Robottiruohonleikkurit – usein kysyttyä

Piha

Robottiruohonleikkurin hankinta kiinnostaa ja herättää kysymyksiä. Pasi Kivimaa Boschilta kertoo minkälaisilla pihoilla ja millaisissa olosuhteissa robottiruohonleikkuri on parhaimmillaan. Lue lisää!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Robottiruohonleikkuri tarjoaa ekologisen ja vaivattoman vaihtoehdon kotipuutarhureille. Hiljaisen ja saasteettoman laitteen sähkönkulutus on minimaalista ja silputtu leikkuujäte palauttaa tärkeät ravinteet maahan.

Vastaukset on annettu Bosch Indego -robottiruohonleikkurin ominaisuuksien perusteella.

Minkälaisille pihoille robottiruohonleikkuri sopii?

Esimerkiksi Indego sopii useimmille puutarhoille koska se pystyy liikkumaan jopa 20 astetta kallistuvissa rinteissä. Leikkuri selviytyy moitteetta 1000 m2 suuruisista, eli noin neljän tenniskentän kokoisista puutarhoista. Leikkuualuetta suunniteltaessa on otettava kuitenkin huomioon että rajausjohto asennetaan katkeamattomana. Sen avulla merkitään myös piha-alueen esteet, joihin leikkurin ei haluta törmäävän. Lyhin etäisyys rajoituslankojen välillä on yksi metri. Esimerkkilaite suoriutuu 200 m2 nurmikkoalueen leikkaamisesta kahdessa tunnissa ja 1000 m2 nurmikkoalueen leikkaamisesta 12 tunnissa. Laite on IPX1 suojattu ja se toimii hyvin myös sadesäällä.

Miten leikkuri otetaan käyttöön?

Käyttöönotto on helppoa. Laitteen lataustelakka asetetaan haluttuun paikkaan, leikkausalue määritellään rajausjohdolla ja leikkuri aktivoidaan toimintaan. Laitteen LogiCut-järjestelmä kartoittaa aluksi puutarhan sekä siellä olevat esteet, ja leikkaa sitten automaattisesti myös niiden ympäriltä. Navigointijärjestelmänsä avulla laite laskee mahdollisimman tehokkaan reitin ja leikkaa nurmikon siistein, yhdensuuntaisin linjoin. Mikäli leikkuri törmää leikkuualueen sisällä uuteen esteeseen, se muuttaa suuntaa automaattisesti ja rekisteröi esteen muistiinsa. Mikäli este poistuu, se poistuu myös laitteen muistista.

Parhaat laitteet voidaan asettaa toimimaan tiettyinä viikonpäivinä ja kellonaikoina. Älykkään puutarhurin apurin voi jättää huolehtimaan nurmikosta omin päin, sillä laite osaa paitsi navigoida puutarhassa myös käydä tarvittaessa telakassa latautumassa. Kun akku on latautunut, laite palaa paikkaan, jossa työ jäi kesken ja jatkaa työskentelyä.

Onko laitteen käyttö kallista tai ympäristöä kuluttavaa?

Minimaalisesti sähköä kuluttava laite on hiljaisempi kuin polttomoottorikäyttöinen ruohonleikkuri ja täysin saasteeton. Myös laitteen käyttökustannukset ovat tavallisia ruohonleikkureita matalammat.

Miten nurmikosta saadaan hyvinvoivan näköinen?

Kaunis ja hyvinvoiva nurmikko syntyy huolellisella hoidolla. Robottiruohonleikkuri palauttaa nurmikolle ravinteita leikkaamalla ruohon pieneksi silpuksi. Kevyesti liikkuvan laitteen suuret pyörät ovat myös hellävaraiset nurmikolle.

Nurmikkoa on syytä lyhentää usein, vähän kerrallaan. Robottiruohonleikkurin leikkuukorkeuden säätöväli on 20-60 mm. Muista myös nurmikon keväthuolto – ilmaaminen, sammaleenpoisto ja lannoitus!

Onko robottiruohonleikkuri turvallinen?

Yleensä laitteet on varustettu kattavilla turvallisuusominaisuuksilla.  Esimerkiksi Indigossa on törmäyssensorit ja sen terät pysähtyvät välittömästi laitetta nostettaessa tai sen kääntyessä ympäri. Lisäksi laite on varkaussuojattu PIN-koodilla ja hälytysjärjestelmällä.

Lisätietoja: www.bosch-garden.fi

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

akkuruohonleikkuri robottiruohonleikkuri ruohonleikkuri


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: