MAINOS

Testissä polttomoottorikäyttöiset ruohonleikkurit

Piha

Bensiinillä toimiva ruohonleikkuri on varma valinta. Se suoriutuu lähes kaikesta, eikä vaadi johtoa eikä akun lataamista. Riittää, kun koneeseen kaataa bensiiniä ja leikkaa. Kuuden testatun bensaleikkurin välillä on kuitenkin suuria hinta- ja laatueroja.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ruohonleikkurit testissä! Jos pihassa on kohtuukokoinen nurmialue, sopivissa ruohonleikkureissa on valinnanvaraa. Työhön voi valjastaa käsin työnnettävän kelaleikkurin, sähkö- tai akkuleikkurin. Harvoissa sähköleikkureissa riittää voimia pitkään ruohoon. Jos nurmikko on suuri, muttei kuitenkaan vaadi ajoleikkuria, sen leikkuusta selviää helpoiten hyvällä polttomoottoritoimisella ruohonleikkurilla.

Testasimme kuusi bensaleikkuria. Kaikki selvisivät työstä, ja tekivät siistiä jälkeä. Jos tämä vaatimustaso riittää, halvimman laitteen saa noin 300 eurolla. Jos vaatimustaso on korkeampi, ja haluaa hienontaa ruohon niin, että sen voi jättää nurmelle lannoitteeksi tai jos haluaa säätää aisan korkeutta, kannattaa valita kalliimpi malli. Koneiden painossa, melutasossa, korkeudensäädössä on myös eroja.

Näin testasimme ruohonleikkurit

Toiminnot:
 painoarvo 50 %

Laitteilla leikattiin sekä kosteaa että kuivaa eripituista ruohoa. Samalla arvioitiin mm. tehokkuutta, leikkuu- toimintoja ja sitä, miten tehokkaasti ja siististi ruoho leikkautuu. Sen pitää kerääntyä kunnolla säiliöön ja bioleikatessa hienontua tasaisesti nurmelle. Myös pyörien turvallista kulkua tutkittiin sekä kosteassa ruohikossa että rinnemaastossa. Lopuksi tarkkailtiin, miten lähelle reunaa koneilla voi ajaa ja yhä leikata ruohoa.

Ergonomia:
 painoarvo 30 %

Mukavuudella on merkitystä, jos ruohonleikkuuseen käytetään paljon aikaa. Aisasta ja turvakaaresta pitää saada mukava ote, ja aisaa pitää voida säätää käyttäjän pituudelle sopivaksi. Koneen painoa ja liikkuvuutta arvioitiin myös. Moottorin pitää käynnistyä helposti, ja sen melutaso saisi olla vaimennettu, jotta se ei häiritse käyttäjää eikä naapureita.

Käyttö: painoarvo 20 %

Lopuksi arvioitiin koneen varustusta, aisan ja leikkuukorkeuden säätömahdollisuuksia, leikkuutoiminnosta toiseen vaihtoa ja huoltoystävällisyyttä.

Arvosanat

9–10 Ylivoimainen. Parempaa ei löydy.
7–8 Oikein hyvä. Laatutuote.
4–6 Tyydyttävä. Kohtuullista tasoa.
2–3 Välttävä. Keskitason alapuolella.
0–1 Ala-arvoinen. Kannattaa välttää.

Testin tulokset:

Honda – loistokasta luksusta

Ruohonleikkurit testissä, bensaleikkuri Honda hrx 476 vye

Honda
Malli: hrx 476 vye
Arvosana: 8,8

Hienouksia kuten teränkytkentä, säädettävä nopeus, säädettävä bioleikkuu ja polykarbonaattikotelo. Kallis ja upea.

