MAINOS

Syksyn satoa ja silmänruokaa puutarhassa

Piha

Sinikka Neuvonen kertoo omasta puutarhastaan ja antaa vinkkejä muille kotipuutarhureille.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Puutarhassamme on toistakymmentä omenapuuta, jotka antavat joinakin vuosina niin paljon satoa, että olemme nääntyä. Välillä luonto auttaa – pihlajanmarjakoin toukat tai muumiotauti hoitavat enimmät. Joinakin vuosina taas muutamat puut eivät kuki lainkaan. Harvoin on kuitenkaan jääty tyystin ilman hilloja, mehuja ja Mummo Ankan omenapiiraita.

Omenien kuivausAikojen saatossa omenien säilöntämieltymykset ovat vähän muuttuneet. Tuoremehu oli joskus kova juttu. Tätä nykyä kuivaaminen on mielestäni ykköskonsti tallettaa talveksi tätä oman puutarhan arvokasta antia. Kuivuri on käsillä kaiken syksyä, ja kun kuivattuja omenoita on jatkuvasti tarjolla, niitä näyttää menevän lähes rajattomasti. Ja mukavaa on myös viedä tuliaisiksi pussillinen rapeita rinkuloita sellaiseen kyläpaikkaan, jossa on lapsia, mutta ei omaa omenapuuta.

Hyvä opas mökkiläisille

Maisemanhoito-opasMäntyharjun loma-asuntomessujen yhteydessä julkaistu maisemanhoito-opas tuntuu tulleen tosi tarpeeseen.  Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen sekä Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion laatima ”Kukkaniitty, mäntymetsä ja hiekkaranta – Vapaa-ajan asunnon maisemanhoito” on 16-sivuinen runsaasti kuvitettu vihkonen. Siitä löytyvät vinkit, linkit ja muistilistat, kun aikeena on ryhtyä parantamaan uimarantaa, niittämään ruovikkoa, kaatamaan puita, raivaamaan pusikoita tai kaunistamaan piha-aluetta.  Painettua opasta jaetaan esimerkiksi metsämessuilla Tapion näyttelypisteellä ja sen voi ladata netistä osoitteesta www.tapio.fi/verkkojulkaisut.

Mangoldi
Mangoldi

Kimppuja kasvimaalta 

Puutarhasta saa vielä monenlaista hienoa ainesta syksyn kukkakimppuihin ja asetelmiin. Salaatin lehtevät varret sinisine sikurinkukkineen, parsakaalin nuput, punajuuren ja mangoldin värikkäät kukkavarret, mäkimeiramin kuivat kukkalatvat ja talvivalkosipulin itusilmuryppäät sopivat hienosti virallisten koristekasvien joukkoon. Voit myös pistellä muutaman omenan grillitikun nenään ja ujuttaa kimpun koristeeksi.

LoistopäivänhattuLoistopäivänhattu

Seitsemän syytä syystöihin

  1. Varmista nyt, että uusia, virkkuja kukkasipuleita on riittävästi maassa.  Ryhmittele sipulit komeiksi kokonaisuuksiksi, esimerkiksi 10-20 tulppaania, 10  hyasinttia, 50 krookusta yhteen. Isossa joukossa on voimaa ja väriä, ja parempi onkin tehdä yksi komea ryhmä kuin kaivaa kourallinen sinne tänne.
  2. Pistä merkille hyvät syyskukkijat ja kerää ne vähitellen omaan puutarhaan.  Parhaat lajit eivät tee elettäkään lopettaakseen ennen kuin kuura peittää kukkaset. Yksi sitkeimmistä on iloisen keltainen loistopäivänhattu (Rudbeckia fulgida var. sullivantii), joka saattaa aloittaa jo heinäkuussa keltaisen kukintansa. Muita myöhäisiä ovat esimerkiksi komeamaksaruoho, syysasteri ja konnanyrtti.
  3. Tilaa kuorma hiekkaa! Kunnon hiekkakasa pitäisi löytyä joka puutarhan nurkasta. Hiekasta on muuten aina pula ja sitä tarvitaan ties mihin: hiekkaleikkeihin, porkkanoitten varastointiin, kukkien kuivatukseen, maanparannukseen, polkujen hiekotukseen, nurmikon kattamiseen.  Parasta on leikkihiekka, raekoko 0-4 mm.Hiekkakasa
  4. Matalaksi leikatun ja haravoidun nurmikon syyshuolto on paikallaan siellä, missä maanpinta on tiivistynyt, nurmikko kulunut tai kuivuudesta on ollut harmia. 0,5-1 sentin paksuinen hiekkakate parantaa maan ilmavuutta.  Kalkitusta kaipaa joka nurmikko muutaman vuoden välein. Voit hyvin käyttää puuntuhkaa 50 litraa tai 10 kiloa rakeista puutarhakalkkia aaria kohti.
  5. Kasvimaa tyhjenee nyt vauhdilla. Kokeile tänä syksynä syyskylvöjä. Kunnosta vapautuneeseen maahan kylvöpaikat valmiiksi porkkanalle, palsternakalle, mustajuurelle ja persiljalle. Muokkaa joukkoon kompostia tai sekoita syyslannoitetta. Kylvä siemenet, kun maa alkaa kohmettua. Saat hyvän varaslähdön kevään kasvuun.
  6. Siivoa kasvihuone sadonkorjuun jälkeen. Vie pois kasvijätteet, pese seinät ja katto, kuuraa hyllyt. Käännä maa ja lisää uutta turvetta, niin keväällä on helppo aloittaa.
  7. Lokakuun lopulla voit jo leikata alas pensaita, jotka haluat uudistaa kerralla. Tee risuista haketta ja varaa sitä kompostin kuivikkeeksi varastoon.

 

Tee nopea syysistutus kaidelaatikon takorautaiseen kehikkoon muutamasta kanervasta, luonnonheinätuposta, jäkälistä, sammalesta ja kävyistä.

Idea: Kaunista kaiteelle.

Muotoile katiskaverkosta sopivan mallinen kehikko, vuoraa se sammalilla, pistele käpyjä verkon silmiin. Kanervat voivat olla ruukuissaan, mutta muista kastella niitä usein.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kasvimaa kukkasipulit