Valitse puutarhan olosuhteisiin sopivia kasvilajeja ja suosi runsasta ja monipuolista kasvillisuutta. Luonnonkasvit ja tutut maatiaisperennat menestyvät vähällä hoidolla. FinE-taimet on jalostettu oloihimme. Kun kasvit kukoistavat, tuholaisten, rikkakasvien ja kasvitautien mahdollisuudet menestyä heikkenevät.

Lannoita luonnonlannoitteilla, joita ovat eläinlanta, ruohosilppu, komposti, merilevä ja kalkki. Ne liukenevat hitaasti ja vilkastuttavat maan pieneliötoimintaa.

Muista hyötypuutarhan viljelykierto, joka estää kasvitauteja leviämästä ja auttaa maaperää säilyttämään tasapainonsa. Monipuolinen viljelykierto syntyy, kun samalla kasvupaikalla viljellään vuorotellen ominaisuuksiltaan erilaisia kasveja.

Torju tuholaisia suosimalla niiden luontaisia vihollisia. Harson käyttäminen alkukesällä estää monien hyönteisten pääsyn kasvien kimppuun. Kerää tuholaisia käsin ja turvaudu tarvittaessa mäntysuopaliuokseen tai vaikkapa nokkosuutteeseen.

Torju rikkakasvit käsin kitkemällä ja katteella tukahduttamalla. Istuta oikea kasvi oikeaan paikkaan: voimakkaasti kasvava kasvi pitää rikkakasvit paremmin loitolla kuin huonosti viihtyvä.

Käytä katteita puutarhassa. Ne estävät rikkakasvien kasvun ja säilyttävät maaperän kosteuden. Tuore ruohosilppu on erinomaista katetta ja mainiota pieneliöitä houkuttavaa lannoitetta. Muita sopivia materiaaleja ovat esimerkiksi kuorikate, lehtisilppu ja komposti.

Kompostoi puutarhajätteet ja käytä ravinteikas tuotos maanparannusaineena ja lannoitteena.

Lähteet:

Alanko, Koivunen, Regårdh, Saario – Suomalainen piha ja puutarha
www.kuluttajavirasto.fi
www.puutarhamaailma.fi

www.finfood.fi