Toiminnot: Leikkurissa on kaikki mahdolliset toiminnot lukuun ottamatta sähkökäynnistystä ja sivulle heittoa. Testin ainoana laite pystyy bioleikkaamaan ja samalla keräämään vähemmän tai enemmän ruohojätettä nurmen mukaan. Toimintoa voi säätää 5-portaisesti.
Ergonomia: Terä pysähtyy heti, kun irrottaa turvakaaresta, mutta moottori käy yhä. Näin narusta ei tarvitse vetää joka kerta, kun irrottaa otteen koneesta. Hyvä turvallisuus ja alhainen melutaso.
Käyttö: Leikkuria voi ajaa reunuksia myöten molemmilla kyljillä. Nopeutta on helppo säätää ”Smart driven” avulla, joka toimii kuin auton nopeusmittari. Leikkuria on helppo vetää taaksepäin, ja korkeutta on helppo säätää eli työ on kaikkiaan nautinto.

Hinta: 1 185 €
www.hondapower.fi

Husqvarna – uudenlaista ajattelua

Ruohonleikkurit testissä, bensaleikkuri Husqvarna lc 48e

Husqvarna
Malli: lc 48e
Arvosana: 8,7

Kätevä ja toimiva muotoilu. Helppokäyttöinen, säädettävä nopeus ja keskitetty korkeudensäätö ovat laitteen hienouksia.

Toiminnot: Kone heittää ruohon sivulle, mutta ohjaa sen kerääjään laitteen sivulla olevaa putkea pitkin. Säiliö täyttyy näin tehokkaasti. Vahva kone käy tasaisilla kierroksilla, mistä on selvästi etua.
Ergonomia: Työntöaisan yläosan saa helposti ja nopeasti ja portaattomasti käännettyä sopivalle korkeudelle. Nopeudensäädön tuplakaarta on helppo käyttää sekä vasemmalla että oikealla kädellä. Testin toiseksi painavinta leikkuria on raskas nostaa, mutta helppo liikuttaa ja peruuttaa.
Käyttö: Kone on vaivaton käynnistää. Nopeutta on mutkaton säätää työntöaisan kaasuvivusta. Säiliön ripustukselle ja irrottamiselle on hyvin tilaa. Tasapainoinen. Ruohoputki on tiellä, kun on ajettava aidan tai talon viereltä leikkurin oikealla sivulla.

Hinta: 575 €
www.husqvarna.com

Klippo – kunnon klassikko

Ruohonleikkurit testissä, bensaleikkuri Klippo Cobra s

Klippo
Malli: Cobra s
Arvosana: 8,6

Muistuttaa aika lailla sitä, mitä on tavoiteltu: kunnon ruohonleikkuria. Ainoa etuvetoinen, mikä helpottaa käyttöä merkittävästi.

Toiminnot: Koneen mukana saa kiilan, joka hoitaa ruohon silppuamisen. Kierroksia voi säätää, mutta konetta pitää ajaa täydellä teholla leikattaessa. Vahva täysvalualumiini- nen kotelo. Keruu, sivulleheitto ja bioleikkuu onnistuvat hyvin.
Ergonomia: Pehmustettu aisa. Kaarta voi säätää oikealle ja kallistaa hieman sivulle, mistä on etua, jos leikkuria ajetaan seinustan lähellä. Käynnistyi hieman hitaasti.
Käyttö: Leikkuri on etuvetoinen, mikä tekee siitä testin helppokäyttöisimmän. Vetoa ei nimittäin tarvitse kytkeä päälle peruutettaessa. Riittää, kun etupyöriä hieman nostaa. Pyörät pyörivät todella kevyesti. Kaksoistoimintoinen turvakaari: veto loppuu, kun turvakaaresta höllentää otetta, ja moottori sammuu, kun otteen päästää kokonaan.

Hinta: 979 €
www.klippo.com/fi

Vinking – helppo ja mutkaton

Ruohonleikkurit testissä, bensaleikkuri Viking MB 545 V

Viking
Malli: MB 545 V
Arvosana: 7,7

Leikkuria on helppo ja mukava käyttää. Moottori käynnistyy vaivatta. Tämä konemalli on hyvä valinta, jos keveydellä on merkitystä.

Toiminnot: Vakiovaihtoehtoina ruohonkeruu säiliöön
tai taakse heitto. Koneeseen voi asentaa kiilan bioleikkuuta varten. Säädettävä nopeus on kätevä ominaisuus, ja moottori käy koko ajan täysillä kierroksilla, mikä on hyvä asia, kun ruoho halutaan leikata siististi.
Ergonomia: Virtaviivainen
ja sileä muotoilu helpottavat puhdistamista. Keruusäiliö on helppo ripustaa ja irrottaa, ja leikkuukorkeuden säätö onnistuu todella helposti .
Käyttö: Leikkuri painaa vain 34 kg, ja se liikkuu kevyesti, mikä helpottaa ohjausta. Hyvin toimivan vaihteiston ansiosta nopeuden voi säätää itse. Laite on hieman takapainoinen ja nousee pystyyn helposti, kun säiliö on täynnä. Säiliötä ei voi taittaa kasaan.

Hinta: 713 €
www.elfving.fi

Stiga – joka paikan kone

Ruohonleikkurit testissä, bensaleikkuri Stiga 48Sq bw

Stiga
Malli: 48Sq bw
Arvosana: 6,0

Laite kulkee vain sen verran kuin pitää, mutta leikkaa tehokkaasti. Aisaa on helppo säätää. Kytkintä ei ole.

Toiminnot: Kierroksia voi säätää, mutta on tarpeetonta, että konetta pitää ajaa täysillä kierroksilla, jotta se leikkaa tehokkaasti. Isot takapyörät kulkevat nurmella tasaisesti. Leikkuukorkeusvaihtoehtoja on kuusi, ja pyöriä voi säätää keskitetysti. Leikkuri voi heittää ruohon taakse tai sivulle, kerätä säiliöön tai bioleikata.
Ergonomia: Aisa on helppo taittaa kokoon, kun kone laitetaan varastoon. Aisan saa säädettyä kolmeen korkeuteen. Helppo leikkuukorkeuden säätö.
Käyttö: Takimmaista kaarta pitää painaa hieman kovempaa, jotta koneeseen tulee vetoa. Leikkuri kulkee tehokkaasti, joten sitä pitää seurata ripeästi. Kytkinkaari on liian etäällä aisasta ja siihen on vaikea tarttua päästämättä aisasta otetta.

Hinta: 560 €
www.stiga.fi

AL-KO – monipuolinen malli

Ruohonleikkurit testissä, bensaleikkuri Al-ko Silver 470 brv premium

AL-KO
Malli: Silver 470 brv premium
Arvosana: 5,2

Monia leikkuutapoja, mutta leikkuria on hieman raskas vetää perässä. Kätevä ajonopeuden säätö.

Toiminnot: Moottorinkierroksia voi säätää, mutta käytännössä konetta ajetaan täydellä vauhdilla. Säädettävä nopeus olisi mukava ominaisuus. Leikkuri heittää taakse ja sivulle, kerää ja bioleikkaa.
Ergonomia: Korkeutta on helppo säätää aisasta. Turva- ja kytkinkaarista ei ole niin mukava pidellä, ja etäisyys kytkinkaaren ja aisan välillä on liian suuri, jotta kaareen voisi tarttua irrottamatta toisen käden otetta.
Käyttö: Moottori käynnistyy kevyesti, ja konetta on helppo hallita. Sen sijaan moottorista ei ole apua peruutettaessa. Silloin laite on raskas. Sivulleheitto tarkoittaa, että leikkurilla voi ajaa reunuksia myöten vain vasemmalla sivulla. Tällöin tarvitaan ylimääräisiä kääntymisiä.

Hinta: 627 €
www.kaha.fi

Testaaja ja kuvat: Tee itse -lehti

Lue myös: Ruohonleikkurit – nyt pihaa parturoimaan, Miten valita oikea ruohonleikkuri?, Esittelyssä ruohonleikkurit osa 1, Kaikkien aikojen tehokkain akkukäyttöinen ruohonleikkuri?, Ohjeita ruohonleikkurin valintaan ja Ruohonleikkurin huolto: tee ainakin nämä 5 asiaa! 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

bensaleikkuri polttomoottorikäyttöinen ruohonleikkuri ruohonleikkuri ruohonleikkuritesti