On tuulinen päivä ja myrsky yltyy rajuksi tuiverrukseksi. Naapuri ilmoittaa, että suuri kataja alkaa pihassani kallistua. Taljalla vedetään kataja takaisin pystyyn. Nyt tuli pulma: mitä juuren päälle painoksi, että kataja pysyy pystyssä kun talja irroitetaan.

Kotini takapihaa on nostettu tiepohjasta ajetulla soralla. Soraa sai maantäytteeksi ilmaiseksi kun maankaatopaikoista oli pulaa. No nyt lapio ja kottikärryt toimimaan. Tuuli vei lakin mutta soraa alkoi tuulesta huolimatta kulkea katajan juureen painoksi. Katajan ympärile muodostui pieni kumpu. Samalla tuli takapihalle laaja monttu joka pitäisi täyttää paremmalla ajalla. Soraa täytyisi ostaa autokuorma ja sekin maksaa.

Mitä montulle nyt pitäisi tehdä? Soitin Trälleborin tehtaalle ja tilasin allaskumia kun he takasivat kumin kestävän vuosikymmeniä, ja se venyy mahdottomasti eikä repeä. Kestää auringon sekä jään eikä allasta tarvitse talveksi tyhjentää.

Kumi sitten tuli ja paketti painoi kaksikymmentä kiloa. Ei kun montun kimppuun. Montusta poistettiin kaikki terävät kivet ja sen jälkeen se vuorattiin ”kvilleri hiekalla” joka on erittäin hienojakoista, melkein pölyä. Hiekkaa tuli joka kohtaan viisi senttiä etteivät kivet paina kumiin reikiä. Sen jälkeen levitettiin allaskumi montun pohjalle. Reunojen yli maanpäälle tuli 25 sentin kaistale jonka päälle laitettiin painokiviä ja ne ovat samalla altaan koristeina.

Ensimmäisellä vesisateella talon ränneistä vettä tuli altaaseen jonkin verran. Sitten ukkossateella allas täyttyi ja osin liikavesi virtasi juoksutuskohdasta pois. Altaaseen istutin lumpeita, valkoisen, keltaisen sekä punaisen. Nyt minulla ja perheelläni on ihana piha jossa kelpaa olla ja nauttia kesän lämmöstä ja veden solinasta.