Hyvin suunniteltuun pikkupihaan mahtuvat niin oleskeluterassi, grilli, yrttitarha, kukkamaa, vesiaihe kuin oma pihapuukin. Mieti pihaa perustaessasi, mitä perheesi eri jäsenet siellä tarvitsevat ja haluavat tehdä.

Etelään ja lounaaseen avautuva piha antaa otollisimmat olot oleskeluun ja auringonottoon kesäpäivinä. Aurinkoisen paikan kasveissa riittää valinnanvaraa, joskin myös kasteluntarve on runsaampaa kuin siimeksessä. Pohjoisen puolen varjoisan tilan voit suunnitella vaikkapa hämyisän vehreäksi ja romanttiseksi paikaksi lehtevillä perennoilla ja saniaisilla. Tunnelmaan sopii myös pieni suihkulähde, jonka solina vie ajatukset metsänsiimeksen puroihin.

 

Nurmikkoon upotetut liuskekivilaatat ohjaavat kulkua. Kasviryhmät reunustavat pihan nurmialuetta ja antavat samalla näkösuojaa naapureihin päin.
Nurmikkoon upotetut liuskekivilaatat ohjaavat kulkua. Kasviryhmät reunustavat pihan nurmialuetta ja antavat samalla näkösuojaa naapureihin päin.

Jos pidät pelkistetystä tyylistä, valitse harkitusti vain muutamia kasvilajeja ja päällystä pihasi selkeillä materiaaleilla, esimerkiksi talon väreihin sointuvilla helppohoitoisilla betonikivillä tai -laatoilla. Jos kaipaat väriloistoa, istuta oleskeluterassin ympärille eri aikaan kukkivia perennoja ja pikkupensaita. Pitkään hehkuvilla, ruukkuihin istutetuilla kesäkukilla saat oleskelualueelle uuden raikkaan ilmeen joka kesä – tai useita kertoja kesässä niin halutessasi.

Hyötyviljelykin on mahdollista pienessä tilassa. Istuta tonttia rajaavaan aitaan marjapensaita ja pienikokoisia hedelmäpuita ja ruukkuihin esimerkiksi yrttejä, tomaatteja ja mansikoita.

 

Pieneen tilaan mahtuu useita elementtejä: oleskelupatio, ruukkupuutarha koriste- ja hyötykasveineen sekä lattian virkaa toimittava tuuhea nurmikko.
Pieneen tilaan mahtuu useita elementtejä: oleskelupatio, ruukkupuutarha koriste- ja hyötykasveineen sekä lattian virkaa toimittava tuuhea nurmikko. Tilan rajaa tuuhea, huolellisesti leikattu ja melko matala pensasaita.

Lapset arvostavat pihaa, jossa leikeille löytyy sijaa. Voit esimerkiksi rakentaa isoon ruukkuun tai istutusaltaaseen kivillä ja hiekalla katetun pienoismaiseman, jossa perheen pienimmät voivat askarrella itselleen joka päivä erinäköisen leikkiympäristön. Lasten majaleikkejä varten kannattaa pihalle varata suojaisa nurkkaus, esimerkiksi pergolan tai pikkupuun katveesta.

Perheen lemmikkejäkään ei pidä unohtaa. Pihan ainoan nurmipalasen voit valjastaa kanin kesäsiirtolaksi. Samalla mehevät ruohonkorret ja voikukan lehdet katoavat parempiin suihin. Vahtikoira puolestaan arvostaa mukavaa makoilupaikkaa pihan varjoisassa nurkassa pensaiden suojassa, josta se voi kätevästi seurata isäntäväen ja ohikulkevien puuhasteluja.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.