Puutarha: 16 Vihreää oivallusta

Piha

Äitienpäivälahjaksi saadut multakuormat antoivat pontta tyhjään savolaispihaan pari vuosikymmentä sitten. Nyt rehevät kasviryhmät ja maailmalta kerätyt ideat ovat muhineet viihtyisäksi puutarhaksi, josta nautitaan ympäri vuoden.

Kuva: Kun istuinsuunta on käytävän reunalla selkä seinää vasten, on istujan olo penkillä turvallinen.

Iloinen vedensolina kuuluu jo kadulle asti, kun astelemme sisään Eila ja Juha Parikan portista Häyrilän asuinalueella Varkaudessa. Rauhallisen pihakadun molemmin puolin noköttää vastatusten tiilitaloja väljillä tonteillaan. Autoja ei alueella juuri liiku, sillä läpikulkuliikennettä ei ole. Siisteys ja puutarhakasvien rehevyys välittyvät koko asuinalueella. Sisällä puutarhassa vaikutelma vahvistuu – täällä on paljon nähtävää.

Parikat valtasivat reilun tuhannen neliön tontin puutarhaksi jo muuttoa seuranneena vuonna. Aluksi saivat takapihan kuuset kyytiä, ja kymmenen autokuormallista multaa tarvittiin ennen kuin istutusalueet olivat valmiina kasveja varten. Etupihan rinne on edelleen lähes alkuperäisessä muodossaan. Sen sydän on allas puroineen, jonka virkistävästä solinasta nautitaan viereisellä oleskelupatiolla. Kulkuväylät Parikat rakensivat poluiksi, joiden reunuksia runsas kasvillisuus täplittää.

Tontti on muodoltaan vaihteleva, joten erilaisille istutuksille on aina ollut helppo löytää oma paikkansa. Takapihan aurinkoista rinnettä peittää kokoelma pensasruusuja ja havukasveja. Varjoa kaipaavat alppiruusut ja saniaiset saavat talon viereltä suojaisan paikan. Yllätyksen tontilla tuotti vain hyötykasveille varattu paikka. Kallio oli marjapensaille aivan liian lähellä pintaa, ja pensaiden paikka oli suunniteltava uudelleen.

Eila ja Juha Parikka nauttivat terassilla kesästä
Etupihalle vanhan omenapuun alle on rakennettu terassi lähelle taloa, viherhuoneen viereen. Lounaan puolella sijaitsevasta tilasta on hyvä näköyhteys sisääntuloon, ja paikka on päivittäisessä käytössä suuren osan vuotta.

Yhteisöllisyys voimissaan

Tehtaiden ympärille kohonnut Varkaus houkutteli aikoinaan runsaasti väkeä työhön, ja kaupungin laajentuessa kohosi viihtyisä Häyriläkin 1980-luvun lopussa muutaman kilometrin päähän kaupungin keskustasta. Parikat rakensivat lähinaapurinsa kanssa yhteiseen käyttöön lasten leikkipaikan ja myöhemmin grillikatoksen, mikä ei liene omakotialueella ihan tavallista. Poikkeuksellisesta yhteistyöstä kertoo myös puutarhakoneiden ja työvälineiden yhteisomistus ja yhteishuoltajuus. Ruohonleikkurin pariskunta omistaa neljän naapurin kanssa. Pienen porukan kanssa he hallitsevat myös pensasleikkuria, paineruiskua ja nurmikon ilmastointilaitetta.

Seuraavalla sivulla: millainen työnjako pariskunnalla on puutarhassaan?

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

 

Puutarhassa on monia elementtejä. kurjenpolvi
Monimuotoinen puutarha on luotu eri elementtejä ja materiaaleja yhdistäen. Virtaava vesi saa aikaan elävöittävän solinan. Pystysuuntaan kasvavat lajit tuovat ryhmään runsauden tuntua. Kurjenpolvikasvustosta kohoava kurjenmiekka tulee hyvin esiin selkeän lehtimuotonsa avulla.

