Eloperäiset lannoitteet ovat yleensä peräisin kasvi- ja eläinkunnasta. Niitä ovat esimerkiksi kompostissa syntynyt multa, nokkosvesi, ruohosilppu ja teollisesti valmistetut kananlantarakeet.

Kivennäislannoitteet eli väkilannoitteet ovat väkeviä ravinnesuolaseoksia, jotka on valmistettu ilman typestä ja kallioperästä saatavista raaka-aineista. Suomessa suositaan näitä moniravinteisia lannoitteita.

Eloperäiset lannoitteet

+ pihalta kertyvien ainesten hyötykäyttö
+ maanparannusvaikutus
+ kaupalliset lannoitteet puhtaita taudinaiheuttajista
+ pitkäaikainen lannoitusvaikutus. Ravinteita voi antaa varastoon.
– kompostimullan ravinneainesisältö vaihtelee
– hivenravinteet joudutaan antamaan erikseen, jos niistä on pulaa
– ravinteet liukenevat kasvien käyttöön pikkuhiljaa, joten maassa saattaa olla kasvua lisäävää typpeä vielä syksylläkin.
– kompostimulta saattaa sisältää taudinaiheuttajia
– kaupallisten lannoitteiden valmistus ja kuljetus kuluttavat energiaa.


Kivennäislannoite- rakeita

Kivennäislannoitteet

+ tehokkaita ja riittoisia
+ ravinnepuutoksiin nopea apu
+ tietylle kasviryhmälle räätälöityjä erikoislannoitteita sekä tuotteita, joissa on hivenaineita
+ ei taudinaiheuttajia
+ vakaa ravinnesisältö ja selkeät annosteluohjeet
– annostelu tarkkaa – tuovat maahan ravinteita, mutta eivät eloperäistä ainesta
– valmistus ja kuljetus kuluttavat energiaa
– pakkausmateriaali vaikeasti kierrätettävää

Paranna lannoitteen tehoa

 • Sekoita rakeet pintamultaan tai peitä ne ohuella multakerroksella. Näin ne liukenevat nopeasti eikä typpi pääse haihtumaan.
 • Kastele heti lannoittamisen jälkeen tai levitä rakeet ennen sadetta. Tämä vähentää myös kananlannan hajuhaittoja.
 • Valitse kastelulannoite, jos lannoitat katteessa kasvavia mansikoita tai vadelmia. Rakeet jäävät helposti katteen pinnalle. Käytä laimennusvettä reilusti, jotta ravinteet ulottuvat juuristoalueelle.
 • Suosi sijoituslannoitusta kaikkialla puutarhassa. Siinä ravinteet annostellaan kasvin juuriston ulottuville, esimerkiksi omenapuun latvuksen alle jäävälle alueelle maahan tehtyihin koloihin.
 • Sekoita ennen istutusta lannoitteet ja kalkki tasaisesti koko kasvualustaan.

Annostele lannoitteet oikein

 • Arvioi yksittäisten kasvien lannoitustarve laskemalla kasvin latvuston peittämä pinta-ala.
 • Jaa kasvit pieniin, keskikokoisiin ja suuriin. Anna pienille korkeintaan puoli kourallista neliölle, keskikokoisille kourallinen ja suurille 1-2 kourallista.
 • Sirottele lannoite tasaisesti kasvin ympärille, älä koskaan kasaksi kasvin tyvelle!
 • Jos käytät kompostimultaa, ruohosilppua tai nokkosvettä, vähennä lannoitepakkauksessa suositeltuja määriä. Ruohosilpun kerääminen pois nurmikolta ja lehtien haravointi sekä kasvinjätteiden kerääminen perennapenkistä lisäävät lannoitustarvetta.
 • Lannoitepussin annosteluohjeet on tarkoitettu hyvässä kasvukunnossa olevalle maalle. Jos kasvien lehdissä näkyy esimerkiksi kellastumisen oireita, teetä ennen lannoitusta viljavuusanalyysi.

Lisää hivenaineita

 • Kaikissa kivennäislannoitteissa ei ole hivenaineita. Katso tuoteselosteesta, sisältääkö se booria, kuparia, mangaania, sinkkiä, molybdeeniä, rautaa ja klooria.
 • Kasvimaalla vuoroviljely ja typensitojakasvit pitävät huolta hivenaineiden riittävyydestä. Apilat ja palkokasvit jättävät maahan rikkiä ja pelkistävät hivenravinteita.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.