TEKSTI SINIKKA NEUVONEN
KUVAT VALMISTAJIEN
Multaa joudutaan usein tuomaan pihatyömaalle autolasteittain. Multaa toimittavat lukuisat kuljetus- ja maanrakennusliikkeet. Irtomullan kauppa on kuitenkin usein onnenkauppaa. Peltomulta ja ruokamulta ovat juurevia sanoja, mutta maan laadusta ne eivät kerro mitään.
Mullan toimittajat myös sekoittavat, seulovat ja usein kalkitsevat ja peruslannoittavat mullan. Luotettava toimittaja esittää asiallisen tuoteselosteen mullastaan. Jos isot kaupat arveluttavat, on hyvä käydä ensin kasalla katsomassa.
Hyvässä mullassa kasvit viihtyvätHyvästä mullasta on kova kysyntä ja paikoin pulaa. Kasvualustoja valmistetaan nykyään myös teollisesti hiekasta, savesta, turpeesta ja kompostista. Parhaimmillaan tuotanto on valvottua ja seokset Viherympäristöliiton suositusten mukaiset.
Eteläsuomalaisilla tuottajilla on multa-asemia, joista kuormia voi tilata tai noutaa itsekin. Rekisteröityneitä tuottajia ovat esimerkiksi Vapo, Kekkilä ja Hyvinkään tieluiska. Kasvualusta voi olla myös kierrätysmultaa. Esimerkiksi Helsingin Vesi valmistaa jätelietteestä multaa, jota myydään viherrakentajille ja pihapuutarhureille.