Elämänkaaripuutarha

Parikoiden puutarha on suunniteltu kestämään elämän tuomat muutokset. Pariskunta muokkaa pihaa ja rakenteita tarpeen mukaan uuteen uskoon, vaikka viime aikoina muutokset ovatkin olleet vähäisempiä. Suurissa muutoksissa ja puutarhapulmissa he ovat saaneet apua paikalliselta puutarhayrittäjältä, jonka nimi putkahtaa keskustelumme lomassa esiin niin joustavana taimien toimittajana kuin ehtymättömänä ideanikkarinakin.

Pihaa varten Parikat olivat varanneet rahaa jo rakennusbudjettiin, ja niin työt ovat tulleet tehdyiksi eikä puutarha ole jäänyt vain haaveeksi.

– Mielellämme asumme tässä niin kauan kuin mahdollista, sillä puutarha on meille niin mieluinen. Jos joutuisimme muuttamaan, ottaisimme puutarhan mukaamme, naurahtaa Eila Parikka.

Parikat rakensivat talon yhteyteen viitisen vuotta sitten viherhuoneen, joka toimii suurten viherkasvien ansiosta viihtyisänä oleskelutilana. Puutarhaharrastajille tila on tarpeen myös kasvien lisäyshuoneena ja lukuisten pihapatsaiden talvisuojana.

Kookas luonnonkivilaatta on päätynyt etupihan penkiksi pitkänomaisen muotonsa ansiosta.
Kookas luonnonkivilaatta on päätynyt etupihan penkiksi pitkänomaisen muotonsa ansiosta. Penkki on palvellut perheen käytössä jo vuosia. Se pysyy hyvin paikoillaan betonilaatoituksen päällä. Kun istuinsuunta on käytävän reunalla selkä seinää vasten, on istujan olo penkillä turvallinen.

Työnjaosta ei riidellä

Pariskunnan työnjako puutarhassa on loksahtanut luonteviin uomiinsa jo vuosia sitten. Juha hoitaa kastelun ja ruohonleikkuun, Eila suunnittelee ja kitkee istutukset. Talvella he kurkkivat yhdessä ikkunasta lumiseen puutarhaan ja miettivät keittiön pöydän ääressä mahdollisia muutoksia ja suunnittelevat tulevia kasvihankintoja.

Siemenluetteloiden ilmestyminen on aina kauden avaus.

– Joka vuosi päätän, etten tilaa mitään, mutta siemenluettelot vievät silti mukanaan, naurahtaa Eila.

Viime vuonna kokeilussa olivat keijunkukat. Siemenseoksesta itäneet taimet päätyivät sisäänkäynnin ruukkuistutuksiin. Matkatuliaisina Ruotsista tuodut harvinaisuudet täydensivät ryhmän.

– Nykyisin saamme rakentamisen sijaan keskittyä hoitotoimiin. Kompostointi, oksien hakettaminen, perennanvarsien silppuaminen katteeksi ja talvisuojaus ovat meillä jo vakiintuneet toistuviksi käytännöiksi.

Seuraavalla sivulla: mistä pariskunta saa ideoita puutarhaansa?

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Oleskeluterassiin on sahattu reikä irtokiviä varten. Kivipesä koristaa lautapintaa.
Oleskeluterassiin on sahattu reikä irtokiviä varten. Kivipesä koristaa lautapintaa.

Kokeilunhalua ja kokemusta

– Mihin ikinä menemmekin, löydämme sieltä aina puutarhan, kertoo Eila kysellessäni häneltä puutarhan inspiraationlähteitä.

– Vaikka matkan teema olisi ihan muu, päädymme aina johonkin puutarhaan tai alan myymälään, myötäilee Juha.

Matkoilta saatuja ideoita Parikat eivät toteuta sellaisinaan, vaan he työstävät niistä omaan puutarhaansa soveltuvat toteutukset.

Kokemusta on kertynyt myös arkisista askareista. Istutusalueiden kattaminen ja selkeä rajaaminen helpottavat hoitamista. Kitkemisen ja muun hoidon ja kohentamisen Parikat tekevät vähitellen alue kerrallaan, muuten reilun tuhannen neliön tontti tuntuisi ehkä vaivalloiselta hoitaa.

– Työn jakaminen pienempiin kokonaisuuksiin jättää nyppimiseltä aikaa myös puutarhassa kiertelyyn, katseluun ja nautiskeluun, iloitsee Eila.

