytettävissä istuimelta nousematta.

Rungon materiaali vaikuttaa työnnettävän ruohonleikkurin kestävyyteen. Paremmissa malleissa teräsrunko on pinnoitettu suojaksi ruosteelta. Ammattimaisissa laitteissa on alumiinirunko. Ajoleikkurin materiaalina käytetään pääosin terästä ja erilaisia katteita. Ruohojätteen säännöllinen puhdistaminen vähentää kosteusrasitusta ja pidentää kaikkien leikkurien ja materiaalien ikää.

Renkailla on väliä aina kun jotakin työnnetään. Niinpä ruohonleikkurikin on mukavin lykkiä, kun renkaat ovat suuret ja kuulalaakeroidut.

Käsikäyttöiset leikkurit ovat perinteisiä työnnettäviä laitteita, joissa ei ole moottoria. Ruoho katkeaa kelamaisella terällä, joka pyörii, kun laitetta työnnetään. Uudemmat kelaleikkurit ovat keveitä työntää kuulalaakeroitujen, helposti pyörivien renkaiden ansiosta. Leikkuumenetelmänä kelamainen terä on ammattitasoa, sillä se katkaisee jokaisen korren yksilöllisesti oikeaan korkeuteen. Kelaleikkurin terä voidaan tarvittaessa teroittaa ja yleensä myös vaihtaa. Joihinkin käsileikkureihin voi liittää ruohonkerääjän. Kelaleikkuri on hiljainen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto pienille pihoille. Kylkiäisenä saa hyötyliikuntaa.

Sähkökäyttöiset ruohonleikkurit toimivat akulla tai virtajohdolla. Ne ovat hieman hiljaisempia ja selvästi keveämpiä kuin polttomoottorileikkurit. Niiden leikkuuleveys, noin 30-40 cm, on polttomoottorileikkurin leikkuuleveyttä kapeampi, jotta teho riittäisi hyvän leikkuutuloksen saavuttamiseen. Sähköleikkuri on mukava vaihtoehto, jos vierastaa polttoaineen kanssa pelaamista. Pakokaasuttomuudessaan sähköleikkuri on miellyttävä ja ympäristöystävällinen vaihtoehto. Ongelmiksi suurilla pihoilla muodostuvat virtajohdon perässä vetäminen ja akkumalleissa latauksen rajallinen kesto. Yhdellä latauksella leikkaa mallista riippuen muutaman sataa nurmineliötä, joillakin jopa yli 500.

Robottileikkurit hoitavat nurmikonleikkuun kiltisti itsekseen. Leikkurit toimivat akulla ja monet niistä osaavat hakeutua itse latausasemaan, kun voimat ovat ehtymässä. Jotkut automaattileikkurit hyödyntävät myös auringonvaloa. Ihmisen tehtäväksi jää rajata leikattava alue merkkikaapelilla, mikä on toki helpompaa, jos alue on muodoltaan selkeä. Robottileikkuri on mainio valinta, jos tavoitteena on omien vaivojen minimoiminen ja silti siisti viheriö.

Lue jatkoa tälle jutulle: Esittelyssä ruohonleikkurit, osa 2 >

Klikkaa tästä ja selaa ruohonleikkureita >