Kuva Outi Tynys

Lämmin käärö suojaa

Jos joudut itse pakkaamaan kukan, kieputa kasvin ympärille ainakin yksi sanomalehtiarkki pakkasastetta kohden. Kääri sivut yksi kerrallaan, jotta niiden väliin jää eristeeksi ilmaa. Jos kasvi on korkea, kääri paperia ensin alas ja sitten ylös. Taittele kovalla pakkasella pari sisintä paperia kasvin päälle ennen käärön sitomista kiinni.

Runkojen suojaksi

Esbau Bio-Puulevite valkaisee hedelmäpuiden rungot ja vähentää pakkashalkeamia. Tuote sisältää muun muassa piihappoa, savimineraaleja, kalkkia, yrttiuutteita ja hivenaineita. Lisätietoa (09) 887 0110, www.esbau.fi.

Fiikuksesta lettipää

Jos fiikus muistuttaa epämääräistä pusikkoa, kokeile sen letittämistä. Jätä jäljelle 3-4 vahvinta versoa ja leikkaa muut pois. Poista myös alaoksat. Letitä löyhästi, jotta versoille jää tilaa paksuuntua. Muotoile ja leikkaa versot, jotta latvuksesta kehittyy tuuhean pallomainen. Muistathan varoa maitiaisnesteen joutumista silmiin!

Palmulle ruukku

Valitse palmuille korkea ruukku, sillä kasvilla on syvälle tunkeva paalujuuri. Ruukun kapeus on eduksi, sillä se vähentää liikakastelun vaaraa.

Istuta palmu entiseen syvyyteen, varo upottamasta tyveä multaan. Tee astian pohjalle salaojitus.

Käsittele varovaisesti ohuita hiusjuuria. Palmulla on vain vähän vettä ja ravinteita ottavia juuria.

Ryhdy mullanvaihtoon, kun palmu on talven jälkeen aloittanut taas kasvunsa.

Palmuille on tyypillistä tehdä jälkijuuria mullan pinnan yläpuolelle ja näin nostaa itseään ylöspäin ruukussa.


Nappaa piikkipallo!

Pienen kaktuksen mullanvaihto helpottuu, kun nostat sen uuteen ruukkuun sanomalehdestä taitellulla lenkillä. Jos kasvi on varustettu jyhkeillä piikeillä, toppaa se ihoystävällisemmäksi styroksipalojen avulla. Työnnä piikkeihin pehmusteet, ja kädet säilyvät ehjinä.


Kuva Outi Tynys

Herkkupala ansaksi

Huonekasvien ympärillä lentävät hyönteiset ovat yleensä harsosääskiä, jonka toukat elävät kasvin juuristossa. Kokeile toukkien pyydystämistä perunan avulla. Laita raaka lohko mullan pinnalle. Kun toukat ovat kerääntyneet aterialle, heitä pala kompostiin.

Harsosääski pitää kosteasta mullasta, joten vältä liikamärkyyttä ja päästä multa niin kuivaksi kuin mahdollista. Kata pinta parin sentin sorakerroksella.

Salakavala vitsaus

Kilpikirvat ovat hankalimmin torjuttavia huonekasvien tuholaisia. Ensin ötököitä on vain muutama, mutta yhtäkkiä niitä on jo kaikkialla. Levymäiset naaraat kököttävät paikallaan ja munivat. Villakilpikirvat ovat pumpulimaisen vahakerroksen suojassa.

Jos tuholaisia on vain vähän ja haluat säilyttää kasvin, poista kilpikirvat käsin, pese kasvi ja suihkuta se esimerkiksi Provado-aerosolilla. Myös ruukkuun työnnettävää samanmerkkistä hyönteispuikkoa kannattaa kokeilla.

Kasvinesteitä imevälle tuhoojalle mieluisia lajeja ovat muun muassa kaktukset, muratti, fiikukset, posliinikukka ja rahapuu.


Kuivat pois!

Voit siistiä alppiruusun ruskettuneet hedelmystöt kevätpuolella. Suurin hyöty siitä on kuitenkin loppukesällä, jolloin uudet versot ja nuput kehittyvät nopeasti.


Latvus kuntoon!

Jalo- ja lehtikuusiin sekä tavallisiin kuusiin kasvaa usein kilpalatvoja. Ne on hyvä poistaa ajoissa, jotta puu säilyttää kasvutapansa eikä latvus kasva käyräksi. Kilpalatvan voi leikata mihin vuodenaikaan tahansa. Mitä pienempänä se tehdään, sitä parempi.

NYT sisällä ja ulkona

Kylvä chilipaprikoiden siemenet ruukkuihin. Ripottele pari siementä pottia kohden.

Leikkaa omenapuiden jalo-oksat, jos haluat lisätä lajiketta. Tilausvarrentajat ja tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta www.puutarhaliitto.fi/taimistoviljelijat.

Suojaa pakkaselta kasveja, jos lumi ei anna niille suojaa.

Lannoita kukkivia kasveja laimeilla ravinneliuoksilla.

Ota ruukkuja esille mullanvaihtoa varten.

Tilaa tai osta siemenet ja kevätmukulat.


Lukijan vinkki

Piristän yksitoikkoista lautaseinää koivun risuista tehdyllä koristeella. Siitä on apua myös köynnösruusun ja kärhön tukena. Ruukutuspaikkani sijaitsee samalla seinustalla. Pöydän sain mieheltäni lahjaksi. Työt sujuvat näppärästi, kun työkalut ovat suojassa samassa rakennuksessa.

Sisko


Yllätys ruukussa

Palmuvehkan kuivuudensieto perustuu pottuja muistuttaviin mukuloihin, joihin kasvi varastoi vettä. Kun vaihdat mullan, laita ruukkuun takaisin versottomatkin mukulat, sillä niistä kasvaa uusia alkuja.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.