Vaikka monta hikipisaraa on puutarhaa rakennettaessa valunut maahan, iltapäiväkahvi omalla viihtyisällä terassilla huuhtelee pois nähdyn vaivan. Betoninen kurkipatsas jää lähtiessämme kahlaamaan viileään veteen. Rehevässä puutarhassa on silläkin hyvä olla.

Lisää upeita kuvia puutarhasta seuraavalla sivulla!

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Pienin noppakivin ladottu alue tuo vaihtelua betonilaattojen tasaiseen pintaan.
Pienin noppakivin ladottu alue tuo vaihtelua betonilaattojen tasaiseen pintaan.

 

Terassin peilikartiot Pieni vaahtera ruukussa
Terassin peilikartioiden rungot on tehty itse vanerista. Peilit on leikkautettu lasitusliikkeessä. Idea peilitorneihin seurasi mukana ulkomaanmatkalta, koska valmiita torneja oli vaikea kuljettaa Pienet vaahterat ovat ruukkukasveina erittäin suosittuja esimerkiksi Tanskassa. Suomessakin niitä on jo puutarhamyymälöissä runsaasti tarjolla. Havukasvien kanssa ne tuovat puutarhaan itämaista tuntua.

 

Reunakiveys pitää perennat selkeästi omalla alueellaan. Erilaiset lehtimuodot tuovat ryhmään jännittävää vaihtelua. Karkea kiviaines on katteena harvemmin käytössä, mutta se näyttää hyvältä ainavihantien kasvien alla. Varjoisassa kasvupaikassa se tuo käytävän reunaan valoisuutta.
Reunakiveys pitää perennat selkeästi omalla alueellaan. Erilaiset lehtimuodot tuovat ryhmään jännittävää vaihtelua. Kookas kivimurske on vaaleaa graniittia ja kuuluu paikallisen kiviliikkeen vakiotuotteisiin. Karkea kiviaines on katteena harvemmin käytössä, mutta se näyttää hyvältä ainavihantien kasvien alla. Varjoisassa kasvupaikassa se tuo käytävän reunaan valoisuutta.

 

Keijunkukka Oleskelutila illan lepohetkiin
Siemenestä kasvatettu keijunkukkaseos on tuottanut erilaisia mielenkiintoisia yksilöitä. Ne ovat päätyneet sisääntulon viereen laajaan ruukkuun. Harvinaiset perennat tulevat ruukuissa hyvin esille. Takapihalle sisääntulon viereen on rakennettu illan lepohetkiä varten pieni oleskelutila, jonka ympärille kotkansiivet ja päivänliljat muodostavat suojaavan kehän.

 

Betonista valettu yksinkertainen allas sopii hyvin lintujen juoma-altaaksi. Suurten alppiruusujen talvisuojauksessa tukena käytettävät heinäseipäät saavat kesäisin olla esillä terassin nurkassa.
Betonista valettu yksinkertainen allas sopii hyvin lintujen juoma-altaaksi. Irtonaiset luonnonkivet sitovat sen ympäristöönsä ja antavat ripauksen koristeellisuutta. Suurten alppiruusujen talvisuojauksessa tukena käytettävät heinäseipäät saavat kesäisin olla esillä terassin nurkassa. Aidot harmaantuneet seipäät pehmentävät nurkkausta ja ovat kätevästi käsillä taas talven tullessa.

 

Matala pikkutöyhtöangervo, keijunkukka, sammalleimu ja taaempana kukkiva liila ajuruoho muodostavat kivikkoon pitkään kukkivan, yhtenäisen kasvimaton. Muurin reunasta puukäytävälle työntyvät maksaruohot pehmentävät rajapintaa.
Matala pikkutöyhtöangervo, keijunkukka, sammalleimu ja taaempana kukkiva liila ajuruoho muodostavat kivikkoon pitkään kukkivan, yhtenäisen kasvimaton. Muurin reunasta puukäytävälle työntyvät maksaruohot pehmentävät rajapintaa. Käytävän oikealle puolelle on levittäytynyt pikkuruinen muurikello. Kestopuinen laudoitus on sävytetty puunkyllästeellä rohkeasti siniseksi.

 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kasvit pensas perennat piha


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: