Kuva: Yksinomaan vaaleasävyisillä perennoilla luot näyttävän istutuksen, mutta valkoinen käy myös kaikkien muiden värien kaveriksi. Yhdistäminen on helppoa, koska puhdas valkoinen ei vaikuta muiden kukkien sävyihin vaan päinvastoin kirkastaa ja selkeyttää monilajista kasvitarhaa.

Valkeaa pidetään myös ilon värinä, ja sitä se valoisuudellaan puutarhaan tuokin. Valkoinen perennapenkki on luonnostaan harmoninen, mutta sitä voi hienovaraisesti rikkoa erilaisilla lehti- ja kukkamuodoilla. Radikaalimman tuloksen saat käyttämällä dramaattisia värejä, jotka luovat terävää kontrastia tarhaasi. Esimerkiksi viininpunainen keijunkukka (Heuchera) on poikkeava väri muuten vaaleassa kukkatarhassa, jossa loistavat valkoiset punatähkät (Liatris spicata ’Alba’), liljat, ruusut, kärhöt sekä etualan tädyke.

 

Vierekkäisten värien vaikutelmat voivat joko voimistua tai heiketä erilaisten kontrasti-ilmiöiden vuoksi. Esimerkiksi puutarhan tumma tausta saa sen edessä olevat kukat näyttämään vaaleammilta, vaalea tausta taas tummentaa kukkia. Kuvassa harmahtava aita korostaa entisestään valkoisten tulppaanien ja vaaleanpunaisten krysanteemien hohtoa. Pastellisävyissä on aina mukana valkoista, ja siksi pastellit ja valkoinen sopivat luontevasti yhteen. Tarkan värisilmän omistava puutarhuri on sommitellut tulppaanien eteen lemmikkejä ja helmililjoja. Samaa värimaailmaa kutoo yhteen taustan sininen alppikärhö (Clematis alpina), ruukun valkea lumihiutale (Sutera cordata) ja kannujen keskellä kukkiva vaaleanpunainen akileija (Aquilegia).

Rönsytiarella (Tiarella cordifolia) on mainio varjo- ja peittoperenna
Rönsytiarella
(Tiarella cordifolia) on mainio varjo- ja peittoperenna, mutta myös lähempi tarkastelu on ihastelun aihe: perennapenkissä massana hohtava valkoinen väri on peräisin pienestä, yksittäisestä kukasta.

Pallohortensia (Hortensia arborescens)
Pallohortensian
(Hortensia arborescens) kukinto on puhtaan valkoinen. Väriä kuvataan myös lumi- tai vitivalkeaksi. Väriopillisesti valkoinen on täysin sävytön väri, joka heijastaa lähes kaiken valon itsestään.

Lisää upeita kuvia valkoisista puutarhaideoista seuraavalla sivulla!

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Lähisävyharmonia syntyy, kun istutat yhden sävyn eri vivahteita lähekkäin.
Lähisävyharmonia syntyy, kun istutat yhden sävyn eri vivahteita lähekkäin. Hopea yhdistettynä vaalean sävyihin toimii aina. Hopeanvärisiä kasveja on runsaasti kesäkukissa. Hopeahärkki (Cerastium tomentosum), hopeavitja (Dichondra argentea) ja valkoinen kesäharso (Gypsophila elegans) sen todistavat – harmonia toimii.

Istuta valkolaikullisia lehtiperennoja puutarhan varjopaikkoihin, sillä ne heijastavat tehokkaasti valoa siimekseen.
Istuta valkolaikullisia lehtiperennoja puutarhan varjopaikkoihin, sillä ne heijastavat tehokkaasti valoa siimekseen. Valkoreunainen rotkolemmikki (Brunnera macrophylla) sekä valkotäpläimikkä (Pulmonaria saccharata) ja kirjavalehtiset kuunliljat (Hosta) ovat valkolehtisten varjoperennojen parhaimmistoa.

Valkoiset kalusteet ja kukat sopivat yhteen.
Valkoiset kalusteet ja kukat sopivat yhteen, mutta on hyvä muistaa, että vitivalkoinen kalusteryhmä dominoi helposti lähiympäristön muita värejä. Valkohopeaan ympäristöön ne sulautuvat parhaiten, mutta sielläkin piilee ylikorostumisen vaara. Yksittäinen vaalea tuoli harmonisen perennaryhmän keskellä on oiva tehokeino. Etualan ilmavat harmaamalvikit (Lavatera thuringiaca), valkoiset punatähkät (Liatris spicata ’Alba’) sekä tuolin ympärillä kukintaansa aloitteleva kivikkokäenminttu (Calamintha nepeta) luovat yhdessä lähes romanttisen kokonaisuuden.

Vierekkäisten värien vaikutelmat voivat joko voimistua tai heiketä erilaisten kontrasti-ilmiöiden vuoksi. Esimerkiksi puutarhan tumma tausta saa sen edessä olevat kukat näyttämään vaaleammilta, vaalea tausta taas tummentaa kukkia. Vierekkäisten värien vaikutelmat voivat joko voimistua tai heiketä erilaisten kontrasti-ilmiöiden vuoksi. Esimerkiksi puutarhan tumma tausta saa sen edessä olevat kukat näyttämään vaaleammilta, vaalea tausta taas tummentaa kukkia. Kuvassa harmahtava aita korostaa entisestään valkoisten tulppaanien ja vaaleanpunaisten krysanteemien hohtoa. Pastellisävyissä on aina mukana valkoista, ja siksi pastellit ja valkoinen sopivat luontevasti yhteen. Tarkan värisilmän omistava puutarhuri on sommitellut tulppaanien eteen lemmikkejä ja helmililjoja. Samaa värimaailmaa kutoo yhteen taustan sininen alppikärhö (Clematis alpina), ruukun valkea lumihiutale (Sutera cordata) ja kannujen keskellä kukkiva vaaleanpunainen akileija (Aquilegia).

Katso lisää upeita kuvia valkoisista puutarhaideoista seuraavalla sivulla!

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Kuutamopuutarhassa valkoisten kukkien hehku alkaa auringon laskusta ja jatkuu pitkälle kesäyöhön. Valitse sinne muodoltaan vaihtelevia ja mahdollisimman suurikukkaisia lajeja. Kuutamopuutarhassa valkoisten kukkien hehku alkaa auringon laskusta ja jatkuu pitkälle kesäyöhön. Valitse sinne muodoltaan vaihtelevia ja mahdollisimman suurikukkaisia lajeja. Hämärässä tummat kukat jäävät helposti huomaamatta, koska pimeään tottumaton silmä ei erota niitä nopeasti. Valkokukkaiset pionit, ruusut ja jalokärhöt loistavat parhaiten illan hämyssä. Esimerkiksi jalokärhön Valge Daam -lajikkeen (pikkukuvassa) läpimitaltaan lähes 15-senttiset kukat eivät jää huomiotta pimeimmästäkään nurkasta tai omenapuun rungolta. Elokuisessa illassa syysvuokot (Anemone hupehensis) tuovat valoa tummanvihreään ympäristöön.

Valkoinen sisääntulo on valoisa ja raikas, sillä vaalea väri luo avaran, etääntyvän tunnelman.
Kasvien värit luovat vahvoja tilatunnelmia, joita voit hyödyntää puutarhassasi. Valkoinen sisääntulo on valoisa ja raikas, sillä vaalea väri luo avaran, etääntyvän tunnelman. Tätä tehokeinoa kannattaa käyttää hyväksi eritoten pienissä pihoissa ja varjopaikoissa. Vaaleat sävyt toimivat tehokkaasti, sillä tummasävyisiä kukkia on käytettävä lähes kolminkertainen määrä luomaan samanlainen tilavaikutelma.

Kookkaat kukkapensaat, kuten pihasyreenit (Syringa vulgaris) yläkuvassa ja marjaomenapensaat (Malus sargentii) alla, luovat kukkiessaan kutsuvan tunnelman puutarhaportillesi.

Kookkaat kukkapensaat luovat kukkiessaan kutsuvan tunnelman puutarhaportillesi.
Kutsuvaa tunnelmaa puutarhaan luot kookkailla kukkapensailla.

Valkoinen kesäkukkaistutus.
Valkeassa kesäkukkaistutuksessa kasvit tukevat toinen toisiaan. Harmonian lisäksi kukkien muodot ovat kantavana voimana. Ylimpänä viereisen sivun kuvassa huojuu kaukasiantörmäkukka (Scabiosa caucasica), loistosalvia (Salvia x sylvestris) ja partaohra (Hordeum jubatum), joita tukevat pelargonit ja krysanteemit. Ruukkua reunustaa mustasilmäsusanna.

Lähteet: Andrew Lawson: The gardener’s book of colour, Frances Lincoln 1996, Jouko Rikkinen: Värien puutarha, Otava 2007.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.