Kuva Hako Ground & Garden

Bensiinikäyttöinen ruohonleikkuri on varsin tavallinen keskikokoisen pihan leikkuri. Polttoaineena toimii lyijytön bensiini tai ympäristöystävällisempi etanoli.

Polttomoottorileikkuriin voi myös valita sähkökäynnistyksen, jolloin kone käynnistyy avaimella. Polttomoottorileikkureiden leveydet vaihtelevat 30 ja reilun 50 sentin välillä. Mitä leveämpi leikkuri, sitä tehokkaampi on moottori ja painavampi laite. Suurin sallittu melutaso on 98 desibeliä. Jotkut mallit pääsevät 90 dB:n tuntumaan.

Ruohon leikkaamisen urakkaa on polttomoottorileikkureissa helpotettu vetävien pyörien ominaisuudella. Vetotoiminto on paikallaan etenkin suurilla aloilla. Vetonopeus voi olla vakio tai säädettävä. Ominaisuus käynnistyy vivusta ja joissakin malleissa jopa automaattisesti työskentelyvauhtia seuraten.

Tärinän vähäisyys on osa polttomoottorileikkurin käyttömukavuutta etenkin, jos aisanvarressa joutuu viettämään pidempiä aikoja. Osassa leikkurimalleja on pehmennetty kahva tai erityinen vaimennusjärjestelmä, joka tekee otteesta mukavamman.

Klikkaa tästä ja selaa ruohonleikkureita >

Ajettava ruohonleikkuri on hyvä apu kun leikattavaa alaa on paljon. Ajoleikkurit voi jakaa kahteen tyyppiin: etuleikkureihin, joissa leikkuuterä on edessä ja traktorimalleihin, joissa leikkuuterä on keskellä alla. Näistä etuleikkuri on hintavampi, sillä etuterä vaatii laitteeseen enemmän tekniikkaa.

Etuleikkuria on edessä olevan terän vuoksi helpompi hallita ja hahmottaa ahtaissa väleissä ja reuna-alueilla. Kääntyvät takarenkaat pienentävät kääntösädettä. Etuleikkurin puhdistettavuutta auttaa terän nouseminen pesuasentoon.

Traktorimalli on perinteinen ja maailmalla yleisesti myydympi ajoleikkurityyppi, mikä tekee siitä myös varsin kohtuuhintaisen. Vaikeassa maastossa traktorimallin suuret renkaat tarjoavat pitoa. Kehitys on pienentänyt laitteiden kääntösädettä – eturenkaat kääntyvät jyrkästi. Traktorimallin terän puhdistus helpottuu, jos teräkotelo on irrotettavissa ilman työkaluja.

Varusteluissa on runsaasti eroja. Pelkistetyimmissä laitteissa on manuaalivaihteet ja -kytkimet, kapeahko leikkuuterä ja pienempi moottoriteho. Kohti viimeistellympiä malleja mentäessä mukaan tulee automaattivaihteiston lisäksi runsaasti muita ominaisuuksia, kuten neliveto, vakionopeudensäädin, käyttötuntimittari, sähköiset tai hydrauliset kytkimet, monipuolinen näyttö, työvalot ja hydraulinen ohjaustehostin sekä mukava, jousitettu istuin.

Ajoleikkuri voi olla edestä tai takaa ohjautuva, sauvaohjattava tai runko-ohjattava. Kääntyvät takapyörät tekevät kääntösäteestä pienemmän kuin kääntyvät eturenkaat. Runko-ohjauksessa laitteen keskellä on kääntyvä nivel ja takarenkaat seuraavat eturenkaiden jäljissä, eivätkä leikkaa kääntäessä kukkapenkin kautta. Sauvaohjauksessa ohjataan kiinteiden vetävien renkaiden nopeutta ja suuntaa, jolloin laite pyörii vaikka paikallaan. Ajoleikkurien leikkuuleveys vaihtelee noin 80 ja 130 sentin välillä.

Peräkärryn lisäksi ajoleikkuriin voi liittää mallista riippuen hiekoittimen, lannoitteenlevittäjän, haravan, harjalaitteen tai käytäväraudan. Ympärivuotiseen käyttöön soveltuviin ajoleikkureihin saa myös lumilevyn ja lumilingon. Tavallisimpia lisälaitteita on ruohonkerääjä, joka poimii talteen myös syksyn lehdet.

Lue myös toinen osa tästä jutusta: Ruohonleikkurit esittelyssä, osa 1 >

Klikkaa tästä ja selaa ruohonleikkureita >