Katteen päällä ei saa koskaan kulkea, vaan sen annetaan painua kastelun voimasta tiukasti multaan kiinni. Hyvä hapen määrä ja lahoava eloperäinen aines aktivoivat mullan eläväksi ja multa aktivoi vihannesten juuret imukuntoon. Taimi pullistaa pian raakileet lajikkeelle tyypillisen kokoisiksi ja alkaa kasvattaa seuraavaa raakilenippua. Kastellessa katteesta tihkuu koko ajan ravinteita ja lahoaminen nopeutuu niin, että katteesta päästään eroon helposti. Jos sataa kaatamalla, voi paksun katteen työntää haravalla sivuun, ettei kuivuminen esty esimerkiksi savimailla.

Ruohosilppukate levitetään nopeasti suoraan ruohonleikkurin kerääjästä juuresten väliin, ruusujen ja maissien alle, isojen kaalien riviväleihin ja tomaattien kohopenkin päälle. Katetta levitetään kohtuukerros, noin 10 cm löyhästi, ja se kastellaan päältä letkulla, kun maapohja on kasvien imusta kuivunut. Likomärkää multaa ei saa peittää millään katteella, jos sade on pitkäaikaista.

Haketta tai lastukatetta käytettäessä hajottava pieneliöstö vie maasta typpeä, jota on lisättävä kasvukaudella marjapensaille ja muille kasveille, jottei niiden kasvu häiriintyisi typen puutteesta.

Juuresten lehdet kaatuvat makaamaan mullan päälle melko nopeasti, ja siksi juureksille sopivan ruohokatteen levittäminen on tehtävä riviväleihin huolella, niin etteivät lehdet jää katteen alle ja kasvu pysähdy. Munakoiso ja paprikat ovat arkoja jatkuvalle kosteudelle, enkä suosittele katetta kovin mielelläni, sillä pinnan pitäisi kuivua päivittäin ja ilman liikkua hyvin myös mullan tasalla.

Katteita:

  • Ruohosilppu: Maatuu nopeasti.
  • Maatunut komposti: Voi levittää kesällä.
  • Kaislakate: Maatuu hitaasti, pitäisi pätkiä noin 30 cm:n pituisiksi ennen käyttöä.
  • Havupuuhake: Maatuu hitaimmin, älä käytä vihanneksille, täytyy lisätä ureaa.
  • Sahanpuru: Maatuu hitaasti, lisää typpeä.
  • Kalkittu turve: Pidättää kosteutta mullassa.
  • Palanut lanta: Vain isoille kasveille kasvukaudella (latva-artisokka, raparperi).

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Arnon keittiökasvit (© Arno Kasvi, Simo Laine ja Kustannusosakeyhtiö Tammi ISBN 978-951-31-4256-8). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi.