Vaaleatukkainen tyttö kapuaa vikkelästi monihaaraiseen terijoensalavaan. Kiipeily ja puiden oksilla roikkuminen on Tiina ja Heikki Hutrin kolmen tyttären, Nooran, Neean ja Niinan mielipuuhia.

– Salava on jätetty apinapuuksi, Tiina Hutri huomauttaa. Aurinkoisella tontilla myös puiden antama varjo on tarpeen, etenkin keskipäivän aikaan.

Tiina ja Heikki ostivat Iitissä sijaitsevan 1950-luvulla rakennetun talonsa 12 vuotta sitten. Muuton jälkeiset vuodet kuluivat pääasiassa remontointiin. Tiina ehti häthätää aloittaa vanhojen syysleimupenkkien (Phlox paniculata) kunnostuksen ennen ensimmäisen lapsen syntymää.

Tästä huolimatta puutarha on nyt rehevä, värikäs ja viihtyisä. Avaruutta tuo laaja nurmikko, väriä taas antavat perennaryhmät sekä kesäkukat, joita kasvaa ruukuissa niin koivun juurella kuin talon seinustallakin. Leikkimökki pilkistää valtavien, täällä jo ennen Hutreja kasvaneiden pallohortensioiden (Hydrangea arborescens ’Grandiflora’) lomasta.

– Piha ei olisi tällainen ilman äitini apua, Tiina antaa kiitoksen muutaman kilometrin päässä asuvalle äidilleen.

Mummin ja lastenlasten yhdessä viettämän ajan ansiosta Tiina on pystynyt paneutumaan puutarhatöihin parina päivänä viikossa. Lastenhoitoapu on ollut kullan arvoista etenkin keskittymistä vaativissa puutarhatöissä, kuten mansikkamaan perustamisessa.

Jatkossa Tiina haluaa muuttaa puutarhaa helppohoitoisempaan suuntaan yhdistämällä yksittäisiä pensaita ryhmäksi. Isolla tontilla ruohonleikkuu kun vie tätä nykyä turhan paljon aikaa. Myös talon lisäsiiven rakentaminen aiheuttaa muutoksia pihaan.

 

Tiina ja Neea Hutrista on mukava istuskella kasvimaan reunuskivillä.  Omalla pihalla riittää touhua lapsille vuoden ympäri.
Tiina ja Neea Hutrista on mukava istuskella kasvimaan reunuskivillä. Omalla pihalla riittää touhua Nooralle (ylhäällä), Niinalle ja Neealle vuoden ympäri.

Yhdessä pihatöihin

Kotiäitinä viihtyvä Tiina haluaa opettaa lapsilleen puutarhatöitä. Tytöt saavat osallistua ”innostuksensa mukaan”.

Innokkain tytöistä on Niina. Häntä on helppo houkutella jopa monien mielestä ikäviin töihin, kuten rikkaruohojen perkaamiseen marjapensaiden alta.

– Kun Niina tulee, Neeakin innostuu.

Huvimajan edustalla kuuluu tyytyväistä maiskutusta, kun Niina ja Neea herkuttelevat keräämillään kirsikkatomaateilla. Tiina kasvattaa kirsikka- ja pensastomaatteja paitsi lukuisissa ruukuissa, myös kennolevyhuoneessa.

– Tomaatit ovat tyttöjen herkkua, ja laitan niitä joka paikkaan.

Isoimpiin astioihin Tiina istuttaa tomaatin lisäksi myös tsinniaa (Zinnia elegans), jotta väriä olisi pihalla alkukesästä lähtien.

Lue lisää lapsille sopivasta puutarhasta seuraavalta sivulta.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Talo sijaitsee pienen mäen päällä
Talo sijaitsee pienen mäen päällä. Nurmikentällä palloa voi pomputella huolettomasti.

Koko tontti käyttöön

Tiina ja Heikki haluavat valjastaa 3 500 neliön rinnetonttinsa kokonaisuudessaan perheen käyttöön. Varsinaista lapsille omistettua leikkinurkkausta ei tältä pihalta löydy.

– Puuhaa on joka puolella.

Leikkimökistä ja pajumajasta sekä vanhempien virittelemistä riippumatoista huolimatta tytöt hakeutuvat usein tontin reunaman villiintyneeseen rinteeseen.

Pusikossa tytöt rakentavat majoja ja tutkivat ötököitä. Kepit, pölkyt ja lelut saavat rauhassa odottaa vanhojen marjapensaiden suojassa käyttäjää. Myös kasvihuoneen takana oleva metsikkö käpyineen ja oravineen houkuttelee tyttöjä.

– Siellä pääsee käyttämään mielikuvitusta.

Linnuista kiinnostunut Niina kävelee puutarhassa ja katselee puihin. Talvellakin hän haluaa tunnistaa kaikki lintulaudan ruokailijat.

Kaikille kolmelle sisarukselle mieluisaa puuhaa on kasvihuoneessa vilistävien sisiliskojen tarkkailu. Samalla voi popsia salaattia ja tomaatteja.

 

Pajumajan pistokkaat ovat peräisin pellon laidalla kasvavasta pajusta.  Verbena ja kääpiösamettikukka kasvavat lobelian seurana.
Pajumajan pistokkaat ovat peräisin pellon laidalla kasvavasta pajusta. Verbena ja kääpiösamettikukka kasvavat lobelian seurana.

Uima-allas kruunaa kesän

Tiinan ja tyttöjen lähes kaikki kesäpäivät kuluvat pihalla. Usein Tiina pakkaa aamiaisen eväskoriin nautittavaksi ruohikolla.

Kesän merkki on noin 5000 litran uima-altaan täyttäminen. Innokkaat porskijat pääsevät veteen, kun koulun lomat alkavat.

– On mitä odottaa.

Hutrien puutarha

Asukkaat: Tiina ja Heikki Hutri sekä Noora, 9, Neea, 7, ja Niina, 4
Sijainti:
Iitti
Kasvuvyöhyke:
II
Tontin pinta-ala:
3 500 m2
Maaperä:
vaihtelevaa. Tontilla on sekä savea että hiekkaa.

Lisää kuvia puutarhasta seuraavalla sivulla.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Jatkossa puutarhaa muutetaan helppohoitoisemmaksi.

Nooran saappaanjäljet painuivat betoniin seitsemän vuotta sitten.
Nooran saappaanjäljet painuivat betoniin seitsemän vuotta sitten.

Tytöt napsivat ruukuissa kasvavia kirsikkatomaatteja välipalaksi.
Tytöt napsivat ruukuissa kasvavia kirsikkatomaatteja välipalaksi.

Pallomainen terijoensalava on hyvä kiipeilypuu.
Pallomainen terijoensalava on hyvä kiipeilypuu.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.