MAINOS

Valitse moottorisaha tarpeen mukaan

Piha

Älä hötkyile moottorisahalla vaan opettele toimimaan turvallisesti. Moottorisahasta on paljon iloa ja hyötyä niin omakotitalossa kuin mökilläkin. Sahatyyppi kannattaa valita harkiten.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Moottorisaha tuo monen mieleen kovaäänisen, painavan ja vaarallisen ammattimetsurin työvälineen. Moottorisahaa eli ketjusahaa käytetään paljon myös rakennustyömailla sekä polttopuiden tekoon pientalojen pihoilla. Polttomoottorikäyttöisten sahojen lisäksi on tarjolla hiljaisia sähkökäyttöisiä sahoja. Uusinta uutta ovat akkukäyttöiset ketjusahat.

Moottorisaha on vaarallisin kodin työkaluista. Siksi kannattaa harkita, riittäisikö halpa ja turvallinen pokasaha, joka tarjoaa ilmaista kuntoliikuntaakin. Moottorisahabudjettiin on varattava rahaa myös asianmukaisiin turvavarusteisiin.

Akkukäyttöinen saha
Akkukäyttöisen moottorisahan käyttöaika on noin 100 katkaisua.

Äänetön ja pakokaasuton akkukäyttöinen moottorisaha voi olla kotikäyttäjälle ja rakennusmiehelle kätevä laite. Jotkin valmistajat lupaavat, että yhdellä latauksella voi katkaista sata kertaa kymmensenttisen puun. Se ei ole kovin paljon, joten kannattaa hankkia kaksi akkua: toisella sahataan ja toista ladataan. Nopeimmillaan akku latautuu jopa alle tunnissa. Sahaustauot voi käyttää sahattujen puiden pilkkomiseen.

Moottorisaha vaatii huoltoa. Kaikentyyppiset sahat puhdistetaan työrupeaman jälkeen puruista ja roskista ja kiristetään tarvittaessa teräketju. Teräketju on teroitettava säännöllisesti. Polttomoottorisahan moottori vaatii omat toimenpiteensä. Sahan huollon ja turvallisen sahaustekniikan perusteet oppii harrastajasahureille tarkoitetulla kurssilla.

Johdollinen sähkösaha
Johdollinen sähkösaha sopii polttopuiden tekoon omalla pihalla.

Välttämättömät lisätarvikkeet

  • Ensikertalaisen moottorisahan ostajan pitää hankkia myös joitakin tarvikkeita. Välttämätön hankinta on teräketjun teroitussarja, jossa on oman sahan ketjuun sopiva pyörö- ja lattaviila sekä viilanohjain.
  • Sähkösahaa varten tarvitaan jatkojohto.
  • Kaikki ketjusahat tarvitsevat teräketjuöljyä. Polttomoottorisahaa varten tarvitaan polttoainekannu, esimerkiksi yhdistelmäkannu, jossa on säiliö sekä polttoaineelle että öljylle.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ketjusaha moottorisaha puutarhakoneet saha