MAINOS

Puutarha: kasville uusi paikka

Piha

Joskus kasvi tulee istutettua väärään kohtaan. Silloin se kannattaa suosiolla kaivaa ylös ja vaihtaa uusille sijoille. Seija Sundgren tietää, kuinka siirron saa onnistumaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa
 
 

Kasvin siirto – 7 kysymystä ja vastausta

Joskus kasvi tulee istutettua väärään kohtaan. Silloin se kannattaa kaivaa ja vaihtaa uusille sijoille. Seija Sundgren tietää, kuinka kasvin siirto onnistuu.

1. Voiko taimia jotenkin valmistella siirtoon?

Kyllä voi. Siirtoa edeltävänä päivänä ne kastellaan kunnolla ja uusi kasvupaikka muokataan valmiiksi. Näin istutus sujuu nopeasti eivätkä juuret ehdi kuivahtaa. Jos työ keskeytyy, suojataan juuripaakku esimerkiksi säkkikankaalla, jotta kosteus ei haihdu juuristosta.

Ison puun tai pensaan siirtoa on syytä valmistella jo edellisenä syksynä. Juuret katkotaan noin metrin päästä rungosta ja katkottujen juurten ympärille kaivetaan oja, joka täytetään mullalla. Puu kasvattaa uusia hiusjuuria leikkuupintoihin. Juuripaakussa on silloin elinvoimaista kasvua, ja puu juurtuu hyvin.

2. Miten siirto käytännössä tapahtuu?

Kasvi nostetaan maasta mahdollisimman isolla juuripaakulla. Ohutta hiusjuuristoakin kannattaa yrittää saada mukaan. Jos paakku hajoaa tai jää pieneksi, kasvin maanpäällistä haihduttavaa osaa leikataan samassa suhteessa – siitä voi poistaa jopa puolet. Puuvartiset köynnökset on helpoin siirtää valmiiksi alas leikattuina.

Jos maasta nostettuja taimia ei voi heti siirtää uuteen kasvupaikkaan, ne kannattaa istuttaa väliaikaisesti esimerkiksi kasvimaalle, upottaa multakasaan tai laittaa paakut jätesäkkeihin suojaan. Taimisäkit viedään varjoisaan ja tuulettomaan paikkaan ja taimia kastellaan reilusti. Versoja sumutetaan ahkerasti haihtumisen vähentämiseksi.

3. Milloin työhön kannattaa ryhtyä?

Joko varhain keväällä ennen kasvukauden alkua tai myöhään syksyllä, kun kasvukausi on päättynyt. Keväällä kukkivat perennat siirretään yleensä syksyllä ja syyskukkijat keväällä. Paras siirtosää on pilvinen ja kosteahko.

Kasvin siirto

4.Onko joitakin kasveja helpompi siirtää kuin toisia?

Pienijuuriset pensaat, kuten alppiruusut, sekä perennat ovat helppoja. Jotkut perennalajit kuitenkin kaipaavat viihtyäkseen kasvurauhaa eivätkä siksi erityisemmin pidä siirtämisestä. Muun muassa pionit ja valeangervot kuuluvat näihin. Suuret puut ja havukasvit ovat vaativia siirrettäviä ja tarvitsevat sekä valmistelua että huolellista jatkohoitoa kasvupaikkaa vaihdettaessa.

5. Minkä ikäisten puiden ja pensaiden kasvupaikkaa voi vielä vaihtaa?

Mitä lyhyemmän ajan kasvi on ehtinyt juurtua kasvupaikalleen, sitä helpommin sen saa kaivettua ylös. Alle viisivuotiaita pensaita on melko vaivatonta siirtää. Yleisesti korkeintaan metrin korkuisten taimien siirto onnistuu hyvin, sillä niitä on vielä suhteellisen helppo liikutella ja niiden juuristo on kohtuullisen kokoinen.

6. Juurtuvatko kasvit yleensä helposti uuteen paikkaansa?

Ongelmia harvoin ilmaantuu, jos taimen juuripaakku on tarpeeksi iso eikä juuria ole pahemmin vahingoitettu. Jos suuri osa juuristosta tuhoutuu kasvia nostettaessa tai pääsee kuivumaan, siirron onnistuminen on epävarmaa.

Tärkeää on myös, että kasvi siirretään sen kannalta oikeaan paikkaan. Pienessäkin pihassa saattaa olla varsin erilaisia alueita esimerkiksi maaston korkeuseroista johtuen. Uuden kasvupaikan valo-, varjo-, kosteus- ja tuuliolosuhteet tulee olla kyseiselle kasville mahdollisimman suotuisat.

Maalajillakin on vaikutusta kasvien juurtumiseen. Esimerkiksi savimaa, kostea turve ja hietamaa ovat ominaisuuksiltaan hyvin erilaisia. Juuripaakun koossapysyminen voi olla ongelma kuivilla hiekkaperäisillä mailla, ja tämä vaikeuttaa esimerkiksi havukasvien siirtoa. Niillä paakun eheys on siirrettäessä erityisen tärkeää.

7. Millaista jälkihoitoa kasvit tarvitsevat siirron jälkeen?

Kastelu on poutakausina välttämätöntä, muuten juurtuminen vaikeutuu. Vettä on paras antaa muutaman päivän välein. Jos siirron jälkeen on erityisen kuivaa, kasveja on syytä kastella reippaasti päivittäin ainakin parin viikon ajan. Lisäksi auttaa, jos kasvit varjostetaan voimakkaalta auringonpaisteelta ja kasvualusta peitetään katekerroksella, esimerkiksi lehdillä tai kuorikatteella. Näin kosteus säilyy juuristoalueella eivätkä rikkaruohot pääse valtaan.

Kaikki vahingoittuneet versot poistetaan, ja jos kasvi alkaa nuutua, typistetään muitakin versoja. Vaikka taimet siirron jälkeen näyttäisivät ränsistyneiltä, niiden kasvukyky on uskomattoman hyvä. Esimerkiksi pensaat käyttävät voimansa aluksi juurtumiseen, eivätkä versot aina paljon kasva. Joskus lehdetkin puhkeavat kunnolla vasta seuraavana keväänä. Uudelleenistutuksen yhteydessä puut kannattaa aina tukea. Syksyllä istutetut puut ovat erityisen alttiita ensimmäisen talven tuulille ja lumen painolle.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Kuva: Pixabay

Lue myös: Ruusujen taudit ja tuhoeläimet, Ruusujen tavallisimmat tuhoeläimet, Satumainen puutarhaPuutarhatuotteita netistäPergolat, köynnöskaaret ja tilanjakajat jäsentävät puutarhaaViherpeukalon muistilista, Kasvit muokkaavat pihan tunnelman ja Mitä viljelisin kasvihuoneessa? 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

alppiruusu istutus pensaat perenna piha pioni puutarha ruusu