Asuntomessurakentajan kesäkuu menee pihatöissä
Suomelan asuntomessuperhe on urakkansa loppusuoralla. Toukokuussa viimeisteltiin talon sisätöitä.
ANNE KYTÖLÄ
KUVAT MIKKO LEHTIMÄKI
Toukokuussa terassi oli vielä täysin keskeneräinen, mutta heinäkuussa näyttää toisenlaiselta. Asuntomessut pidetään Vaasassa 11.7.–10.8.2008.
Toukokuun alussa näytti hetken jo siltä, että aikataulu pettää.
– Podimme koko perhe, työmiehet ja vielä isovanhemmatkin vatsatautia kesken suurimman kiireen, Virva Myllykangas kertoo.
Lisäkiireitä muutenkin tiukkaan aikatauluun aiheuttivat vielä asuntomessualueen lehdistöpäivä sekä Myllykankaiden kodin kuvaukset sisustuslehteen. Toukokuun puolivälissä keskeneräisten töiden lista oli kuitenkin saatu kutistettua Mikan ja Virvan mielestä sellaiseksi, ettei syytä paniikkiin ole.
Virva luettelee kesken olevia töitä: parkettien asennus, eteisen lattian laatoitus, portaiden pinnat, yläkerran kylpyhuone ja kolmen makuuhuoneen sekä yläaulan sisustaminen.
– Uskoisin, että kaikki saadaan valmiiksi ajoissa, mutta niin kuin kaikissa projekteissa, sen viimeisen viiden prosentin vääntämisessä on kova urakka, Mika sanoo.
Huonekalujen ja sisustustekstiilien valintaan Myllykankaat ovat saaneet apua sisustussuunnittelija Sirkka-Liisa Murtovaaralta.
Huonekalujen ja sisustustekstiilien valintaan Myllykankaat ovat saaneet apua sisustussuunnittelija Sirkka-Liisa Murtovaaralta. Tuolin alta kurkkaa neljävuotias Kasper.
Suunnitteluhortonomi Jarmo Väisänen Viherteemasta on piirtänyt Starkki-kylän rakentajien pihaunelmat kuviksi.
Suunnitteluhortonomi Jarmo Väisänen Viherteemasta on piirtänyt Starkki-kylän rakentajien pihaunelmat kuviksi.
Pelikenttä pojille. Kesäkuun Myllykankaat käyttävät pihatöihin. Jyväskyläläinen suunnitteluhortonomi Jarmo Väisänen Viherteemasta on auttanut kaikkia Starkki-kylän rakentajia pihasuunnittelussa.
– Rakentajien omat ajatukset olivat tosin niin pitkälle mietittyjä, että olen toiminut lähinnä puhtaaksipiirtäjänä, Väisänen naurahtaa.
Pihojen pieni koko – kaikilla kuudella Starkki-perheellä on omaa pihaa alle 200 neliötä – asetti suunnittelulle ja toteutukselle omat haasteensa.
– Ihmiset haluavat yleensä pihoilleen kaikki samat asiat kuin muutkin omakotiasujat. Niiden mahduttaminen pieneen pihaan on millimetripuuhaa, Väisänen sanoo.
Esimerkiksi neljä kuudesta perheestä halusi pihan pienuudesta huolimatta perustaa nurmikon. Myllykankaiden pihaan tulee noin 44 neliön viheriö Kasperin ja Eemilin pelejä ja leikkejä varten. Lisäksi pihaan istutetaan omenapuita, marjapensaita, joukossa myös tyrniä. Muurin vierustalle perustetaan helppohoitoinen kivikkopuutarha, ja terassille tulee kylpytynnyri.
Lue Virvan päiväkirjaa: www.suomela.fi/messurakentaja.